Mickey Mouse wel, Suriname geen corona-app

PARAMARIBO, 31 oktober 2021 – In tegenstelling tot de herhaaldelijke toezegging van minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft Suriname nog steeds geen corona-app.

30.000.000 euro

De afgelopen maanden meldde de minister dat Nederland vele miljoenen euro's heeft geschonken waarmee ons land een eigen app kon maken.

Vele miljoenen euro's, geen enkele regel code

Ramadhin sprak daarna op diverse persconferenties dat er meerdere commissies benoemd zijn en dat alles bijna "in place" en "ready" was met deze app.

De beste programmeurs van ons land zouden een database hebben samengesteld en feitelijk was het een kwestie van een Europese licentie aanschaffen en wachten tot alles klaar was.

Bijna klaar

Sterker nog de app zou zo ver zijn gevorderd dat deze al werd getest onder een selecte groep van gebruikers.

Voor het einde van de maand oktober zou de app klaar zijn en in de laatste week van oktober zou Ramadhin nog gemeld hebben dat er binnenkort een Powerpoint presentatie door alle deskundigen gegeven zou worden.

Commissies, deskundigen, Powerpoint... geen app

Helaas is er tot op heden niets bekend van enige app en melden insiders dat er zelfs nooit ook maar één regel code is geschreven om die app te maken.

Met de Surinaamse corona-app zou men snel, veilig en eenvoudig kunnen aantonen via een QR-code (quick response code) dat men gevaccineerd is, hoe vaak, met welk vaccin en wanneer.

Ook zou de app kunnen aantonen of men in het recente verleden genezen is van corona.

Surinaamse corona-app
volledig digitaal

Andere betrokkenen melden dat er inderdaad geen app bestaat en ook nooit zal komen. Wel zou men bezig zijn om QR-codes te kunnen maken en op papier uit te printen.

Die printjes zouden dan aan het publiek "verkocht" worden als app, maar dat is het in de praktijk natuurlijk niet.

Geen reactie

Er is contact gezocht met het CDS / Communicatie Dienst Suriname, maar deze hebben ook na herhaaldelijk verzoek nooit gereageerd op de exacte stand van zaken.

Ook de aanvraag tot volledige inzage in de code (iets wat wereldwijd gebruikelijk is) is nooit beantwoord.

Spongebob

Vorige week bleek dat er in Europa een klein lek was in de Franse versie van de corona-app.

Iemand uit Frankrijk beweerde namelijk de zeer geheime encryptie-sleutel te hebben gestolen waarmee je de QR-codes kan aanmaken.

Mickey Mouse bleek volledig gevaccineerd

Als bewijs heeft deze persoon codes aangemaakt voor onder andere Spongebob en Mickey Mouse die inderdaad door de app als geldig werden aangemerkt.

Na een grootschalig onderzoek – ondermeer door Nederland – bleek de schade erg mee te vallen.

Spongebob
– volledig gevaccineerd –

Zoals gebruikelijk is alle code van elke app volledig publiekelijk toegankelijk op internet.

Dit is gedaan om de transparantie en geldigheid van de programmacodes te kunnen laten testen door iedereen die daar interesse in heeft.

Credentials gelekt

Per ongeluk zijn bij het updaten van de Franse app de zogenaamde "credentials" ook online gezet en dus zichtbaar gemaakt.

Spongebob ouder dan de oudste mens ter wereld

Met deze credentials (gebruikersnaam en wachtwoord) kon een ander persoon inloggen op het systeem en zo vijf codes aanmaken, waarna het systeem zichzelf uit veiligheid afsloot.

Deze codes waren op naam gezet van bovengenoemde fictieve-personen, maar er was dus geen sprake van een groot lek.

Wat wel opviel is dat Spongebob zelfs met een geboortejaar van 1900 nog geldig werd verklaard.

De oudste inwoner ter wereld komt namelijk uit 1903 en dat werd blijkbaar niet door de app gecontroleerd.

Er is inmiddels wereldwijd een nieuwe update van deze apps geweest waarbij nu ook de "ondergrens" van de ouderdom in ogenschouw wordt genomen.

Geavanceerde app

Overigens is bijvoorbeeld de Nederlandse app zo geavanceerd dat ongeldige codes op afstand onklaar gemaakt kunnen worden.

Nederlanders die heel even als Spongebob of Mickey Mouse door het leven wilden gaan, konden hier dus niet lang van genieten.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gaat Ramadhin zijn belofte over onze app nakomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!