Santokhi : wapenschild en instituut voor Mellisa

PARAMARIBO, 4 december 2021 – Vandaag werd duidelijk dat president Santokhi op 10 oktober 2021 zijn vrouw heimlijk heeft onderscheiden met zowel een eigen instituut als wapenschild. Die laatste is ook gedefinieerd als een nieuw nationaal symbool voor Suriname.

Uitgelekte benoeming

Eén en ander wordt duidelijk in het officiële Staatsblad van de republiek Suriname, nummer 146.

Aan de presidentiële actie is geen ruchtbaarheid of openheid gegeven, vandaar dat het nieuws nu pas naar boven komt.

Wapen en instituut

Volgens de president is zijn vrouw zo belangrijk voor ons land dat zij een eigen instituut én wapenschild / stempel waard is.

De Surinaamse bevolking is niet op de hoogte gesteld en niet geraadpleegd over het besluit waardoor deze niet heel democratisch overkomt.

Santokhi : "mijn vrouw is belangrijk en dit waard"

De door president Santokhi ondertekende resolutie is volgens bronnen bewust naar sociale media gelekt om aan te geven wat er zich achter de schermen van het presidentieel paleis allemaal afspeelt.

Wapenschild voor Mellisa
– Nationaal symbool Suriname –

Het zogeheten "Instituut van de First Lady" werd al op 31 augustus 2020 per presidentieel besluit door Santokhi voor zijn eigen vrouw ingesteld.

Hier bovenop komt nu dus het officiële wapenschild dat volgens de president moet helpen om zijn vrouw meer herkenbaarheid en status te geven binnen het instituut.

Mellisa eist, Santokhi zegt toe

Er gaan geruchten dat Santokhi zelf geen groot voorstander van de promotie van zijn vrouw is, maar dat zij dit min of meer heeft afgedwongen – net als de vele posities die zij inmiddels bekleed.

De hele gang van zaken staat in schil contrast met de beloofde transparantie die Santokhi keer op keer toezegt.

Illegale benoeming

Volgens sommige bestuurskundigen is de benoeming van het instituut en beloning met het eigen "wapen" zelfs illegaal, omdat Mellisa geen democratisch gekozen persoon is en officieel geen enkele politieke basis heeft.

De uitgelekte documenten
– Staatsblad Suriname / oktober 2021 –

Ze is niet door het volk is gekozen, maar door haar man en heeft daardoor geen enkel mandaat of zeggenschap over dit soort aangelegenheden – aldus de bestuurskundigen.

Santokhi is op dit moment met zijn vrouw in Dubai en heeft (bij monde van de Communicatiedienst Suriname) niet gereageerd op een schriftelijk verzoek tot opheldering.

Bron : SR Herald / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u dat Mellisa inderdaad een eigen wapen(-schild) moet krijgen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!