(ingezonden) Oorlog met Guyana?

PARAMARIBO, 30 oktober 2021 – Zowel Suriname als Guyana claimen het Tigrigebied. Beide mogendheden zijn opkomende olieproducerende landen waarbij de economieën van die twee landen een opwaartse ontwikkeling zullen meemaken.

Eerlijke leiders

Het volk zal mede profiteren van de glitter en glorie, mits er eerlijke leiders zullen zijn.

Dat betekent dat de regeringen van beide landen tegelijkertijd financiën in overvloed gaan hebben om te investeren in het welzijn en de welvaart van de bewoners van hun land.

Verder zullen de leiders ongetwijfeld hun militair wapenarsenaal uitbreiden en moderniseren door dure moderne geavanceerde wapens aan te schaffen. Hierbij zal hoogstwaarschijnlijk ‘money laundering’ plaatsvinden.

"Wapens zullen groeien, witwassen zal toenemen"

De versterking van het militair arsenaal zal dan een feit zijn, wat zal leiden tot meer zelfvertrouwen om je territorium beter te beschermen dan voorheen.

De landkaarten spreken boekdelen!

Suriname en Guyana claimen beiden dat betwiste gebied. Zowel de Surinamers als de Guyanezen geven geen duimbreed toe, dat het Tigrigebied niet tot hun land behoort.

Schuld van Nederland

Nederland en Engeland als kolonisatoren hebben ergens een steekje laten vallen, door de grenzen bij de ondertekening van de onafhankelijkheid, eerst van Guyana en later van Suriname niet goed vast te leggen.

Toen Tigri in 1964 werd aangevallen was het nog Nederlands grondgebied.

Nederland en Engeland hebben Suriname én Guyana opgezadeld met een hele vervelende erfenis.

Je leest reacties van verschillende ‘deskundigen’ van beide landen dat er niet onderhandeld kan worden over een gebied dat hen rechtmatig toekomt.

Suriname en Guyana beweren beiden dat het stuk land hen toebehoort.

Wie heeft nou gelijk?

In de afgelopen jaren hebben diverse presidenten tot nu toe geen oplossingen kunnen vinden. Er is in topoverleg heel weinig over gesproken en beide landen doen alsof hun neus bloedt.

Binnenkort komt er een brug over de Corantijnrivier waarbij beide landen met elkaar verbonden worden, zonder dat de definitieve grens nog is vastgelegd.

Het goederen– en personenvervoer en het toerisme zullen alleen maar toenemen in beide landen.

"Er komt grote economische groei"

De economische groei zal in beide landen stijgen en beide landen zullen aanzien genieten in de rest van de wereld. Ongetwijfeld zullen er twee diverse landkaarten met hun eigen landsgrenzen gepresenteerd worden aan de wereldbevolking wat niet goed kan uitpakken.

Beide landen zullen met hun deskundigen aan tafel zitten om dit grensgeschil op te lossen zonder dat een van hen hieronder zal lijden.

Compromis

Er moet een compromis gesloten worden. Beide landen hebben dat eerder op een fatsoenlijke manier laten zien bij de vaststelling van de scheidslijn in hun respectievelijk zeeterritorium, dus het kan wel.

Of moet het misschien op deze manier gebeuren. De totale oppervlakte van het Tigrigebied wordt eerlijk verdeeld: fifty, fifty!

"In 2040 komt er een grote oorlog"

Komt er geen vredelievende en bevredigende oplossing dan bestaat de kans dat ze elkaar met hun moderne militaire wapens gaan uitdagen met als gevolg: een oorlog (vernietiging) in 2040!

Oorlog?

Het resultaat zal te voorspellen zijn. De grens is na de oorlog nog niet bepaald, maar de economieën van beide landen belanden dan weer waar ze anno 2020 waren.

Wie is dan de winnaar of beter gezegd de verliezer? Er zal geen winnaar zijn. Beide landen zullen dan verliezers zijn.

Wie is de winnende derde? Juist ja, de verkoper van de militaire wapens.

Dit willen we niet en het mag ook niet zover komen.

Oorlog moet sowieso vermeden worden en daar zijn beide landen te volwassen voor. Laat trots ondergeschikt zijn aan de beslissing van de landsgrenzen.

Oproep aan de president

Nu beide landen zich concentreren op de olievondst en de exploitatie ervan, moeten beide presidenten de grenzen vaststellen.

Bepaal de grens nu voor altijd!

Bron : Stichting 5 juni 1873 / Hemantkumar Bieré


— UW MENING —

Waarom heeft Santokhi zo'n haast met de brug?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!