Regering Amerika verbiedt Huawei

PARAMARIBO, 12 november 2021 – De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend waardoor bedrijven zoals het Chinese Huawei geen enkele licentie meer kunnen krijgen om apparatuur of diensten te leveren aan de Amerikaanse overheid.

Amerika

De apparaten van Huawei waren vanwege de enorme veiligheidsrisico's al verboden voor de private Amerikaanse telecomsector, maar bepaalde overheidsbedrijven konden voor zeer specifieke situaties toch nog officiële goedkeuring aanvragen om de systemen van Huawei te mogen gebruiken onder gecontroleerde omstandigheden.

Een woordvoerder stelt dat er op basis van die uitzonderingsregel sinds 2018 ongeveer 3.000 goedkeuringen zijn afgegeven voor systemen van Huawei.

Deze goedkeuringen worden nu dus per direct verboden.

Woordvoerder van Biden
president Amerika

Effectief wordt alle apparatuur van Huawei – waarvan de Amerikaanse overheid vindt dat deze een risico vormen – permanent verboden in het land.

Huawei wordt er al jaren van beschuldigd dat ze via hun apparatuur spioneren voor de Chinese overheid waar Huawei een 100% onderdeel van is.

Huawei niet meer welkom in Amerika, wel in Suriname

De wet verbiedt het overigens niet alleen Huawei actief te laten zijn in Amerika, maar ook andere Chinese bedrijven zoals;

Via de nieuwe wet is het volgens de woordvoerder eindelijk mogelijk om de aantoonbaar onveilige producten van Huawei op grootschalige basis uit het Amerikaanse telecomnetwerk te weren.

Suriname

De ontwikkeling kan van belang zijn voor Suriname, omdat onze regering juist bezig is haar volledige digitale dienstverlening voor 100% onder het bewind van Huawei te plaatsen.

Huawei heeft aangeboden deze zogenaamde e-Gov voor Suriname voor een lage prijs te realiseren.

President Santokhi is daar zeer over ingenomen en wil op korte termijn een beslissing hierover nemen in overleg met zijn IT-experts.

Ook worden er met regelmaat gratis laptops en tablets van Huawei uitgedeeld door China aan bijvoorbeeld onze parlementsleden en ministers.

De Surinaamse IT-student Kees Christoffel Donk waarschuwt via deze app al ruim een jaar voor de gevaren van Huawei en de – volgens hem – zeer amateuristische manier waarop onze overheid omgaat met ICT.

Bron : tweakers.net / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moeten we onze e-Gov uitbesteden aan Huawei?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!