Moengo krijgt gemberfabriek

PARAMARIBO, 27 november 2021 – In Moengo moet er binnenkort een gemberfabriek komen te staan. Het startsein voor de bouwwerkzaamheden is gisteren gegeven.

Gemberfabriek Moengo gefinancierd voor US$ 80.000,-

De bouw van de fabriek wordt gefinancierd door ALCOA, Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland en het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.

Het project "Djindja Fabriek Aaini Mawina" is begroot op US$ 80.000,– Het bedrijf komt te staan op precies dezelfde plek als de markt van Moengo.

Wij hopen dat er voor de andere gewassen ook mogelijkheden komen, zodat zij verwerkt kunnen worden tot eindproducten en meer waarde hebben voor de mensen dan alleen maar gewas en niets meer.

Marlon Cairo
SFOB-directeur

De bedoeling is dat 60 tot 70 gemberboeren de fabriek zullen voorzien van hun producten.

"Er zijn meerdere, maar we gaan met deze groep beginnen", zegt de directeur van Agrarische Ontwikkeling Binnenland, Hermien Pavion.

Ze legt uit dat deze boeren het meest een pittige en een minder pittige variant planten.

We gaan beide afnemen en apart verwerken, maar ook een mix produceren zodat we drie soorten hebben.

We beginnen met gemberpoeder.

Aan de hand van de vraag gaan we verder opschalen en ook andere gemberproducten maken.

Hermien Pavion
directeur

Voor de landbouwers is de bouw van deze fabriek een grote vooruitgang, legt voorzitter Cyrano Asoiti van Coöperatie Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne uit.

Twaalf coöperaties voor Moengo

Er wordt gestreefd naar 3.000 leden. Intussen zijn er al elf andere coöperaties die elk hun leden hebben en proberen te verkrijgen. In totaal komt het aantal straks dus op twaalf verschillende coöperaties voor Moengo.

In verval

De markt van Moengo is ongeveer anderhalf jaar geleden volledig gerenoveerd door studenten uit Nederland, maar is na hun vertrek nooit meer onderhouden.

Ook het befaamde zwembad van Moengo in de buurt van de markt is in die tijd opgeknapt door een kunstenaar uit Oostenrijk.

Nadat zijn geld hier volledig aan besteed was, is ook deze in de oude staat vervallen.

Twee weken werk

De bedoeling is om het prestigeuze project binnen twee weken al af te hebben.

Op de locatie waar de fabriek komt te staan, staat al wel een gebouw van de markt en er gaat gekeken worden of dit een probleem is.

Moengo was ooit een bloeiend dorp met veel cultuur en vermaak, maar is door de Binnenlandse Oorlog en de strijd tussen Bouterse en Brunswijk volledig in verval geraakt.

Bron : culturu.com / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Drinkt u graag gemberbier?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!