Coronapas voor Surinaamse studenten in Nederland?

PARAMARIBO, 20 oktober 2021 – Studenten die in Suriname zijn gevaccineerd en in Nederland wonen en studeren, kunnen vanaf woensdag daar wellicht toch een geldige coronapas krijgen.

Ze moeten daarvoor wel een afspraak maken in de plaatsen Groningen (Noord-Nederland) of Utrecht (Midden-Nederland).

Burgerservicenummer

De nieuwe mogelijkheid kan nuttig zijn voor onze studenten en andere buitenlanders die in eigen land gevaccineerd zijn en in Nederland verblijven, maar geen burgerservicenummer (BSN) hebben.

Dat laatste is een uniek nummer dat elke Nederland heeft en waarmee de overheid zaken als belasting, subsidie, uitkering en dus ook de vaccinaties kan koppelen aan een persoon.

Surinaamse studenten konden eerst helemaal geen Nederlands vaccinatiebewijs krijgen, omdat ze niet in het bezit zijn van een BSN.

Gespecialiseerde GGD-medewerkers in Nederland (medisch specialisten – redactie) kunnen de gegevens van buitenlands gevaccineerden nu handmatig invoeren in de systemen.

Het kost wel meer tijd om via deze weg een coronabewijs aan te maken dan voor mensen die in Nederland geprikt zijn.

Studie of werk

Ook wordt beoordeeld of mensen voor langere tijd in Nederland verblijven.

Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden aan de hand van een werkgeversverklaring of een inschrijving bij een onderwijsinstelling.

Ramadhin positief

Het grote probleem voor onze studenten is echter dat niet goed duidelijk is of de Surinaamse vaccinatiegegevens in Nederland als valide worden geschouwd.

Volgens Minister Ramadhin is dit geen probleem, "omdat Suriname een eigen database heeft".

Ook zou de Surinaamse corona-app bijna klaar zijn en binnen zeven dagen op de markt moeten verschijnen, zo beloofde hij vorige week nog.

"Surinaamse app bijna klaar"

Een eis van de vaccinatiegegevens is echter dat deze overeenkomt met het "EU Digitaal Corona Certificaat" en daaraan zijn zowel flinke kosten als technische eisen verbonden.

Navraag bij Ramadhin leverde geen eenduidig antwoord op, behalve de verzekering dat alles goed zit en de eigen app voor het einde van deze maand gelanceerd gaat worden.

Bron : Suriname Nieuws / NU.nl


— UW MENING —

Gaat de Surinaamse app op tijd klaar zijn?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!