Zanger Kenny B. cultureel-politiek actief

PARAMARIBO, 18 december 2021 – De Nederlandse zanger met Surinaamse roots Kenneth Bron – bij het grote publiek beter bekend als Kenny B. – wil een intensieve samenwerking met het directoraat Cultuur in Suriname en pleit voor politieke daadkracht op het gebied van cultuur.

Kenny B. eerde onlangs Brunswijk voor zijn optredens

Hij is gisteren op het directoraat ontvangen door directeur Roseline Daan, onderdirecteur Clifton Braam en Irene Meulenhof.

De zanger is momenteel op bezoek in Suriname en informeerde Roseline Daan over een project waarvan hij de ambassadeur is.

Gewelddadig verleden

Kenny B. bezoekt zijn geboorteland nog regelmatig en brengt daarbij steevast een bezoek aan zijn grote vriend en oude strijdmakker Ronnie Brunswijk.

Onlangs nog heeft hij de grootste prijs van zijn euvre overgedragen en opgedragen aan Brunswijk (Kenny B. hielp Ronnie B. door te vechten in zijn drugsoorlog tegen Desi B. in de jaren '80 van de vorige eeuw).

Stichting Wooko Makandie

Kenny is ambassadeur van Stichting Wooko Makandie die in het Utrechts archief de expositie "Verborgen Koloniaal Erfgoed terug naar het volk" organiseert.

Dat zijn foto’s, films en artefacten vanaf 1952.

Deze zullen naar Suriname worden gebracht en tentoongesteld worden.

Ook zal er te Diitabiki een museum worden opgezet nabij de residentie van granman Bono Velantie.

Na de expositie in de stad zal een deel van de delegatie zich begeven naar het museum aldaar.

Kenny B.
ex-commando en zanger

Nederland is huiverig om de objecten over te dragen, omdat de kans groot is dat deze in Suriname vernietigd zullen worden door gebrek aan conservering, opslag en kennis.

Het wereldberoemde inheemse masker van twee jaar geleden is inmiddels bijvoorbeeld ook verdwenen, net als de originele verklaring van onze Onafhankelijkheid.

Het nieuwe cultuurbeleid is tijdens de ontmoeting uitvoerig besproken net als de diepere betekenis van cultuur en het belang van de economische waarde ervan.

Brunswijk gaat onze cultuur promoten

Bron heeft veel vragen gesteld en tal van ideeën op tafel gelegd. Hij wil meewerken aan de ontwikkeling en de bewustwording van cultuur in de ruimste zin des woords met een speciale focus op jongeren.

Concepten bedacht

Cultuurdirecteur Daan waardeert dit zeer en beloofde dat er concepten zullen zijn bedacht als Kenny B. over een jaar terugkeerd naar ons land.

Ook is de toezegging gedaan dat cultuur hoog op de agenda van de politiek wordt gezet en dat Brunswijk zich persoonlijk met de goede afloop zal gaan bemoeien.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Kenny B. nog wel openlijk met Brunswijk omgaan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!