Wereldbank "laaiend enthousiast" over Suriname

PARAMARIBO, 24 oktober 2021 – Een delegatie van de Wereldbank vertoefde afgelopen dagen in Suriname voor een meerdaags bezoek. Onder andere "het herstelplan 2020-2022" is besproken en de wijze waarop dit ondersteund kan worden.

Geen plan, toch steun

Daarnaast is nagegaan hoe de Wereldbank additioneel ons land kan bijstaan met expertise en financiën, in aanvulling op het programma van het Internationaal Monetair Fonds.

De delegatie bestond naast locaal coördinator Lilia Burunciuc verder uit Robert Taliercio, Doerte Doemeland, Javier Suarez, Jozef Draaisma en Judith Green.

In een persbericht zegt de Communicatie Dienst Suriname dat met dit bezoek de organisatie ongekende belangstelling toont voor Suriname.

Ook meldt de persdienst van de president dat men hiermee de bestaande samenwerking aantoonbaar wenst uit te breiden.

Elf ministers, diepgaande gesprekken

Er zijn al vele diepgaande gesprekken gevoerd die eerder zijn begonnen, waaronder zelfs een baanbrekende virtuele missie.

Tijdens het tweedaagse bezoek was er een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi, governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname en maar liefst elf ministers.

Brunswijk en Achaibersing

Ook ontving president Santokhi eerder deze maand een delegatie en hij werd daarbij bijgestaan door vice-president Ronnie Brunswijk, minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, Iris Sandel (directeur Ontwikkelingsfinanciering) en Martin Schalkwijk (coördinator Herstelplan).

Santokhi tevreden met eigen beleid

De president gaf een uitgebreid overzicht van wat de regering allemaal heeft gedaan vanaf 25 mei 2020 en de toekomstige plannen in grote lijnen en spreekt over een ongekende prestatie die onder zijn leiding is bereikt.

Burunciuc zelf deelde mee dat de Wereldbank absoluut onder de indruk is van wat Suriname op eigen kracht heeft kunnen realiseren en dat dit niet eerder is vertoond.

Onduidelijk wat de Wereldbank nu gedaan heeft

De partijen hebben gesproken over de verschillende mogelijkheden waar de Wereldbank met expertise en financiële middelen in kan komen door projecten en doelgerichte programma’s.

De elf ministers hadden geen kant en klare plannen klaarliggen, maar zoals bekend werken volgens hun het IMF, de Wereldbank en de Inter-Amerikaans Ontwikkelingsbank nauw samen.

Volgens de elf ministers kan het daarom niet anders zijn dan dat het op korte termijn goed komt met Suriname, misschien zelfs al voor volgend jaar.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Deelt u de hoop met onze elf ministers?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!