(ingezonden) Nekslag voor steenslag?

PARAMARIBO, 22 oktober 2021 – Onlangs is in de media verschenen dat de president niet content was met het reddingsplan van ons Grassalco (het nationale steenslagbedrijf van Suriname – redactie).

Hij heeft het bedrijf dan ook opgedragen om het zogeheten "Grassalco’s reddingsplan" te herschrijven.

Incapabele leiding

De leiding van het bedrijf is kennelijk ongeschikt om de financiele problemen waarmee het bedrijf kampt op te lossen.

Naar aanleiding van de vele misstanden die zijn geconstateerd – met als dieptepunt een vuistwedstrijd tussen twee leidinggevende toppers – is enkele maanden geleden door het bedrijf aan de regering gevraagd om uitleg te geven over de situatie binnen Grassalco zelf.

Twee leidinggevenden gingen met elkaar op de vuist

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen had beloofd een schriftelijke reactie op te sturen met alle relevante informatie en heeft zich ook aan zijn woord gehouden.

Uit het schriftelijk rapport van de minister is gebleken dat – ondanks dat het bedrijf in vuurrode cijfers verkeert – er maar liefst 71 nieuwe aantrekkingen zijn geweest in 2021.

De logica hierachter is voor velen zoek.

De ongezonde situatie die heerst binnen Grassalco heeft niet alleen de financiële huishouding van het bedrijf aangetast, maar ook de saamhorigheid onder het personeel.

Patrick Kensenhuis
NDP

De slechte communicatie tussen de leiding en het personeel, onderdrukking en zelfs dreiging met ontslag voor diegene die niet door de huidige leiding zijn aangetrokken, zijn steeds meer aan de orde van de dag.

Misbruik van geld, macht en middelen op grote schaal

Bedrijfsmachines zijn al maanden defect en worden maar niet gerepareerd, dienstvoertuigen worden niet ingezet voor de dienst, maar voor privé doeleinden van een selecte groep in de top van de leiding.

De directeur van het bedrijf heeft een schrijven van de Franse ambassadeur ontvangen, waarin wordt aangegeven dat het bedrijf een bedrag van 90.000,– euro verschuldigd is aan de Franse autoriteiten.

"Adviseur maakt misbruik"

Door het financiële wanbeleid heen wordt er in de wandelgangen steeds vaker en luider gefluisterd over een adviseur van president Santokhi die Grassalco graag goedkoop wil overnemen.

Hij zou in opdracht bewust aansturen op een failliet Grassalco waardoor de overnamekosten flink verlaagd worden en hij daarmee op persoonlijke titel een grote nyang kan maken.

Het is jammer dat de openbare vergadering hierover alweer is uitgesteld. Op die bijeenkomst zouden actuele issues en problemen met de regering besproken worden.

Transparantie afwezig

De regering heeft in het kader van transparantie die zij steeds predikt de plicht de samenleving breedvoerig te informeren.

De samenleving heeft recht op antwoorden op al deze vraagstukken en ik zal dit namens hen zeker onder de aandacht brengen op de eerst volgende plenaire vergadering.

Bron : Patrick Kensenhuis / NDP


— UW MENING —

Wordt Grassalco gered of goedkoop overgenomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!