Minister : booster nodig, maar vaccins zijn op

PARAMARIBO, 19 december 2021 – Het Covid-team raadt personen vanaf 18 jaar aan om de derde vaccinatieprik oftewel de boostershot te nemen. Dit advies volgt, omdat de omicronvariant van het coronavirus zeer besmettelijk is en een ondraaglijke druk op onze gezondheidszorg kan geven.

Voorraad uitgeput

"We kunnen de invloed van het nieuwe virus enigszins beperken wanneer mensen – die langer geleden gevaccineerd zijn – een derde vaccinatieprik krijgen", zegt Javier Asin – coördinator van het Nationaal Coördinatie Team.

Er is ondertussen helaas weinig keuze uit de verschillende vaccins.

Moderna is volledig verbruikt en ook Pfizer zal binnen twee weken op zijn. Van het Chinese Sinopharm is er genoeg tot 2023, maar dat werkt niet effectief tegen de nieuwe variant – net als het bekende AstraZeneca dat inmiddels ook op is.

De mensen die niet gevaccineerd zijn en die nog geen Covid hebben gehad, lopen het grootste risico.

Omicron is een gevaarlijke variant die heel erg besmettelijk is en in Europa voor een waar slagveld zorgt.

Wereldwijd wordt het vaccinatiebeleid aangescherpt om de opmars van omicron te stuiten.

Naast het deels sluiten of beperken van het verkeer bij de grenzen en in de lucht, wordt in sommige landen de leeftijd verlaagd tot 12 jaar voor de derde prik.

Ook is de wachttijd in Europa tussen twee injecties verkort; van 6 naar 3 maanden.

Geen regeling, geen vaccins

In Suriname is er geen speciale regeling getroffen en blijft de wachttijd 5 maanden. Wel is de leeftijdgrens aangepast om in aanmerking te komen voor de derde dosis vaccin.

Iedereen mag een 3e vaccin, maar er is nauwelijks voorraad

Iedereen vanaf 18 jaar mag de derde prik halen en dat gaat in ons geval om ruim 47.500 personen. Probleem daarbij is wel dat er geen tot nauwelijks geschikte vaccins voorhanden zijn.

Een commissie bekijkt de verkorte wachttijd, maar het moet ook verantwoord zijn gezien onze vaccinvoorraad die bijna op is.

Javier Asin
Nationaal Coördinatie Team

Als ook de wachttijd verkort zou worden, zouden er 158.000 personen een derde prik moeten krijgen. Maar dat kan sowieso niet door gaan, aangezien er geen geschikte vaccins meer zijn.

Er is nog een kleine voorraad Pfizer voor ongeveer 14 dagen, maar door de verruiming naar 18 jaar zal het sneller opraken.

Er wordt zeer binnenkort wel een nieuwe voorraad AstraZeneca van ruim 65.000 stuks geleverd, maar die is niet optimaal effectief tegen de nieuwe coronavariant.

Suriname heeft recht op honderdduizenden gratis en geschikte vaccins via het COVAX-programma van de Verenigde Naties / Unicef, maar heeft daar geen beroep op gedaan en is tot nu toe afhankelijk van Nederland gebleken.

De minister hoopt dat Nederland alsnog bijspringt en gratis geschikte vaccins stuurt.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u een derde vaccin willen krijgen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!