Einde aan onze olie en houtexport?

PARAMARIBO, 8 november 2021 – Nadat president Santokhi een speech heeft gegeven op de internationale klimaattop in Glasgow (Schotland) is hij snel teruggekeerd naar Suriname. De top is echter na zijn vertrek pas goed op gang gekomen en daar wordt momenteel veel besloten dat ook in belang van ons land is.

Stop investeren in olie

Zo is vorige week door een grote groep landen – waaronder Amerika en Canada – besloten om vrij snel te stoppen met investeringen in alles dat met fossiele brandstoffen zoals olie te maken heeft.

Ook heeft Brazilië de kar getrokken om de houtexport in het Amazonewoud (waaronder een groot deel in ons land ligt) aan banden te leggen.

Nu de leiders samenkomen, is Santokhi juist vertrokken

Vandaag is verder bekend geworden dat Nederland in "de kopgroep" zit binnen Europa om ook daar alle investeringen op het gebied van olie en gas aan banden te leggen.

Net nu Santokhi teruggekeerd is, heeft men op de top dus besloten twee belangrijke inkomstenbronnen voor ons land (olie en hout) internationaal in de ban te doen.

Deze week worden er door de rijkere landen miljarden "verdeeld" onder de armere landen om hun zo te ondersteunen in de bescherming van het klimaat.

Zonder vertegenwoordiging op hoog niveau is het nu al duidelijk dat Suriname daar geen kans op gaat maken.

Klimaattop
Glasgow / 2021

Leiders als Johnson, Macron en Rutte zijn na hun speech op de top aanwezig gebleven of hebben hooggeplaatste vertegenwoordigers (milieuministers) gestuurd om de belangen te behartigen, maar Suriname is na het vertrek van Santokhi de grote afwezige.

Er is simpelweg niemand meer aanwezig om onze belangen op het gebied van economie of milieu te behartigen.

Milieu of economie

De vraag is of Santokhi bewust gekozen heeft om alles op zijn beloop te laten, omdat de uitkomst goed voor het milieu is (stoppen met olie en hout) of dat hij niet van plan was onze economische belangen (doorgaan met olie en hout) op de internationale agenda te plaatsen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had Santokhi onze economische belangen moeten verdedigen of gaat het milieu boven alles?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!