Waterstof blijkt gebakken lucht

PARAMARIBO, 14 november 2021 – Opeens was daar begin dit jaar het grote nieuws dat een volledig onbekende Deense investeerder voor maar liefst 1 miljard USD zou investeren in een waterstofcentrale te Suriname... die volgend jaar al wordt opgeleverd.

Surinaamse regering lyrisch

De Communicatiedienst Suriname kwam net als president Santokhi, vice-president Brunswijk en minister van Financiën Achaibersing woorden te kort om dit grote succes van de nieuwe regering te vieren.

Suriname staat in één keer op de wereldkaart

Armand Achaibersing ging zelfs zo ver om te stellen dat Suriname met deze investering in één keer het meest moderne land van Zuid-Amerika zou worden en een toonbeeld van hoe prudent economisch en financieel beleid kunnen leiden tot versnelde ontwikkeling.

Nog geen jaar later staat Suriname inderdaad op de kaart, maar niet zoals Santokhi en Achaibersing het voor ogen hadden;

Het hele waterstofverhaal blijkt namelijk gebakken lucht.

Kort overzicht

Voor wie het nieuws gemist heeft, een korte samenvatting.

Bij het begin van zijn aantreden stelde president Santokhi dat de buitenlandse investeerders dankzij hem in rijen opgesteld zouden staan.

Er werden speciale bureaus en commissies in het leven geroepen om alle internationale aanvragen in goede banen te leiden en er werd zelfs gevreesd voor een tekort aan vliegverbindingen en hotels om alle zakenmensen te accommoderen.

16 maanden later is er 1 investeerder... of geen

Zestien maanden later bleek er welgeteld één bedrijf te zijn dat daadwerkelijk wilde investeren, namelijk de uit Denemarken (Noord-Europa) afkomstige Hybrid Power System Group.

Uit het niets kwam in maart 2021 het bericht dat dit bedrijf een revolutionaire waterstofcentrale in Suriname wilde bouwen ter waarde van ruim 1.000.000.000 USD

Niemand wist wie het bedrijf was, na kortstondig onderzoek bleek dat het bedrijf zelf nog nooit een fabriek had gebouwd en ook internationaal had nog nooit iemand van deze mega-investeerder gehoord.

Link met diaspora

De persoon die het bedrijf HPSG (Denemarken) in contact heeft gebracht met de VHP (Suriname) bleek een diaspora-zakenman uit Den Haag / Amsterdam (Nederland) te zijn die tevens goed bevriend is met Santokhi, onze president.

Op dat moment twijfelde men in Suriname al aan de intenties en haalbaarheid van het bizarre succesverhaal, maar alle kritiek werd door de regering en het CDS (Communicatiedienst Suriname) op vrij agressieve toon weggewuifd.

Kritische journalisten worden bedreigd met rechtszaken

Nadat een journalist van de Ware Tijd wat dieper in de materie was gedoken, dreigde minister Achaibersing hem vorige maand zelfs voor het gerecht te slepen.

Staat zou garant staan

Wat bleek op dat moment te spelen?

Het bedrijf HPSG zou volgens de regering inderdaad 1 miljard willen investeren, maar moest hiervoor wel zeer veel leningen op de internationale monetaire markt afsluiten.

Als nieuwkomer gaf dit voor het bedrijf veel problemen, waarna volgens de journalist in kwestie de Surinaamse regering heeft toegezegd garant te staan voor alle toekomstige leningen, schulden en onkosten.

Oftewel; HPSG wil best 1 miljard investeren, maar dat geld moet wel opgebracht kunnen worden door de Surinaamse staat.

Niet alleen de journalist van onze eigen de Ware Tijd was in het sprookjesachtige verhaal gedoken, maar ook Danwatch – een groot onderzoeksbureau uit Denemarken – heeft inmiddels lucht gekregen van de waterstof.

In een zeer uitgebreid artikel van tientallen pagina's is het bedrijf doorgelicht, heeft men gekeken naar alle connecties van onze Surinaamse "toppers" en de leiding van HPSG, de trackrecord (verdiensten) van dit bedrijf bij andere projecten en reguliere zaken als de boekhouding en administratie.

Danwatch
onderzoeksbureau Denemarken

Het zeer lange onderzoeksrapport kan samengevat worden in één zin;

Het Deense HPSG bestaat voornamelijk uit oplichters en Suriname is de naïeve partij die als gewillig doelwit is misbruikt.

