Gevreesde mutatie vrijwel zeker in Nederland

PARAMARIBO, 27 november 2021 – In Nederland zijn vrijwel zeker meerdere besmettingen met de omicronvariant van het coronavirus vastgesteld waarmee de mutant steeds dichterbij Suriname komt.

"Meerdere besmettingen in Nederland met nieuwe mutant"

De besmettingen in Nederland worden gemeld door het Nederlandse RIVM.

Deze nieuwe variant, die voor het eerst werd gevonden in het zuidelijke gedeelte van Afrika, is besmettelijker dan de bestaande coronavirusvarianten.

10% passagiers besmet

Verdere analyses moeten definitief uitwijzen of er inderdaad sprake is van besmetting met de nieuwe virusvariant. Deze resultaten worden zondag verwacht.

Het RIVM meldt dat er bij de 61 positief geteste passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika die vrijdag landden op Schiphol "vermoedelijk de omicronvariant is aangetroffen"

Dat betekent dat meer dan 10% van de mensen aan boord (600 passagiers in totaal) besmet zijn geraakt.

RIVM
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Zorgelijke ontwikkeling

Gezondheidsorganisatie WHO bestempelde de omicronvariant vrijdag als "zorgelijk".

Die status werd toegekend nadat uit eerste onderzoeken van de WHO was gebleken dat de omicronvariant besmettelijker is dan de bestaande varianten.

De onderzoekers weten nog niet precies wat voor gevolgen dat heeft voor het ziekteverloop, maar zijn er niet gerust op.

WHO
World Health Organisation

De variant is volgens de WHO goed op te sporen door middel van PCR-tests. De gezondheidsorganisatie doet vervolgens nog wel verder onderzoek naar de nieuwe variant van het virus.

"De vaccins helpen"

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Joe Phaahla is er "nog geen indicatie" dat de coronavaccins minder goed bescherming bieden tegen de nieuwe coronavirusvariant.

Dat zei de minister op basis van voorlopig onderzoek, maar hij benadrukte wel dat er nog niet veel data beschikbaar zijn.

Reisbeperkingen

Verschillende landen in Europa – waaronder Nederland – besloten vrijdag al direct om reisbeperkingen in te stellen voor mensen uit zeven landen in het zuidelijke gedeelte van Afrika, waar de omicronvariant voor het eerst werd gevonden.

De mutant gaat nu langzaam de wereld over

De nieuwe variant van het virus is al wel in Europa geconstateerd. Vrijdag en zaterdag kwamen er meldingen van besmettingen met de omicronvariant in België, Engeland, Duitsland en Italië.

Ook zijn er sporen van het gevreesde virus gevonden in onder meer vijf Afrikaanse landen, Hong Kong en Dubai.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Moet Suriname haar luchtruim sluiten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!