"Biodiversiteit nog duurzamer"

PARAMARIBO, 15 december 2021 – Het duurzaam beheren van ons oerwoud en het behoud van de biodiversiteit wordt vanaf volgend jaar het onderwerp van evaluatie. Dit zal gebeuren onder leiding van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en de Suriname Conservation Foundation (SCF)

Volk geraadpleegd

De strategie dateert van 2006 en dient geactualiseerd te worden, zodat het beter op recente ontwikkelingen inspeelt en rekening houdt met afspraken die internationaal gemaakt worden.

Biodiversiteit is heel belangrijk voor Suriname

Het ministerie heeft voor de uitvoering van dit project een jaar uitgetrokken en zal dit project mede middels consultaties met de samenleving realiseren. Het is voor het ministerie belangrijk dat de biodiversiteitsstrategie nationaal gedragen wordt.

Zowel andere ministeries en instanties, als ook het brede publiek moet geïnformeerd worden over de noodzaak voor Suriname om haar biodiversiteit te beschermen en duurzaam te gebruiken.

Aandachtspunten

Belangrijke doelstellingen ter behoud van het tropisch oerwoud zijn door de ministeries en commissies als volgt geformuleerd;

In 2012 is reeds een nationaal biodiversiteit actieplan geproduceerd.

De bedoeling is om concrete acties te verbinden aan de geformuleerde doelstellingen, inclusief vermelding van de instanties verantwoordelijk voor de uitvoering.

Verder is in mei 2020 de Milieu Raamwet aangenomen en is Coordinatie Milieu (maart 2015 – august 2020) opgegaan in het directoraat Milieu van het ministerie van ROM.

Noot van de redactie : er is op dit moment een groot onderzoek bezig van IT-deskundige Kees C. Donk die via gedetailleerde digitale luchtfoto's de vernieling van ons oerwoud in kaart brengt.

Hieruit blijkt dat sinds +/– 2000 op de concessies van onder meer Brunswijk vele miljoenen vierkante meters bos zijn vernietigd.

Het volledige artikel volgt binnenkort in de app.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gelooft u dat de regering zich hard maakt voor natuurbehoud en biodiversiteit?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!