Uitkomst klimaattop ongunstig voor Suriname

PARAMARIBO, 31 oktober 2021 – Op de internationale klimaattop in Schotland – waar ook onze president zaken wil gaan regelen – zijn de eerste afspraken bekend gemaakt. Eén van deze uitkomsten valt alles behalve positief voor ons land te noemen.

Stop met olie

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Investeringsbank willen namelijk zo snel mogelijk een einde aan de wereldwijde overheidsinvesteringen in fossiele brandstoffen, zoals olie en gas.

Wereldwijd verbod op investeringen in olie

Deze investeringen verhogen de CO2-uitstoot voor tientallen jaren en staan daarmee haaks op de doelen van het Parijs-akkoord.

Op de klimaattop in Glasgow, die op 31 oktober begint, wordt onder andere steun van Nederland gevraagd die een sleutelrol vertegenwoordigd om deze afspraken gerealiseerd te krijgen.

Nederland sleutelrol

Nederland heeft al toegezegd per direct te stoppen met het winnen van hun eigen, zeer winstgevende en kostbare gas in de Noordzee en de provincie Groningen.

Ook de Nederlandse olie bij hun kust en richting Duitsland zal niet meer gewonnen gaan worden.

Voor de rest van de wereld gaan deze kleine initiatieven – waarbij Nederland volledig stopt met haar eigen olie en gasindustrie – niet ver genoeg en dus is men momenteel druk bezig om het besluit wereldwijd door te voeren.

Besluit kan Suriname hard gaan raken

Er is namelijk veel haast geboden bij het terugtrekken van de fossiele investeringen in olie, waaronder die van Suriname.

Om de opwarming nog te beperken tot 1,5 graden, moet de productie van nieuwe voorraden kolen, olie en gas direct stoppen. Dat stelde het Internationaal Energie-agentschap (IEA) vorige week in de jaarlijkse World Energy Outlook.

Vervuilende geldstromen

Het ombuigen van vervuilende geldstromen in de olie-industrie is één van de drie hoofddoelen van het Parijs-akkoord. Daarmee worden investeringen in fossiele brandstoffen bedoeld, maar in de officiële tekst worden deze niet bij naam genoemd.

De meeste landen in Europa hebben evenals Amerika per 2030 of 2035 grotendeels de import en verkoop van auto's verboden die op benzine rijden, men gaat daar massaal over op elektrische motoren.

Binnenkort alleen nog elektrische auto's in Europa

De meeste landen in de wereld staan in principe achter dit besluit en om het akkoord te vergroten "jaagt" een groep van onder andere het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en de belanghebbende Europese Investeringsbank op de steun van Nederland.

Indien Nederland akkoord gaat met het stoppen van de wereldwijde olie-industrie, dan zal dit vergaande gevolgen voor onze eigen oliebelangen op de korte en middellange termijn kunnen hebben.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Santokhi het verbod op olie-boringen ondersteunen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!