IMF : coronacrisis treft arme landen harder

PARAMARIBO, 12 oktober 2021 – Het wereldwijde economisch herstel zal iets langer duren dan eerder verwacht, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag.

Vanwege onder meer de snelle verspreiding van de deltavariant van het coronavirus en de sterk oplopende inflatie in veel landen is de groeiprognose licht naar beneden bijgesteld.

"Deltavirus gooit roet in het eten voor arme landen"

Vooral ontwikkelingslanden zullen minder snel groeien. Bij zijn vorige raming ging het IMF nog uit van 6 procent groei, terwijl dat nu is teruggebracht naar 5,9 procent – een minimaal verschil van 0,1 procentpunt.

Voor volgend jaar gaat de organisatie uit van een plus van ongeveer 4,9 procent wat conform de eerdere verwachtingen is.

Nederland

Waar de economie van bijvoorbeeld Nederland bijna uit zijn voegen barst, winkels en werkgevers een groot tekort aan personeel hebben en het aantal failliete bedrijven nog nooit zo laag was, is dat in ons eigen land totaal anders.

IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath erkent dat het om een marginale aanpassing van 0.1% gaat.

Maar daarachter gaan volgens haar wel grote verschillen tussen rijke en arme landen schuil.

Suriname

Vooral voor ontwikkelingslanden met lage lonen is het beeld aanzienlijk verslechterd.

Voor deze groep raamde het IMF voor 2021 eerst nog bijna 4 procent groei. Nu staat de voorspelling op een aanwas van slechts 3 procent.

De staatsfinanciën zijn onder controle gebracht en worden thans goed door ons beheerd, ook zal er geen monetaire financiering plaatsvinden, de wisselkoers zal vrij stabiel blijven, er zal duidelijkheid zijn over alle schuldherschikkingen, de deviezenreserve zal opgebouwd worden, de middelen voor de kapitaalsinvesteringen zullen verzekerd zijn, voor zover het de multilaterale donoren betreft, het financieel systeem wordt versterkt, en de inflatie zal worden verlaagd.

President Santokhi
jaarrede 2021

President Santokhi noemde eerder in zijn jaarrede van 2021 een groei van minimaal 6,5% te verwachten, wat aanzienlijk meer is dan de prognose van 3% door het IMF.

"Lage inflatie, stabiele munt, economische groei"

Volgens Santokhi is de inflatie sinds zijn aantreden inmiddels minder dan 5% per jaar.

Ook zal de coronacrisis volgens hem geen invloed hebben op de ecomische koers en blijft onze nationale munt in het grootste deel van 2022 stabiel.

Garanties Nationaal Herstelpan

Het Nationaal Herstelplan bevat 177 maatregelen om de groei van ons land te garanderen.

Tussen april 2020 en 2021 stegen de prijzen in tegenstelling tot de beloofde 5% in ons land aantoonbaar met 61,4%.

Bijna 25% van onze bevolking leeft onder de armoedegrens, Suriname behoort daarmee tot de armste landen van Zuid-Amerika.

Bron : IMF / Wikipedia / Suriname Nieuws


— UW MENING —

(Hoe) ervaart u zelf de inflatie in Suriname?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!