Ernstige corona-mutatie in Afrika (update)

PARAMARIBO, 26 november 2021 – In Zuid-Afrika en vijf andere landen in het Afrikaanse continent is een sterke mutatie van het coronavirus opgetreden. Ondermeer Nederland, Engeland en België gaan per direct op slot voor alle (buitenlandse) reizigers uit dit gebied.

Sterke mutatie

Nederland weigert de komende tijd vluchten uit het zuidelijke gedeelte van Afrika vanwege de nieuwe virusvariant die daar rondgaat. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Nederland / Volksgezondheid) vandaag bekendgemaakt.

Het verbod gaat vrijdag om 12.00 uur in voor reizigers uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Eswatini, meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Voor twee vluchten uit het gebied geldt dat het vliegverbod tijdens het vliegen ingaat, meldt de woordvoerder.

Zeer hoog risico

De genoemde landen worden toegevoegd aan de lijst met landen met een zeer hoog risico. De passagiers in de toestellen die nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

Europa op slot

Volgens De Jonge is de nieuwe variant een reden tot zorg, maar is er ook nog veel onduidelijk.

Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is te willen afvangen.

Europa gaat volledig op slot en alle lidlanden werken goed samen.

Dat geeft de maximale garantie dat je op z'n minst de binnenkomst ervan vertraagt.

Hugo de Jonge
Nederland / Volksgezondheid

Naast Nederland hebben onder meer Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Italië reisbeperkingen ingesteld.

Ook het Verenigd Koninkrijk legde het vliegverkeer uit de regio aan banden. De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika.

Nederlanders die in Zuid-Afrika zitten, hebben nog wel het recht om terug te komen. Maar voor hen geldt dus de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.

Wereldwijd overleg

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten uitten donderdag al hun zorgen over de nieuwe variant, die nu bekend staat als B.1.1.529.

De variant komt voor zover bekend nog niet overal op de wereld voor.

Donderdag waren bijna honderd besmettingen met de nieuwe versie van het virus vastgesteld in Zuid-Afrika.

Ook is de variant vastgesteld bij vier volledig gevaccineerden in Botswana en bij een paar reizigers die vanuit het zuiden van Afrika zijn aangekomen in Hong Kong en Israël.

Gezondheidsorganisatie WHO overlegt vrijdagmiddag over de mogelijke gevaren van de nieuwe variant.

Afwijkend en besmettelijk

Volgens onderzoekers die al monsters van de variant hebben onderzocht, wijkt die op veel punten af van de al bekende varianten.

B.1.1.529 is mogelijk nog besmettelijker dan de deltavariant, zeggen wetenschappers.


UPDATE – de laatste berichten geven aan dat het virus inmiddels ook actief en waargenomen is in onder andere Hong Kong en Dubai.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Moet onze minister ook ingrijpen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!