Politiek misbruik defilé?

PARAMARIBO, 17 november 2021 – Rondom het komende defilé om onze Onafhankelijkheid in 1975 te vieren, spelen zich de laatste tijd zaken af die vragen oproepen.

De belangrijkste vraag die boven komt drijven is; wordt het defilé politiek misbruikt?

Total lockdown

President Santokhi heeft al meermaals aangegeven dat het defilé – inclusief buitenlandse genodigden en strijdmachten – zoals elk jaar gewoon doorgaat.

"Het defilé moet koste wat het kost doorgang vinden"

Voor de hand ligt dit echt niet, deels vanwege het feit dat de coronacrisis onverhard doorwoekerd, maar ook omdat het haaks staat op eerdere uitspraken en toezeggingen van de minister van Volksgezondheid (Amar Ramdin) gedaan op 9 mei 2021.

De Surinaamse overheid heeft besloten dat er op alle aanstaande nationale feestdagen van dit jaar vanaf nu sprake zal zijn van een total lockdown.

Amar Ramdin
minister volksgezondheid

Op het moment dat verschillende journalisten de directeur van het ministerie (Rakesh Gajadhar Sukul) vroegen waarom er op 25 november (Onafhankelijkheidsdag) dan geen lockdown was, antwoordde de bewindsvoerder;

Zijn woorden zijn bewust door de pers verdraaid.

Niet elke feestdag zal automatisch een lockdown krijgen.

Hij bedoelde te zeggen dat het Outbreak Management Team per vrije dag een advies geeft.

Het defilé en de parade zullen hoe dan ook absoluut doorgaan, met of zonder publiek.

Rakesh Gajadhar Sukul
directeur volksgezondheid

Los van het feit dat de directeur een ander verhaal heeft dan de minister, lijkt het argument er in allerijl bijgehaald.

Rakesh Sukul – directeur
– foto : Dagblad Suriname –

Alle achter ons liggende nationale vrije dagen gold namelijk wel een volledige lockdown en geen enkele keer is het Outbreak Management Team ooit gevraagd om enkel advies hierover.

Defilé all the way

Het lijkt er dus op dat het defilé – zoals de directeur meldde – hoe dan ook door moet gaan.

Publiek of niet, er zal onder toeziend oog van Santokhi geparadeerd moeten worden met vlaggen, wapens en internationale gasten.

De vraag rijst dan ook op of het defilé een uitzonderingspositie heeft binnen de andere feestdagen en of de inzet hiervan politiek wordt misbruikt.

Een defilé zonder toeschouwers heeft immers weinig zin; als niemand de optocht ziet, waarom zou je hem dan nog houden voor het volk?

Defilé lijkt politiek misbruikt te worden

Doordat men stelt dat het defilé hoe dan ook moet doorgaan, met of zonder lockdown en met of zonder publiek, insinueert men op zijn minst politieke doeleinden.

De verkiezingsstrijd is na amper een jaar regering al in redelijke hevigheid losgebarsten waarbij zowel Santokhi als Brunswijk vier jaar voor dato hun manschappen plaatsen en posities innemen.

Samenwerking BEP, ABOP, PL

Beiden hebben al gerept over vervroegde verkiezingen, Brunswijk roept "het donkere ras op zich te verenigen", Santokhi heeft politieke strategen uit Nederland ingevlogen en ook zowel de BEP, als ABOP en PL kruipen steeds dichter naar elkaar om een nieuw eenheid tegen de VHP te vormen.

"Santoki wil graag overkomen als opperstrateeg"

Het defilé is voor de VHP dan ook een uitgesproken kans om te laten zien dat zij het land regeren, internationaal weer volledig erkend worden en uitstralen dat Suriname onder hun bewind tot grote hoogte zal groeien.

Geen van de betrokken partijen wilden reageren op de vraag of het defilé van dit jaar is ingegeven door politieke motieven, behalve "dat we het zullen gaan merken op 25 november".

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wordt het defilé misbruikt voor politieke propaganda?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!