De grootste slachtoffers van deze frauduleuze soap lijken behalve president Santokhi ook de minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin en Armand Achaibersing van Financiën te zijn.

Het totale gebrek aan transparantie en controle van onze overheid op het gebied van internationale investeringen en beloften zijn door het Deense onderzoek onder een vergrootglas terecht gekomen met desastreuze gevolgen voor de middellange en lange termijn.

Niemand zal nog willen investeren in een land met zo'n onbetrouwbare en goedgelovige regering als de onze.


Omdat het artikel te lang en diepgaand is om integraal af te drukken, is gekozen de kortere Engelse versie te vertalen naar het Nederland en hier te publiceren.

De bron is het gerenommeerde Danwatch – een Deens onderzoekscollectief dat zeer kritisch onderzoek doet naar financiële stromen, economische activiteiten en politieke "spelletjes" met Denemarken als hoofdrolspeler en in dit geval een zeer nare bijrol voor Suriname.

Suriname is met open ogen belazerd

Behalve het geschreven artikel hebben de onderzoekers foto's op locatie gemaakt, animaties om de hele gang van zaken in beeld te brengen en tientallen getuigen gehoord.

Deense zakenlieden achter malafide energieproject in Suriname

Het Engelstalige artikel
– Danwatch / Denemarken –

Een Deens bedrijf heeft een contract van 1,2 miljard dollar getekend voor de bouw van een waterstofcentrale in het kleine Zuid-Amerikaanse land Suriname.

Maar de zakenlieden hebben geen enkele ervaring met groene energie, de bedrijven die ze als partners claimen hebben nog nooit van hun gehoord en onafhankelijke experts noemen de hele onderneming zeer vreemd, onbetrouwbaar en potentieel gevaarlijk.


In maart 2021 kondigde het Deense bedrijf HPSG (Hybrid Power System Group) aan dat het 1,2 miljard dollar gaat investeren in de bouw van een waterstofcentrale die een revolutie teweeg zal brengen in de groene energietransitie in het Zuid-Amerikaanse land Suriname.

Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn

De 100 megawatt-centrale zal elektriciteit opwekken uit wind– en zonne-energie en overtollige energie opslaan als waterstof, die het net van stroom kan voorzien als de wind zwak is of de lucht donker is.

Minister Achaibersing
– spreekt over revoluties –

Bovendien zal de fabriek waterstof en zuurstof exporteren en miljoenen liters schoon drinkwater leveren aan de Surinamers.

Gouden bergen

HPSG verwacht dat de bouw van deze hypermoderne energiecentrale in slechts twee jaar – nog voor 2023 – voltooid zal zijn waardoor 600 directe – en 2.000 indirecte – banen worden gecreëerd in een land met een slecht educatief stelsel en minder dan 600.000 inwoners.

HPSG is van plan de energiecentrale te financieren door middel van leningen van "investeringsbanken die gespecialiseerd zijn in investeringen in opkomende markten".

De wereld is klaar voor Suriname.

En Suriname is klaar voor de wereld.

Benny Falk
CEO van HPSG

De overeenkomst zal Suriname naar verluidt geen cent kosten en het kleine Zuid-Amerikaanse land heeft al toegezegd de door de centrale opgewekte elektriciteit in te kopen via een Power Purchase Agreement.

Pure propaganda

De overeenkomst zou ook direct ingezet kunnen worden als propaganda om Suriname te profileren als een groene supermacht op de COP26-conferentie die momenteel in Schotland aan de gang is.

In de jaren tijdens en na de COP26-bijeenkomst in Glasgow zullen we een showcase zijn.

Heel de wereld zal over ons praten en blijven praten.

Onderschat dit niet. Suriname wordt hiermee in één klap bijna zo belangrijk als Silicon Valley.

Albert Ramdin
minister van Buitenlandse Zaken

Misleiding

Op de klimaattop is echter met geen woord gesproken over deze revolutionaire energiecentrale en een lang onderzoek gepubliceerd door Danwatch en Ekstra Bladet onthult dat helemaals niets klopt achter de groene façade.

De vermeende partners van HPSG zeggen zelfs geen enkele relatie te hebben met HPSG en dat HPSG hun naam exploiteert en misbruikt.

Geen ervaring, geen geld, geen partners, wel veel schuld

De topmanagers van het bedrijf hebben geen enkele gedocumenteerde ervaring op het gebied van duurzame energie.

