Nederland : Grijze Piet is ook racistisch

PARAMARIBO / BREDA, 13 november 2021 – In Nederland is Sinterklaas vandaag aangekomen met zijn pakjesboot uit Spanje. Officieel is hij vanwege de corona-pandemie gisteren al gearriveerd, omdat de feestelijke, landelijke intocht is afgeblazen.

Grijs, groen, blauwe piet

Ondanks het feit dat de Zwarte Pieten in Nederland inmiddels al jaren grijs, groen, blauw en blank zijn geworden, blijft de actiegroep Kick Out Zwarte Piet van Jerry Afriyie en de politieke partij BIJ1 van Sylvana Simons zich verzetten tegen dit "racistische kinderfeest".

Bij het Sinterklaasfeest in Breda waren vanochtend bijvoorbeeld niet alleen Grijze Pieten, maar ook zeer veel politie aanwezig.

Tevens staan er busjes van de Mobiele Eenheid (bewapende politie) paraat en worden er langs de route waterkanonnen achter de hand gehouden.

Gewapende politie en waterkanonnen op kinderfeest

Enkele tientallen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet verzamelden zich zaterdagochtend in Brede om luidruchtig te demonstreren tegen de Grijze Pieten.

De actiegroep vindt grijze pieten racistisch en spreekt van een racistische schijnoplossing.

De organisatie van het Sinterklaasfeest houdt echter vast aan deze kleur om de pieten onherkenbaar te houden voor de kinderen.

Ook zouden er volgens de woordvoerder geen grijze mensen bestaan en kan het dus niet als racisme worden opgevat.

woordvoerder Sinterklaas
Breda / Nederland

De betogers hebben borden bij zich met teksten als;

KOZP-voorman Jerry Afriyie sprak de betogers toe en zei dat Breda "zich moet doodschamen voor hun racistische feesten met grijze pieten".

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is een Grijze Piet racistisch of kan dat nog wel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!