Santokhi : mijn visie voor Suriname in 2060

PARAMARIBO, 18 december 2021 – In januari 2022 wil de regering een nieuwe commissie installeren. De Nationale Commissie Vision 2060 moet formuleren wat er met verscheidene organisaties besproken gaat worden.

Nieuwe commissie moet visie vaststellen

Deze visie deelde het staatshoofd eergisteren – donderdag 16 december – in de Nationale Assemblee.

Binnen een week geregeld

Zelfs nog voor het einde van dit jaar wil president Santokhi complexe en diepgaande consultaties met alle politieke geledingen, maatschappelijke organisaties en functionele groepen starten.

Navraag over wat een "functionele groep" is, werd door de Communicatiedienst Suriname niet beantwoord.

Wel is duidelijk dat binnen één week er dus grote stappen gezet moeten gaan worden.

Deze 2060 vision moet politiek en maatschappelijk draagvlak hebben om de geprefereerde huidige en toekomstige inrichting van zowel onze samenleving als economie in kaart te brengen.

Santokhi
visie 2060

Groene energie wordt toonaangevend voor Suriname

Volgens het staatshoofd is al begonnen met de eerste stappen in de transitie naar een economie die volledig gebaseerd is hernieuwbare en groene energie.

Deze belangrijke stap is noodzakelijk, gegeven de ontwikkelingen op internationaal niveau, de afgesproken doelen van het klimaatakkoord, maar ook om een duurzaam vooruitzicht voor onze Surinamers in de toekomst te realiseren.

Santokhi
visie 2060

Het beleid van de regering is baanbrekend en beperkt zich niet tot nationaal denken – aldus de Communicatiedienst Suriname.

Grote visie

De visie is zelfs zo groot dat niet alleen bilaterale betrekkingen verstevigd zullen worden, maar ook een visie van buiten de grenzen, strategische en regionale economische samenwerking en integratie.

Trilaterale Summit Paramaribo

Als onderdeel van deze buitenlandse politiek wil Suriname in januari 2022 een trilaterale summit organiseren in Paramaribo.

Hierbij komen de staatshoofden van Suriname, Guyana en Brazilië samen om de mogelijkheden van gezamenlijk optreden in het Guiana Shield (Guiana-schild) te bespreken.

Het Guiana-schild is een geologisch schild (een gebied waar zeer oud gesteente aan het aardoppervlak ligt) in het noordoosten van Zuid-Amerika.

Het Guiana-schild strekt zich uit over het grondgebied van voornamelijk (Brits-) Guyana, Suriname en Frans-Guyana.

Kleine delen van Colombia, Venezuela en het uiterste noorden van Brazilië worden soms ook tot het Guiana-schild gerekend.

Guiana-schild
visie 2060

Frans-Guyana grote afwezige

Frans-Guyana is niet uitgenodigd, alhoewel het een belangrijk onderdeel is van het Guiana-schild en toonaangevend voor het beleid op milieu, klimaat en duurzaam ondernemen binnen "de drie Guyana's" (voorheen Frans / Brits / Nederlands Guyana).

Brazilië is geografisch gezien geen echt onderdeel van het Guiana-schild, dus feitelijk is alleen Guyana uitgenodigd als onderdeel hiervan.

De reden waarom Frans-Guyana ontbreekt en Brazilië wel uitgenodigd is, wordt door de Communicatiedienst Suriname niet beantwoord.

Bron : Communicatiedienst Suriname


— UW MENING —

Wat is uw visie voor Suriname in 2060?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!