Dubai, drugs en Kaloti Suriname (deel 2)

PARAMARIBO, 27 november 2021 – Suriname heeft al anderhalfjaar een nieuwe regering, maar heeft het juk dat aanvankelijk voorbehouden leek aan voormalig president Desiré Bouterse nog niet van zich afgeschud.

Hoe zuiver is ons goud?

Dat blijkt nu weer bij de actuele affaire rond de Kaloti Jewellery Group – een van ’s werelds grootste goudhandelaars uit Dubai – die in 2014 door de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst (DEA) officieel als witwasrisico werd bestempeld.

Een jaar later opende Kaloti een nieuwe goudraffinaderij in Suriname.

Kaloti Suriname

Kaloti Mint House Suriname werd opgericht om al het goud dat Suriname exporteert eerst door Kaloti te laten zuiveren, om daarna in goudstaven en munten geëxporteerd te worden.

Hierdoor stijgt de waarde en kan de regering op meer inkomsten rekenen, luidde de redenering.

Maar na de grote opening in 2015 werd het functioneren van de goudraffinaderij internationaal in twijfel getrokken.

Pandora Papers
– The International Consortium of Investigative Journalists –

Farah Douglas – een Amerikaanse veiligheidsadviseur – kon tijdens zijn bezoek aan Suriname een jaar later geen enkel bewijs vinden dat de raffinaderij ook daadwerkelijk bestaat.

Witwassen

De overheid van Suriname kan hierdoor de export van elke hoeveelheid goud – echt en fictief – laten certificeren door een raffinaderij die enkel op papier bestaat, waarschuwde Farah in zijn rapport.

Volgens de boeken kan de goudraffinaderij in Suriname jaarlijks vijftig ton goud zuiveren. Maar anno 2021 staat het gebouw erbij als een verlaten overheidskantoor.

"Kaloti Suriname bestaat waarschijnlijk niet eens"

Het heeft geen logo, een lege parkeerplaats en dichte, zware rolluiken.

Het enige leven speelt zich af in de wachttoren op de hoek van het terrein, waar drie militairen van het Nationaal Leger permanent de wacht houden.

Eén van hen, gekleed in badslippers en sportshort, beweert niet te weten wat er binnen gebeurt.

ARIJ research
– Arab Reporters for Investigative Journalism –

"Ik ben nog nooit naar binnen geweest", zegt hij. Wel bevestigt hij dat het gebouw nog steeds van Kaloti is.

"Ze werken elke dag tot vier uur. Alleen vandaag zijn ze toevallig niet gekomen."

Een buurtbewoner spreekt dit tegen; "Ik zie wel dagelijks auto’s in en uit rijden, maar de ramen gaan nooit open. Er brandt ook nooit licht. Alles wat daar gebeurt, is geheim", zegt hij.

Spookgebouw

Jarenlang was er weinig aandacht voor het spookgebouw. Daar kwam verandering in toen Kaloti samen met Suriname én Bouterse werd genoemd in de FinCEN Files.

Bouterse's opvolger Chandrikapersad Santokhi liet wel een kortstondig onderzoek instellen naar de rol van Kaloti in Suriname.

Daarbij werd vooral gekeken naar de opmerkelijke beschikking die Kaloti van Bouterse heeft gekregen, waarmee alle goudexporteurs in Suriname verplicht worden hun goud te laten keuren door Kaloti.

de Waarde van de Aarde
– NPO (Nederland) –

Met de aanbevelingen uit het rapport is nooit iets gedaan en Kaloti blijft internationaal op de zwarte lijst van goudhandelaren staan.

Het goudbedrijf uit Dubai wordt internationaal verdacht van drugsactiviteiten en het witwassen van geld via "fout goud"; illegaal gewonnen goud dat in Suriname met stempels vervalst wordt.

Dubai world-expo

Eerder deze maand heeft onze president – vooruitlopend op zijn bezoek aan Dubai – wel een bezoek gebracht aan het zogenaamde Kaloti Suriname Mint House in het district Para.

Bij aankomst werd het gezelschap opgewacht door de managing director Ryan Tjon Poen Gie en overige vertegenwoordigers van het bedrijf.

De CEO van Kaloti Dubai – Tarek El Mdaka – heette de president en het gezelschap virtueel van harte welkom waarna het gezelschap breed lachend op de foto ging.


Aanvulling – vanwege de lengte van dit artikel is het in twee delen opgedeeld.

Bron : Zoë Deceuninck / De Groene Amsterdammer / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Santokhi wel zaken doen met Kaloti?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!