Inheemsen luidden noodklok over ontbossing

PARAMARIBO, 14 december 2021 – De boosheid onder de Surinaamse inheemse gemeenschappen is aan het groeien, want zij kunnen de slechte behandeling niet meer aan.

Verhitte gevoelens

Op een Inheemse conferentie van dorpshoofden – van 8 tot en met 10 december 2021 te Powakka – is aangegeven dat de gemeenschap in geheel Suriname steeds erger verhit raakt. Dit vanwege het ontbreken van rechtszekerheid en rechtsbescherming.

Er is tijdens deze conferentie door de participanten uit 36 inheemse dorpen vastgesteld, dat zaken zoals discriminatie en achterstelling aan de orde van de dag zijn.

Ook de concessie-uitgiften in inheemse gebieden, milieuvervuiling, ontbossing en illegale occupatie in de inheemse gebieden laten het bloed koken.

Discriminatie, vervuiling, corruptie en ontbossing

De inheemsen gebundeld in de Vereniging van Inheemse Dorpen in Suriname (VIDS) eisen onmiddellijke bescherming van hun gebieden. Hiervoor willen zij een beleidsmaatregel waarbij alle bestaande demarcatiekaarten van inheemse gebieden worden overhandigd aan instanties die met grondinspectie en grondbeheer te maken hebben.

Ontbossing groot gevaar

De Inheemsen willen ook gekend worden bij het nemen van maatregelen tegen klimaatsverandering en het zoeken naar financiële waardering voor de bossen die mede door de cultuur van de inheemsen intact zijn gebleven.

De conferentie was bedoeld om de discussie op gang te brengen over de conceptwet Grondrechten die bij het parlement ligt.

Commissies gaan kijken of er een probleem is

Vicepresident Ronnie Brunswijk – die aanzat tijdens het voorlezen van de slotverklaring – heeft de steun van de regering toegezegd bij het verwezenlijken van de genomen besluiten.

Hij zei dat zonder eenheid onder de inheemsen ontwikkeling van de gebieden nooit op gang zal komen.

Noot van de redactie : er is op dit moment een groot onderzoek bezig van IT-deskundige Kees C. Donk die via gedetailleerde digitale luchtfoto's de vernieling van ons oerwoud in kaart brengt.

Hieruit blijkt dat sinds +/– 2000 op de concessies van onder meer Brunswijk vele miljoenen vierkante meters bos zijn vernietigd.

Het volledige artikel volgt binnenkort in de app.

Assembleelid Asiskoemar Gajadien – voorzitter van de parlementaire commissie van rapporteurs – en van Patricia Meulenhof – voorzitter van de presidentiële Grondrechten Commissies – hebben tijdens de conferentie meer info verstrekt aan de conferentiegangers.

Parlement aan zet

Besloten is om via VIDS in te gaan op een uitnodiging aan het parlement van Suriname om in De Nationale Assemblee te reageren op de tekst van de conceptwet.

De inheemsen roepen de regering op onmiddellijk maatregelen te treffen, zodat gronduitgifte en grondoccupatie stop wordt gezet zolang de wet Grondenrechten niet is goedgekeurd.

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Moeten Brunswijk en anderen hun concessies opgeven om zo de Amazone te beschermen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!