Waterstoffabriek ademt corruptie

PARAMARIBO, 24 december 2021 – Alhoewel president Santokhi al meerdere malen volledige transparantie heeft beloofd omtrent "de waterstoffabriek" blijft deze vooralsnog in nevelen gehuld. Onlangs zijn daar sterke verdenkingen van criminaliteit en corruptie bijgekomen.

Regering zwijgt

Al op 1 december zouden er in onze DNA vragen beantwoord worden van verontruste parlementsleden met betrekking tot de deal met het Deense HPSG over deze fabriek.

Er zijn zowel mondeling als schriftelijk vragen gesteld aan de regering, president en vicepresident, maar iedereen houdt de kaken stijf op elkaar; er is simpelweg geen enkel antwoord gegeven.

Internationale twijfels

Ook in Denemarken zelf worden nu steeds vaker vragen gesteld over de dubieuze overeenkomsten tussen de Surinaamse regering en het private bedrijf.

Internationaal doen deze vragen veel alarmbellen rinkelen, maar de Surinaamse regering negeert deze indicaties of probeert er simpelweg geen aandacht aan te besteden – ook wordt anderen verboden er over te berichten.

Naar nu blijkt mogen de overeenkomsten vanuit de Surinaamse regering op geen enkele manier publiekelijk gemaakt worden en werd onlangs duidelijk dat er royale geschenken zijn verbonden aan de gunning van het project.

Economische experts in Denemarken zijn het erover eens dat – hoewel in Suriname de indruk gewekt werd alsof het allemaal heel transparant verliep – het proces verre van transparant is.

De achtergrond van de direct betrokkenen (in Denemarken en Nederland – redactie) doet bij deskundigen op het gebied van economische criminaliteit dan ook alle alarmbellen afgaan.

Gerechtelijk onderzoek

Ook werd begin deze maand duidelijk dat er sinds de overeenkomst met Suriname in Denemarken een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de betrokken advocaat van het gerenommeerde advocatenkantoor DLA Piper.

Dit kantoor werd aanvankelijk door het Deense bedrijf HPSG als "partner" opgevoerd, maar later bleek dat een leugen te zijn – iets wat onze regering had verzaakt te onderzoeken.

Wat wel duidelijk is van de overeenkomst, is dat onze regering drie overeenkomsten heeft getekend met daarin bindende clausules.

Deze goedgekeurde voorwaarden zou de betrokkenen in staat stellen om na het verkrijgen van Surinaamse miljoenen aan investeringen direct te stoppen met alle bedrijfsactiviteiten.

De contracten zijn dusdanig dat het geld in het buitenland veilig gesteld kan worden waarna Suriname er niets meer aan kan doen.

Wereldwijd heeft deze constructie voor veel vraagtekens gezorgd en wordt de fabriek inmiddels als een Zuid-Amerikaanse "cadeauwinkel" gezien.

Grootschalige corruptie

De recente ontwikkelingen worden in Suriname nauwelijks belicht, maar zijn over het algemeen een aanwijzing dat er een heel slecht contract is afgesloten of dat er simpelweg sprake is van corruptie op ongekende schaal (de deal behelst een bedrag van 1.5 miljard voor heel 2022 – redactie).

Om het nog mooier te maken, werd vorige week duidelijk dat "onze cadeauwinkel" ook een liefdadigheidsfonds kent dat jaarlijks minimaal 10 miljoen US-dollar gaat "schenken".

"We" schenken straks minimaal 10.000.000 USD per jaar

Waar dit geld vandaan zal komen, is onduidelijk en waar het aan besteed zal worden ook. Ook dit is een inmiddels meer dan bekende rode vlag voor corruptie.

De zogenaamde vertrouwelijkheidsclausule (waardoor geen details uit het contract naar buiten mogen komen – redactie) zorgt er voor dat we enkel indicaties uit de overeenkomst te horen krijgen.

Het feit dat het geld echter zonder activiteit kan worden weggesluisd, dat er flinke geschenken zijn ontvangen en dat er minimaal 10 miljoen US-dollar per jaar wordt "gedoneerd" is ongehoord en onacceptabel.

Zeker voor een land als Suriname zijn de bedragen die worden uitgedeeld van uitzonderlijke omvang.

Zelfs kredietwaardige bedrijven zouden dit nooit doen en zeker niet een regering die net met moeite een akkoord met het IMF heeft bereikt.

Regering weigert antwoord

Er zijn inmiddels meerdere verzoeken binnen de DNA aan de regering gedaan om te interpelleren over deze zogenaamde HPSG deal.

Deze vraaggesprekken zouden ruimte moeten bieden voor de beloofde transparantie, verantwoording en het verbinden van consequenties in het geval van wanbeleid.

De regering saboteert alle open communicatie

De regering heeft intussen echter verschillende (mislukte) pogingen gewaagd om de gemeenschap het zwijgen op te leggen met betrekking tot de duistere waas die rond HPSG hangt.

Kranten mogen er niet over berichten, radiostations moeten hun mond houden en vragen worden niet beantwoord.

Enkele dagen geleden werd er wel een persbericht via de Communicatiedienst Suriname uitgebracht met als inhoud dat het Deense advocatenbureau DLA Piper zeer gerenommeerd is en "het dus wel goed moet zitten met de deal".

Er werd echter keihard verzwegen dat het bedrijf ten eerste niets met de deal te maken bleek te hebben en ten tweede dat hun topadvocaat inmiddels onderwerp is van een internationaal gerechtelijk onderzoek.

Ministers weten van niets

Ook presenteerde onze minister van Natuurlijke Hulpbronnen vol trots een zelfgeschreven A4 in de DNA met daarop een missive waarin maar liefst drie ministers gemachtigd zouden zijn door de president om nog meer overeenkomsten te tekenen met het bedrijf en "het dus wel goed moet zitten met de deal".

Het belangrijkste hierbij is dat de fabriek van 1.5 miljard US-dollar voor 2023 al operationeel moet zijn; we hebben dus nog 12 maanden de tijd om deze te bouwen en duizenden hoogopgeleide werknemers te vinden (er zouden 2.000 werknemers nodig zijn – redactie).

Volgend jaar moet de fabriek al klaar zijn

Deze onsamenhangende poging tot geruststelling roept alleen meer vragen op en tast steeds meer het vertrouwen aan in zowel onze regering als de authenticiteit van gepresenteerde verklaringen en documenten.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vertrouwt u de deal over de waterstoffabriek nog?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!