Nieuwweergevondenweg toppunt van technologie

PARAMARIBO, 1 december 2021 – De Nieuwweergevondenweg is volledig opnieuw heringericht met gebruikmaking van 'cutting edge' wereldtechnologie.

Afgelopen dinsdag heeft de laatste oplevering plaatsgevonden in het bijzijn van diverse ministers en vele toppers.

Dit is een absolute modelweg, waarbij gebruik is gemaakt van nieuwe en complexe technologie.

Riad Nurmohamed
minister Openbare Werken

Anderhalf jaar vertraagd

De laatste oplevering volgde na de eerste oplevering in mei 2020 en heeft door financiële omstandigheden meer dan anderhalf jaar vertraging opgelopen.

Het departement is thans volledig verantwoordelijk voor deze absoluut belangrijke verbindingsweg tussen Paramaribo en Wanica-Noordwest.

Uitmuntend model

De bewindsman spreekt van een uitmuntend model dat ook bij het rehabiliteren van andere wegen gebruikt zal worden.

Op deze manier zal ook de verkeersveiligheid op de wegen opgevoerd worden. De heringerichte Nieuwweergevondenweg is onder meer voorzien van verhoogde voetpaden.

Minister Nurmohamed bedankte aannemer Caremco voor het geduld dat ondanks het uitstel van betaling toch is opgebracht.

Santokhi wil vaart

Hij zegt dat de regering en met name president Santokhi geen voorstander is van langdurende projecten, maar juist van opdrachten die binnen de technisch vastgestelde tijd afgesloten worden.

De bewindsman gaf aan dat er aannemers zijn die hun projecten zonder geld willen opstarten, terwijl er andere zijn die nog steeds op betaling wachten.

Miljoenen schuld om nieuwe wegen te bouwen

De regering gaat in een private public partnership (P.P.P.) met deze aannemers de financieringsachterstanden inlopen.

Naar verluidt heeft de huidige regering miljoenen schuld aan SRD gemaakt in een poging de wegen te rehabiliteren zonder vooraf te betalen.

Onduidelijke begroting

Nurmohamed benadrukte dat elk project in de begroting moet zijn vastgelegd en gedekt door de wet. De komende weken worden enkele projecten opgeleverd en van ontelbaar andere het startsein gegeven.

Dit allemaal volgens hem binnen wet– en regelgeving, al kon hij op navraag niet aangeven of er ook voldoende budget voor beschikbaar was.

"Bruggen en wegen on-hold"

De bewindsman vraagt geduld voor echt grote investeringsprojecten, omdat hiervoor goed onderzoek en voorbereiding nodig zijn.

Daarnaast wil zijn ministerie projecten uitvoeren die de keuzes van het volk zijn. Vragen over hoe die keuze dan duidelijk gemaakt kon worden, werden niet beantwoord.

In dat kader zal OW wel met districtscommissarissen van alle districten praten over wat er in hun bestuursgebied moet worden uitgevoerd.

Riad Nurmohamed
minister Openbare Werken

Zowel districtscommissaris Fulgence Javinde van Paramaribo-Zuidwest als Suraksha Sital-Hirasingh van Wanica-Noordwest roepen op tot het zuinig gebruikmaken van de baanbrekende Nieuwweergevondenweg.

Javinde vraagt gemotoriseerde weggebruikers om op hun rijgedrag te letten. Hirasingh spreekt van een zeer bijzonder en toonaangevend moment voor Suriname.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is investeren zonder geld de beste uitweg uit onze crisis?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!