Dubai, drugs en Kaloti Suriname (deel 1)

PARAMARIBO, 27 november 2021 – Vlak na het aantreden van Santokhi als president werd door de nieuwe regering gemeld dat veel internationale investeerders "in de rij" stonden om te mogen investeren in ons land.

Waterstoffabriek

Het meest bekende voorbeeld hiervan is de inmiddels geruchtmakende investering van ruim 1.000.000.000,– USD voor een "revolutionaire waterstoffabriek" in Commewijne.

Deze investering zou vele miljoenen belastinggeld per jaar moeten opleveren, duizenden banen op zeer hoog niveau en de energiemarkt "voor goed veranderen".

Dit alles zou binnen een jaar gerealiseerd gaan worden, omdat het Deense bedrijf dat hierachter zit in de Memory Of Understanding (MOU) heeft aangegeven voor 2023 in productie te gaan.

Uitgebreid internationaal onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het naar alle waarschijnlijkheid om Deense "oplichters" gaat die via malafide constructies in onder meer Afrika en Zuid-Amerika honderden miljoenen proberen te verkrijgen zonder zelf ooit iets te leveren.

Het door onze regering ondertekende "principe akkoord" is enkele weken geleden door een Deens onderzoekbureau (Danwatch) openbaar gemaakt en gepubliceerd op internet.

Suriname staat indirect garant voor 1,2 miljard USD

Eén van de meest opvallende passages hierin is dat onze regering garant staat voor "alle kosten die gepaard gaan met de investering (...) indien het bedrijf (HPSG) zich door omstandigheden hiertoe genoodzaakt voelt" (bijvoorbeeld door cashflow-problemen, geldtekort of faillissement – redactie).

regering Santokhi
– vermoedelijk Deense oplichters –

Na het aanvankelijk jubelende nieuws van onze regering is het stil gebleven omtrent het megaproject. Wel heeft president Santokhi aangegeven dat er contact is gezocht met de directie van HPSG en dat hier nooit op is geantwoord.

Volgens Santokhi "omdat de heren heel hard werken aan de fabriek en dus geen tijd hebben om te reageren".

World-expo

Het tweede wapenfeit wat buitenlandse investeerders betreft, is de Internationale Expositie die momenteel in Dubai wordt gehouden (tot en met maart 2022).

Alhoewel er geen geld voor hotel, ticket en verblijf is, zijn onze president en een grote delegatie toch (op eigen kosten) naar het Midden-Oosten afgereisd om daar de wereld warm te maken voor de enorme kansen die ons land internationaal te bieden heeft.

"Suriname heeft ongekend veel te bieden voor investeerders"

Volgens president Santokhi is het juist nu de tijd om te investeren in Suriname, vanwege de ongekende groei en mogelijkheden die onze economie momenteel doormaakt.

De verwachting is dat veel investeerders interesse hebben en dat er voor vele miljoenen aan orders zullen worden binnengesleept op de expositie.

Fotogenieke momenten

Of het nu gaat om een waterstoffabriek, expositie in Dubai of iets anders; telkens weer zie je onze president breed lachend met alle betrokkenen op de foto gaan.

Aangezien de fiasco's tot nu toe met partijen als het eerder genoemde HPSG en New SurFin NV, maar ook met het aannemen van gouden kettingen en medailles van de veroordeelde "Bordo", is het de vraag of Santokhi niet iets kieskeuriger moet worden.

Santokhi en Brunswijk
– gouden medailles van Bordo –

Door met iedereen op de foto te gaan die achteraf frauduleus, crimineel of malafide blijkt te zijn, komt er een negatieve uitstraling bij de optredens van onze president.

Een eenvoudig onderzoek naar de achtergrond van bijvoorbeeld HPSG of "Money Hond" zouden al genoeg alarmbellen moeten doen laten rinkelen om beleefd "dank je wel" te zeggen tegen dit soort persmomenten.

Kaloti Suriname

Helaas blijft het niet bij bovengenoemde voorbeelden, want eerder deze maand stond president Santokhi ook weer lachend op de foto bij het beruchte Kaloti Suriname.

Voor wie het bedrijf niet kent;

Kaloti is een goudbedrijf dat gevestigd is in Dubai, het land in de Verenigde Arabische Emiraten waar onze toppers momenteel op bezoek zijn.

