Vuurwerkverkoop toegestaan

PARAMARIBO, 28 december 2021 – Het was begin deze week goed merkbaar dat er legaal vuurwerk mag worden verkocht en ook afgeschoten. In vele buurten zag je kinderen en volwassenen met vuurwerk. Ook de harde knallen waren duidelijk hoorbaar.

"Slechts" 17 containers

Vanaf 27 december 2021 tot en met 1 januari 2022 om 00.00 uur is het toegestaan om vuurwerk af te schieten. Vergeleken met voorgaande jaren zijn er dit jaar slechts zeventien containers binnengehaald.

Oorzaak hiervan is ook de slechte financiële situatie waarin het land verkeert. Dierenactivisten zien liever een nog kortere afschietperiode, omdat de knallen van het vuurwerk namelijk enorme last vormen voor dieren. Er wordt al jaren hiervoor gepleit, maar het is nog niet gelukt.

Nederland

In Nederland was het alleen op 31 december toegestaan vuurwerk af te steken, dus niet langer dan 24 uur. Sinds corona haar intrede heeft gedaan, zijn deze 24 uur in de ban gedaan en geldt er een algeheel vuurwerkverbod.

De reden voor het verbod is om zowel te voorkomen dat mensen samenkomen en omdat vuurwerkslachtoffers een onnodige druk op de zorg leggen.

Het ontsteken van vuurwerk is voor delen in de gemeenschap een gegeven van ontspanning, plezier en vertier, terwijl het ander deel het ervaart als kwelling en overlast, vooral bij onjuist en onverantwoord gebruik.

Jonge slachtoffers

Het vorig vuurwerkseizoen werd afgesloten met 6 vuurwerkslachtoffers, waarvan de helft kinderen beneden 13 jaar. Het jaar daarvoor werden er 10 vuurwerkslachtoffers geregistreerd.

Toezicht van ouders en/of verzorgers op jongeren vooral in deze periode is zeer belangrijk, meldt de brandweer.

Ook is het nodig dat vuurwerkveiligheid steeds in acht moet worden genomen en dat er altijd rekening moet worden gehouden met anderen die niet gesteld zijn op vuurwerk.

Bovendien dient er steeds worden gedacht aan huisdieren en de omgeving, meldt de brandweer.

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Bent u voor een verbod op vuurwerk?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!