Top-overleg Amoksi met VN in Genève

PARAMARIBO, 6 november 2021 – In Genève (Zwitserland) heeft minister Kenneth Amoksi van JusPol – samen met een grote delegatie van afgevaardigden – namens Suriname een onderhoud gehad met de hoge commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN).

Mensenrechten Suriname

Er is met deze bespreking directe invulling gegeven aan de toezegging van Suriname voor de voortzetting en versterking van de samenwerking met onder andere mensenrechten organen van de VN.

De ontmoeting met deze top VN-functionaris heeft geresulteerd in afspraken voor technische assistentie op diverse gebieden, waaronder het operationaliseren van een onafhankelijk Nationaal Mensenrechten Instituut.

Er komt een onafhankelijk Nationaal Mensenrechten Instituut

Dit in overeenstemming met de Beginselen van Parijs, inclusief publieke bewustwording over wat zo’n instituut is en de werkzaamheden inhouden.

Er is ook gekeken naar de constructieve samenwerking met het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR) om vooruitgang te boeken in de ratificatie van de belangrijkste internationale mensenrechteninstrumenten.

Bij veel van deze rechten is Suriname nog geen partij en daarom is gekeken om de verplichtingen die voortvloeien uit geratificeerde mensenrechtenverdragen op te nemen in ons nationaal rechtssysteem.

Cursussen, adviezen en beurzen

De technische bijstand van de VN (OHCHR) wordt aan ons land verleend in de vorm van;

Ook wordt er hulp geboden bij de beoordeling van onze nationale behoeften op het gebied van de mensenrechten.

Er zullen op korte termijn concrete acties volgen in samenwerking met het Bureau van de hoge commissaris voor mensenrechten en de VN-vertegenwoordiging in Suriname.

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Bent u trots op wat Amoksi voor ons bereikt heeft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!