Wat ze wel hebben is een zeer lange geschiedenis van faillissementen en talloze, duistere zakelijke transacties.

Bovendien wordt het eigendom van HPSG verduisterd door een verward en illegaal web van bedrijven verspreid over verschillende continenten, eindigend op een Grieks vakantie-eiland.

Financiële fraude

Experts op het gebied van fraude en financiële misdaad zeggen dat de hele situatie "er zeer onbetrouwbaar uitziet" en ze betwijfelen zelfs of HPSG een "legitieme onderneming" is.

Maar in interviews met Danwatch en Ekstra Bladet benadrukt de leiding van het bedrijf dat "alles volgens het boekje is".

Belastingparadijzen en faillissementen

HPSG claimed zelf dat het bedrijf wordt geleid "door een Deens management met specialisten op alle gebieden van groene energie".

Maar achter de groene façade staat een cast van personages uit de Deense zakenwereld die geen gedocumenteerde ervaring hebben met het bouwen van energiecentrales.

Deens artikel bevat animaties
– Surinaamse regering –

Jesper Nielsen – de oprichter van HSPG – was voor eigen rekening opgeleid als scheepsbouwer, maar de afgelopen elf jaar heeft hij maar liefst veertien verschillende bedrijven opgericht of geleid die zijn geëindigd in faillissement of onvrijwillige ontbinding.

HPSG's CEO – Benny Falk – omschrijft zichzelf als een architect. Hij volgde een opleiding tot metselaar en masseur. Maar hij is misschien het best bekend door zijn deelname aan een realityprogramma op televisie; The Robinson Expedition... in 2001.

Spoor van ellende

In het decennium dat volgde, werd hij geassocieerd met een reeks bouw– en vastgoedondernemingen die allemaal in moedwillige faillissementen eindigden.

Een rechterlijke uitspraak verkregen door Danwatch en Ekstra Bladet onthult dat hij in 2010 op de luchthaven van Kopenhagen werd gearresteerd toen hij vanuit Oeganda aankwam met twaalf ongeslepen ruwe diamanten – algemeen bekend als bloeddiamanten – ter waarde van ongeveer $ 53.000,-

Bovendien is Benny Falk de eigenaar van een bedrijf voor medicinale cannabis in Portugal en heeft hij vroeger een Engels bedrijf opgericht, dat voor de helft in handen was van een ander bedrijf op het eiland Man, een bekend belastingparadijs.

Financieel en seksueel misbruik

Ons onderzoek (van Danwatch – redactie) onthult ook een zakelijke connecties tussen Benny Falk en Klaus Garde Nielsen, genaamd "de Deense koning van faillissementen". Die laatste is een beruchte Deense zakenman die is veroordeeld tot meerdere gevangenisstraffen, veroordeeld voor fraude, pooier en andere misdaden.

Niemand blijkt ervaring te hebben met energie

In interviews met Danwatch en Ekstra Bladet geeft Benny Falk toe dat hij Klaus Garde Nielsen kent, maar ontkent hij enige zakelijke relatie met hem te hebben. Klaus Garde Nielsen weigerde commentaar te geven op zijn relatie met Benny Falk.

Ook de mensen rondom Jesper Nielsen en Benny Falk hebben geen ervaring met groene energie.

Bedrijven weten van niets

Op haar website noemt HPSG negen prominente Deense en internationale bedrijven als partners bij de bouw van het groene energiepark, maar al deze bedrijven ontkennen dat ze met HPSG samenwerken in interviews met Danwatch en Ekstra Bladet.

HPSG zegt dat het "in zes jaar tijd een innovatieve hybride energie-oplossing heeft ontwikkeld met wereldwijd toonaangevende technologische partners, zoals ABB, Deif en Deutz."

Geen van deze bedrijven heeft echter ooit van HPSG gehoord.

We hebben de zaak intern onderzocht en hebben geen enkele relatie met een bedrijf genaamd HPSG.

Ze misbruiken onze naam en we zullen contact opnemen met het bedrijf om te eisen dat ze onze naam van hun website verwijderen

Christian Ludwig
Duitse bedrijf Deutz

We ontvingen soortgelijke reacties van Deense bedrijven als DEIF en Transform Rootzone, het Zwitserse bedrijf ABB en Mingyang Wind Power in China, die door HPSG allemaal als belangrijke partners worden genoemd.

