(ingezonden) Suriname, hoe nu verder?

PARAMARIBO, 21 november 2021 – Alhoewel een groot deel van de Surinaamse bevolking blij is met de wisseling van de wacht tussen Bouterse en Santokhi, is er ook een grote groep die zich steeds harder afvraagt wat de toekomst van ons land gaat zijn.

Geen lange termijnplanning

De vraag en kritiek die bij deze laatste groep telkens naar boven komt is eenduidig, namelijk het gebrek aan lange termijnplanning van onze regeerders.

Alle beloften bij het aantreden van president Santokhi ten spijt, is er tot op heden nog steeds geen enkele buitenlandse investeerder geweest die interesse in ons land heeft getoond.

Een waterstoffabriek met vele kilo's zout

Natuurlijk waren daar opeens "de zakenmensen uit Denemarken" met een mega-investering van ruim 1 miljard USD in een zogeheten "waterstof fabriek", maar het wordt steeds duidelijker dat dit plan met de nodige korrels, dan wel scheppen zout genomen moet worden.

Ook het IMF is – bij monde van onder andere China en India – nog steeds niet akkoord met een grote schuldsanering en de differentiatie van onze export blijft een zorgenkind.

Het enige dat de experts van Santokhi lijken te proberen, is het uitstellen van de terugbetaling van de enorme schuldenlast die de afgelopen tien jaar is opgebouwd.

Het dreamteam blijkt weinig expertise te bevatten

Dat ze daar zelfstandig niet toe in staat zijn, mag blijken uit het feit dat er met de regelmaat van de klok internationale hulp hiertoe wordt ingeroepen.

Is het niet het Franse Lazard dat namens de regering moet bemiddelen met het IMF, dan is het wel een hoge ambtenaar van de Nederlandsche Bank die onze eigen nationale bank van kennis moet voorzien.

Geen hulp, wel meer schuld

Eerder deze maand heeft de Inter-Amerikaanse Ontwikkelings Bank weliswaar haar hulp toegezegd, maar onder de streep komt dit neer op een nieuwe lening van een half miljard USD die uiteindelijk natuurlijk ook weer terugbetaald moet worden.

Zoals gezegd lijkt de strategie van Santokhi lijkt vooral gericht op het uitstellen van afbetalen en het bouwen van een nieuwe brug over de Corantijn om daarmee zijn eigen herverkiezing veilig te stellen.

Wanneer – zoals gepland – de oliedollars na 2025 binnenstromen, kan er eindelijk begonnen worden met het betalen en herstructureren van de enorme schulden die ons land kent.

Wat komt er na de olie?

Maar wat dan, wat volgt er nadat alle schulden zijn afbetaald?

Zoals bekend gaat het grootste deel – namelijk meer dan 85% – van de olie-opbrengsten naar de bedrijven die de olie winnen, te weten het Franse Total en Apache uit Amerika.

De kruimels die overblijven voor ons land zijn net genoeg om de schuld van bijkans 5 miljard USD af te lossen.

Als de olie op is, zijn de schulden met moeite afgelost

Daarna is zowel de olie als de koek naar alle waarschijnlijkheid op en blijven we met zowel lege handen als zonder toekomstplan over.

Zonder olie heeft ons land geen enkele inkomstenbron meer en bevinden we ons tegen 2035 op hetzelfde punt als rond 2010; namelijk op de rand van stilstand en achteruitgang.

Plannen is vooruitzien, maar als de zittende regering niet verder vooruit kan kijken dan naar een mogelijke herverkiezing, dan kunnen we de periode daarna niet veel verwachten... behalve weer een nieuwe herverkiezing.

Bron : Melanie Faber MSc. PhD. International Medical and Business Affairs


— UW MENING —

Mist u een lange termijn visie van onze regering?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!