Nederland weigert IMF-steun, geeft geld weg

PARAMARIBO, 31 oktober 2021 – Nederland is één van de weinige landen die geen gebruik maakt van zowel het geld uit de Europese Unie (EU) als het IMF (Internationaal Monetair Fonds) tijdens de coronacrisis.

Geld van de EU

De Europese Unie stelt momenteel leningen beschikbaar voor haar lidstaten waarmee tegen lage rente "gratis" miljarden ontvangen kunnen worden.

Nederland is één van de weinige landen die hier geen gebruik van maakt om twee eenvoudige redenen;

  1. Het land heeft honderden miljarden over om zelf te besteden
  2. De boekhouding is zo betrouwbaar dat ze bijna tegen 0% rente kunnen lenen als het nodig is

Ondanks de crisis kan Nederland dus zonder problemen miljarden per jaar investeren in de economie zonder enige hulp van anderen.

En als er toch hulp nodig is, dan kan er op de internationale markt tegen zeer gunstige voorwaarden geld geleend worden.

Geld van het IMF

Ook het IMF – waarbij Suriname momenteel een half miljard probeert lenen – gaat aan Nederland voorbij.

Sterker nog; Nederland heeft recht op bijna het half miljard dat ons land nodig heeft, maar heeft tegelijk besloten al het geld weg te geven (aan andere landen dan Suriname).

Nederland stelt een groot deel van de middelen die het Internationaal Monetair Fonds vrijgemaakt heeft voor Nederland weer beschikbaar aan lage-inkomenslanden.

Miljoenen van het IMF gaan aan ons land voorbij

Suriname is officieel een midden-inkomensland en kan dus geen beroep doen op de gift van de Noordzee.

Nederland stelt de bijna 500 miljoen euro dus zonder rente ter beschikking aan landen die het wel nodig hebben, meldt hun (demissionair) minister Wopke Hoekstra afgelopen weekend.

Stoppen met olie

Veel rijke landen uit Europa hebben besloten al hun IMF-geld weg te geven aan ontwikkelingslanden en tegelijkertijd de investeringen in olie en gas volledig stil te leggen.

Dat laatste is de uitkomst van een belangrijke klimaattop in Schotland waar ook onze president aanwezig is.

Santokhi behartigt de belangen van ons land in Schotland

Santokhi probeert daar de belangen van Suriname te behartigen, met name het recht op investeringen in olie en het verkrijgen van geld uit ondermeer de EU en het IMF.

Als het tegenzit, komt hij straks dus thuis zonder geld en zonder steun voor onze olie-industrie aangezien dit laatste indruist tegen de gestelde, internationale klimaatdoelen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had Nederland ons het geld en de olie-steun moeten geven?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!