Van Denemarken naar Suriname

HPSG's CEO Benny Falk meldt dat het bedrijf "een Deens kenniscentrum is dat dit revolutionaire systeem de afgelopen zeven jaar heeft ontwikkeld".

Maar zelfs het eigendom van het bedrijf wordt verborgen gehouden door een ingewikkeld kluwen van andere malafide bedrijven.

Suriname staat op de lijst om misbruikt te worden

Op zijn LinkedIn-profiel beweert HPSG afdelingen te hebben in Denemarken, Portugal en Thailand. We hebben ook HPSG-bedrijven geïdentificeerd in Colombia en Ghana en Suriname zou aan dat illustere rijtje snel toegevoegd moeten worden.

Hoofdkantoor HPSG
– Amsterdam / Nederland –

Benny Falk wordt vermeld als CEO van HPSG's lokale bedrijf in Suriname, maar de eigenaar van HPSG Suriname wordt niet geïdentificeerd in bedrijfsdocumenten die zijn verkregen door Danwatch en Ekstra Bladet.

Van Nederland naar Griekenland

Maar het belangrijkste HPSG-bedrijf is in Nederland opgericht, ook door Jesper Nielsen. Volgens de Nederlandse Kamer van Koophandel is HPSG eigendom van een vastgoedbedrijf genaamd Sales Group Development, gevestigd op het Griekse eiland Rhodos.

Volgens Griekse documenten die zijn verkregen door Danwatch en Ekstra Bladet, is Jesper Nielsen de enige eigenaar van dit bedrijf, dat in 2005 werd opgericht.

Geen geld, geen activiteit, geen bedrijf

Er zijn echter geen financiële overzichten ingediend voor Sales Group Development en het bedrijf lijkt inactief te zijn, zelfs hoewel het niet is uitgeschreven.

Volgens Jakob Dedenroth Bernhoft, een partner van de firma Fraud React, ziet de structuur van het bedrijf er verdacht uit.

"Het is eigenlijk vreemd waarom het eigendom van de bedrijven in Nederland in Griekenland moet worden gevestigd, terwijl het bedrijf daar geen duidelijke connecties lijkt te hebben", zegt Bernhoft.

"Dit betekent dat het moeilijk is om vast te stellen wie deze bedrijven echt bezit of waar het geld naartoe gaat", voegt hij eraan toe.

Verdacht bedrijf

Naar zijn mening lijkt het hele HPSG-project verdacht.

"Het zou nogal verrassend zijn als ze een project ter waarde van meer dan een miljard dollar kunnen opleveren op een gebied waar ze geen eerdere ervaring mee lijken te hebben", zegt Bernhoft.

"En dan heb je de verwijzingen naar partnerschappen die niet waar zijn, dus het geheel ziet er heel vreemd uit."

Hoofdkantoor HPSG
– Paramaribo / Suriname –

Tom Kirchmaier, een professor en onderzoeker aan de Copenhagen Business School en de London School of Economics met expertise op het gebied van financiële criminaliteit, is een vergelijkbaar standpunt.

“Het ziet er erg oubollig uit. Ik zou zeggen dat de kans dat dit een legitiem bedrijf is erg klein is”, zegt hij.

Scepsis in Suriname

Ondertussen groeit in Suriname het scepticisme rond HPSG en het 1,2 miljard dollar kostende project.

Sinds de ondertekening van de overeenkomsten zijn er geen meldingen van de regering ontvangen, terwijl dit regelmatig had moeten gebeuren.

Flip de Vries
honorair Deense consul

In oktober koos Chan Santokhi ervoor om snel en kort commentaar te geven op de zaak.

We hebben inderdaad een bindende overeenkomst getekend met het bedrijf uit Denemarken.

In de overeenkomst staat onder meer dat als HPSG niet presteert, de regering ze een boete geeft.

Dus ze hebben het gewoon heel erg druk en we zullen ze blijven volgen.

President Santokhi
persconferentie HPSG

Sinds de publicatie van dit Deense onderzoek heeft HPSG alle inhoud op haar websites verwijderd die verwijzen naar het project en / of de vermeende partnerbedrijven.

Aanvullend onderzoek heeft uitgewezen dat het hoofdkantoor in Amsterdam een huurhuis is en in Paramaribo een leegstaand pand. Het bedrijf zelf was niet meer bereikbaar voor commentaar.

Bron : danwatch.dk


— UW MENING —

Vertrouwt u de overeenkomst tussen onze regering en dit bedrijf?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!