Corona : testen, vaccineren of genezen?

PARAMARIBO, 7 november 2021 – Wat is veiliger? Een ruimte vol mensen die getest zijn op corona, gevaccineerd zijn of recentelijk genezen? Met andere woorden – wanneer is de kans op besmetting het kleinst?

Academische kwestie

Het is natuurlijk een min of meer theoretische / academische kwestie, want de meeste van ons zullen nooit in een ruimte met 100% dezelfde "corona mensen" zitten.

Toch is het antwoord interessant, omdat het iets zegt over de meest effectieve manier om een besmetting tegen te gaan.

Een coronatest, herstel en vaccinatie zijn stuk voor stuk bedoeld om het risico op besmetting omlaag te krijgen.

Het zijn in feite aanvullingen op elkaar.

woordvoerder RIVM
Nederlands gezondheidsinstituut

Niets is waterdicht

Geen van alle mogelijke maatregelen is 100 procent waterdicht en effectief.

Bij testen kan nooit uitgesloten worden dat iemand onterecht een negatieve uitslag (false positive) krijgt. Net zoals iemand die hersteld is van COVID-19 toch nog opnieuw besmet kan raken.

Bovenstaande situaties gebeuren niet vaak, maar het komt wel voor. Een gevaccineerde kan ook nog altijd het coronavirus bij zich dragen, hoewel hij of zij dan wel veel minder besmettelijk is dan zonder vaccinatie.

Vaccineren wint

Toch stelt het Nederlandse RIVM dat mensen in dezelfde ruimte het meest veilig zijn als iedereen in die bewuste ruimte gevaccineerd is.

Daarmee bescherm je immers jezelf tegen (ernstige) klachten en je omgeving tegelijkertijd, omdat je minder besmettelijk voor anderen bent.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kiest u voor vaccineren of testen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!