De corona-pil – een belofte of niet?

PARAMARIBO, 5 november 2021 – Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaf donderdag groen licht voor het gebruik van de 'coronapil' van farmaceut MSD (Merck). Het gaat hierbij dus niet om een vaccin dat je vooraf indient, maar een geneesmiddel voor ná de besmetting.

Fabrikant Pfizer kwam vrijdag ook met nieuws over een coronapil-in-wording.

Maar hoe goed werken deze pillen eigenlijk?

Werking

De precieze werking van de coronapillen van Merck en Pfizer verschilt, maar het idee is hetzelfde.

Ze belemmeren de vermenigvuldiging van het virus.

Wie besmet raakt, zich ziek begint te voelen en snel de pillen inneemt, zou zo erger voorkomen.

Dat klinkt in theorie als een goede oplossing voor wie (met of zonder vaccinatie) nog steeds ernstig ziek zou kunnen worden van het coronavirus.

Of voor mensen die zich helamaal niet wil laten vaccineren.

Cijfers

De pil van Merck zou de kans op ziekenhuisopname naar eigen zeggen met 50 procent verminderen en het zou bij elke coronavariant werken.

Pfizer schreef vrijdag in een persbericht dat diens pil de kans op ziekenhuisopname of overlijden zelfs zou verkleinen met 89 procent.

De pillen zijn "50 tot 90 procent effectief"

Opgemerkt dient wel te worden dat beide onderzoeken door hunzelf zijn gesponsord en gehouden. Ook is er geen wetenschappelijk onafhankelijk onderzoek gedaan; er is dus niets bevestigd of goedgekeurd door andere onafhankelijke wetenschappers.

Beschikbaarheid

Het Europees Medicijnagentschap heeft de Merck-pil wel goedgekeurd voor Europees gebruik, maar dat betekent niet dat hij verkrijgbaar is.

Goedgekeurd betekent niet direct dat het verkrijgbaar is

Het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) moet bepalen of de pil ook in landen als Nederland op de markt mag komen.

De Pfizer-pil zelf is nog niet door de Europese goedkeuring heen en dus kan dat nog langer duren.

Nadelen

Een groot nadeel van beide pillen is dat ze moeten worden ingenomen voordat het virus in het weefsel en in de organen aankomt – dus kort nadat de infectie is ontdekt.

De pillen moeten zeer snel na besmetting geslikt worden

Niet elke besmette persoon zal zo gauw al een arts hebben bezocht die zo'n pil kan voorschrijven.

De werking is bovendien heel erg kort, waardoor je ze twee keer per dag moet slikken en dat vier of vijf dagen achter elkaar.

Ruim 700 USD per besmetting

Een tweede nadeel zijn de enorme kosten van één kuur met deze pillen. De kosten van de Merck-pil zijn in de Verenigde Staten bijvoorbeeld per besmetting al snel 700 Amerikaanse dollar.

De prijs en de registratieduur van de nieuwe medicijnen zijn de grootste obstakels voor de invoering ervan.

In de tussentijd hebben coronapatiënten een veilige en effectieve behandeling nodig tegen het virus en blijft vaccineren het meest effectieve en goedkope middel dat er op de markt is.

Ook de Europese Commissie hamert erop dat vaccinaties de beste bescherming blijven bieden tegen infecties, ziekte, langetermijneffecten en overlijden door corona.

Diverse internationaal gerenomeerde medische experts noemen vaccinaties zelfs de enige uitweg uit de pandemie.

Suriname is wel bezig met een eigen medicijn wat voornamelijk gebaseerd is op Osi Dresi (huismiddel van natuurgenezers). De minister van Volksgezondheid heeft gemeld hierin te geloven, mits de makers het kunnen bewijzen.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Krijgt u liever een vaccin of een pil tegen corona?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!