Surinaams oerwoud in hoog tempo vernietigd

PARAMARIBO, 18 december 2021 – Tussen 2000 en 2020 is er in Suriname 948.000.000 m2 aan oerwoud vernietigd. Dat is "negenhonderd achtenveertig miljoen vierkante meter" aan bos – afgerond 1 miljard vierkante meter oerwoud. Dit blijkt uit cijfers van de onafhankelijke organisatie Global Forest Watch.

De leugens van Dubai

President Santokhi meldde onlangs in Dubai trots dat ons land uitermate geschikt was voor investeerders, want wij zouden maar liefst 93% bos herbergen.

Los van het feit dat je onze natuurlijke eigendommen beter kan beschermen door investeerders buiten de deur te houden, mag Chandrika inmiddels wel een paar procent van zijn bewering aftrekken.

De regering baseert cijfers op "kennis" van 25 jaar geleden

Zoals wel vaker verkondigd een zittende regering cijfers die nergens op gebaseerd zijn, vaak al jaren oud en zonder enige kennis van feiten of wetenschappelijk onderbouwd onderzoek.

Men loopt niet alleen tergend traag achter de feiten aan, maar ook achter de cijfers en verkondigd daardoor internationaal moedwillig grove leugens.

Uit jarenlang onafhankelijk onderzoek van Global Forest Watch blijkt namelijk dat tussen 2000 en 2020 bijna 1 miljard vierkante meter aan bos is vernietigd op illegale houtvelden en concessies, voornamelijk in Sipaliwini en gecentreerd rondom de Surinamerivier.

Global Forest Watch
2000 – 2020

De laatste jaren neemt de vernietiging van ons oerwoud dramatisch toe en wordt de situatie rondom de Surinamerivier en onze kuststrook levens bedreigend.

Ontbossing verdubbeld in 2020

Het vorige jaar is zelfs bijna 10% vernietigd van alle bomen tussen 2000 en 2020 – een verdubbeling.

Hieronder staat een tabel met de ontbossing tot en met 2020 en in 2020 in Suriname, samengesteld door de gratis website van Global Forest Watch.

2000 – 2020 2020 index
94.8 kha 8.02 kha kilohectare
94.800 h 8.020 h hectare
948.000.000 m2 80.200.000 m2 vierkante meter

Wanneer de tabel over de breedte niet op het scherm past, kunt u "in" de tabel van rechts naar links vegen om alles te zien.

Global Forest Watch

Suriname is al ruim 20 jaar bezig met een eigen systeem om kavels en grondgebruik digitaal – letterlijk – in kaart te brengen.

GLIS is mislukt, corrupt en kost handenvol geld

Dit systeem heet GLIS en simpel gezegd werkt het zelfs na 20 jaar nog steeds niet en wordt het geplaagd door corruptie, belangenverstrengeling, actieve tegenwerking en gebrek aan technologische kennis.

Het internationale onderzoekcollectief Global Forest Watch maakt grondgebruik ook inzichtelijk en doet dat via haar site globalforestwatch.org

Global Forest Watch toont kaarten van over heel de wereld.

Door een regio te kiezen wordt daar op ingezoomed en kan men zien hoe het gebied zich de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld.

Vervolgens kunnen er cijfers, trends en analyses over bijvoorbeeld de ontbossing in een bepaald gebied worden getoond.

De website is gratis in gebruik, niet politiek en werkt met betrouwbare satellietkaarten van meerdere, onafhankelijke aanbieders wereldwijd.

Global Forest Watch
ontbossing

De gedetailleerde en toegankelijke manier waarop dit gebeurd is absoluut verbluffend en een droom voor onze GLIS-toppers.

Gelukkig hoeft het niet bij een droom te blijven, want het systeem is openlijk toegankelijk en volledig gratis in gebruik.

Ondeskundige toppers

Een groot verschil met Global Forest Watch is dat zij niet alleen Suriname in kaart brengen, maar simpelweg heel de wereld.

Daarbij heeft de organisatie een sterke focus op de manier waarop grond wordt gebruikt en laat in soepele animaties zien wat bijvoorbeeld de ontbossing in een bepaalde regio heeft gedaan.

Santokhi, stop met je "toppers" en gebruik GRATIS kennis

Omdat beelden meer zeggen dan woorden, zal ik mijn geschreven artikel hier beëindigen met de oproep dat de regering Santokhi keihard moet optreden tegen de vernietiging van ons oerwoud en aantoonbaar geen enkel idee heeft wat er zich in ons achterland afspeelt.

De overheid moet zich niet laten leiden door eigen "toppers en deskundigen", maar simpelweg gebruik maken van de gratis tools, cijfers, techniek en kennis die wereldwijd via het internet ons tot beschikking staan.

Op termijn verliezen we ons oerwoud en de kuststrook

Wanneer er op korte termijn niet wordt ingegrepen – en men de fabels en sprookjes over ons oerwoud blijft verkondigen – dan zal een groot deel van ons binnenland en de volledige kuststrook als verloren moeten worden beschouwd.

Suriname ontbeert de wil, kennis, daadkracht, inzicht en visie om zelf uit de problemen te komen.

Door onze zwakte ter erkennen en het zelfbeeld niet te overschatten, zullen we op termijn beter af zijn.

Momenteel koersen we recht op het ravijn af, maar omdat de "deskundigen" ziende blind zijn, roepen zij enkel hoe mooi de geasfalteerde weg is die ons naar de afgrond leidt.

