Malaria onder controle

PARAMARIBO, 28 december 2021 – Suriname heeft malaria goed onder controle, zo blijkt uit de cijfers van dit jaar. Ons land noteert zelfs een laagterecord met slechts 22 gevallen. Er zijn geen dodelijke slachtoffers.

Laag aantal besmettingen

Sinds 2018 is dit het laagste besmettingscijfer. Toen werden er 29 besmettingen geregistreerd. In de daarop volgende twee jaren lag het cijfer boven de honderd per jaar.

Jaar Besmettingen
2018 29
2019 105
2020 146
2021 22

Wel is het zo dat de aandacht voor malaria door Covid-19 sinds 2020 veel minder is, evenal het aantal testen op de ziekte.

Het ligt daardoor voor de hand dat het aantal vastgestelde besmettingen zo laag ligt als nu het geval.

Europees geld

De strijd tegen malaria voert Suriname echter niet alleen. We doen dat dankzij financiele ondersteuning van ondermeer Europa, Nederland, Frans-Guyana en Brazilië.

Vooral Braziliaanse goudzoekers verplaatsen zich tussen de laatstgenoemde twee landen en Suriname.

Opgemerkt dient te worden dat malaria niet van mens tot mens over kan springen, maar enkel van mug op mens naar mug (en dan weer naar mens).

De samenwerking is belangrijk.

We hebben al vijf jaar een project lopen, waarbij er een zelftest en behandelkit is ontwikkeld voor goudzoekers uit Suriname die in Frans-Guyana gaan werken.

Hélène Hiwatt
Marlaria Programma

Er wordt een symposium voorbereid over de bestrijding van malaria bij de mobiele populatie (reizigers – redactie) die buiten het bereik van gezondheidsdiensten vallen.

Volgens planning moet deze begin volgend jaar al gehouden worden in Paramaribo.

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Bent u bevreesd voor malaria of dengue?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!