Een groot probleem bij Kaloti is dat ze internationaal op de zwarte lijst staan vanwege serieuze verdenkingen op het gebied van drugshandel, witwassen en "fout goud".

Fout goud en zwarte lijst

Kaloti haalt zelf geen goud naar boven, maar koopt dit op en verkoopt het weer. Het grote probleem hierbij is dat het bedrijf handelt in "fout goud" wat het beste vergeleken kan worden met "bloeddiamanten".

Bloeddiamanten zijn juwelen die met veel geweld, slavernij en seksueel misbruik worden gewonnen in zeer arme, Afrikaanse landen.

Santokhi bij Kaloti
– drugs en 'fout goud' –

Niemand wil deze diamanten hebben en daarom worden ze alleen verhandeld via malafide tussenpersonen.

Ook voor goud bestaat er zo'n situatie, waar het goud wordt gewonnen door dwangarbeiders en in gebieden waar mensenrechten niet gelden.

"Kaloti Suriname is de spin in het criminele web"

Het goud wordt illegaal getransporteerd – bijvoorbeeld naar Suriname – en daar door Kaloti voorzien van een stempel dat aangeeft dat het "Surinaams" goud is.

Op die manier wordt "fout goud" weer "goed gemaakt" en verkocht aan onwetende afnemers.

Met het geld worden tenslotte weer drugsactiviteiten en criminele operaties bekostigd om aan nog meer goud te komen.

Kaloti staat al zeer lang in de negatieve schijnwerpers en daarom is het des te vreemder dat Santokhi zonder problemen op de foto pronkt met deze partij.

Internationaal onderzoek

Uitgebreid onderzoek van onder meer Amerika en Nederland heeft bovenstaande feiten naar boven gekregen en bevestigd.

Het United States Department of the Treasury (ministerie van Financiën – redactie) doet al jaren onderzoek naar de corrupte praktijken van de overkoepelende Kaloti Jewellery Group dat onder leiding staat van de zakenman Munir Al-Kaloti en het hoofdkwartier in Dubai heeft.

In de documentaire reeks "de Waarde van de Aarde" onderzoekt ook journalist Twan Huys samen met Nina Jurna de schimmige praktijken van Kaloti Suriname.


Witwassen


Het gaat bij "fout goud" vooral om drugscriminaliteit.

Goud is voor drugshandelaren namelijk de ideale manier om drugsdollars wit te wassen.

Niemand kan zien waar het goud vandaan komt.

Zodra het is omgesmolten en er een ander stempel op de goudbaren komt, kan het uit Brazilië of Angola komen, maar ook uit een totaal ander land.

NPO
Nederlandse omroep


Drugsdollars


In de goud-witwas-praktijken is het internationale bedrijf Kaloti de spin in het web.

Kaloti smelt goud om tot baren en een van hun bedrijven ligt in het centrum van Paramaribo.

Deskundigen en onderzoekers vertellen ons dat drugsdollars uit Zuid-Amerika worden witgewassen en dat Kaloti daar een cruciale rol bij speelt.

NPO
Nederlandse omroep


Ronnie Brunswijk


Dan is er ook nog Ronnie Brunswijk, de vicepresident van Suriname.

Hij speelt een grote rol in de (illegale) Surinaamse goudindustrie.

Uit ons onderzoek blijkt dat hij veel goudconcessies in bezit heeft waar goud wordt gemijnd.

Hij is vicepresident belast met het toezicht op de goudhandel, maar is dus zelf betrokken bij de goudhandel.

Een onmogelijke combinatie van functies.

NPO
Nederlandse omroep


Bovenstaande citaten geven direct aan dat er een groot web is van drugs, illegale goudconcessies, internationaal witwassen en grensoverschrijdende criminaliteit.

Legitimeren en legaliseren

Door zich te laten portretteren met criminele partijen en uitgebreid met hun op de foto te gaan legitimeert president Santokhi feitelijk de activiteiten van deze instanties, terwijl hij openlijk zegt tegen legalisering van drugscriminaliteit te zijn.

Waarom president Santokhi ook bij Kaloti niet heeft onderzocht wat hun rol binnen de criminele wereld is en lachend op de foto ging, blijft daarom een grote vraag en tot op heden onbeantwoord.


Aanvulling – vanwege de lengte van dit artikel is het in twee delen opgedeeld.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Santokhi beter oppassen met wie hij op de foto gaat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!