Kees C. Donk
2e jaar student

Ontbossing Suriname

Voor alle afbeeldingen geldt; door er op te klikken wordt deze groter en daarna kunt u nog "inzoomen" door met twee vingers tegelijk over de afbeelding uit elkaar te vegen.

Welkom
– Global Forest Watch –

Wie naar de website globalforestwatch.org van Global Forest Watch gaat, wordt eerst welkom geheten met een eenvoudig keuzemenu.

Men kan kiezen uit overstroming, ontbossing of aardbeving

Men kan zelf "interessegebieden" aanmaken en onderzoeken, maar ook kiezen uit kant en klare analyses zoals bosbranden, recente overstromingen, aardbevingen en ontbossing.

Suriname
– Global Forest Watch –

Voor ons onderzoek kiezen we de optie "ontbossing" en selecteren Suriname als regio.

Dat de website een verkeerde kaart van ons land toont, is overigens de verantwoording van onze regering; die is niet bij machte een gevalideerde, digitale kaart van Suriname te overhandigen aan de instanties die daar over gaan.

We zoomen verder in op de Amazone en Sipaliwini

Nu we Suriname op de kaart hebben "geïsoleerd" kiezen we voor het gebied waar onze interesse naar uit gaat; Sipaliwini, het hart van onze Amazone.

Zonder ook maar iets te doen toont de site de basis-statistieken van deze regio, zoals politieke begrenzing, oppervlakte en het type bomen dat daar het meeste voorkomt (vochtig, primair oerwoud).

Sipaliwini – 2000
– Global Forest Watch –

Om een eikpunt in de observatie te hebben, zoomen we verder in op het Brokopondomeer zoals dat in het jaar 2000 vanuit de ruimte is gefotografeerd.

De site toont direct een recente satellietopname van het stuwmeer en maakt het gebied rondom wat grafischer.

Kleine kostgronden worden live voor onze ogen zichtbaar

Wie goed kijkt, ziet rondom de Surinamerivier en de Marowijne kleine blauwrode stippen. Dit geeft aan dat op die plekken geen bomen meer zijn.

Dat is verder geen "ramp" omdat je aan de locatie kan zien dat het om natuurlijke kostgronden gaat van mensen die rondom de rivieren leven; iets wat al eeuwen speelt.

Ontbossing – 2020
– Global Forest Watch –

Het mooie aan Global Forest Watch is dat zij maandelijks foto's maken van de hele wereld en dat je deze beelden in een animatie achter elkaar kan zetten.

Door op "play" te drukken, zie je voor je ogen hoe de ontbossing tussen 2000 en 2020 dramatisch vormen begint aan te nemen en hoe men het werkterrein verlegt van rondom de rivier tot in het diepe binnenland.

Suriname licht felrood op, de vernietiging is dramatisch

De kleine rode stippen van 2000 zijn inmiddels enorme gebieden geworden die felrood oplichten en daarmee aangeven welke locaties inmiddels geografisch gezien volledig ontbost zijn.

Wat opvalt is dat de bewoonde gebieden rondom de rivier iets roder kleuren, maar verder redelijk hetzelfde zijn gebleven. Echter is het onbewoonde gebied ten noordwesten van het stuwmeer de afgelopen 20 jaar dreigend rood gekleurd wat aangeeft dat de vernietiging van ons oerwoud daar grote vormen aanneemt.

Toekomst – 2025 / 2035
– Global Forest Watch –

De website toont niet alleen wat er de afgelopen 20 jaar aan vernietiging heeft plaatsgevonden, maar kan deze cijfers ook doorrekenen naar de toekomst.

Als de vernietiging van ons oerwoud in dezelfde mate doorgaat, blijkt dat ongeveer 50% van Suriname ten onder gaat.

Onze toekomst is dieprood met oranje accenten

De gele kleuren geven een serieuze dreiging weer en de rode gebieden zullen in de nabije toekomst volledig ontbost zijn.

Het is duidelijk dat ook de kuststrook ten prooi zal vallen aan de extreme vormen van ontbossing die Suriname sinds 2000 en met name 2020 teistert.

Incidenten – 2000 / 2020
– Global Forest Watch –

Global Forest Watch toont niet alleen de ontbossing achteraf en in de toekomst, maar houdt ook actieve en actuele vernietiging van het oerwoud bij.

Tussen 2015 en 2021 zijn er maar liefst 328.255 "incidenten" waargenomen in het gebied, wat duidt op zeer veel activiteit.

Op de kaart geven de roze gebieden aan waar de afgelopen vijf jaar serieuze bedreigingen zijn waargenomen op het gebied van ontbossing.

De kleuren komen overeen met de echte ontbossing uit de onderzoeken hiervoor en tonen dat de voorspelling voor de toekomst niet op los zand is gebaseerd.

Suriname kleurt rood, Frans-Guyana handhaaft haar bos

Wat opvalt is dat Frans-Guyana (uiterst rechts) volledig wit blijft en dat daar dus geen dreigingen zijn waargenomen de afgelopen vijf jaar.

Rondom de Marowijne is aan de rechteroever wel wat activiteit te zien, maar dat kan gezien worden als een normale gang van zaken, aangezien daar mensen wonen die hun kostgronden bewerken.

De bevindingen van dit artikel zijn ongeveer drie weken voor publicatie via de Communicatiedienst Suriname overgedragen aan de regering.

Daar is tot op heden geen enkele bevestiging of reactie op gekomen.

Bron : Kees Christoffel Donk – 2e jaars IT-security / computersciene student


— UW MENING —

Zal de regering dit soort cijfers en technologie kennen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!