KLM 2e veiligste ter wereld, SLM niet in top 100

PARAMARIBO, 3 januari 2022 – De Nederlande luchtvaartmaatschappij KLM is niet alleen de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld, maar ook de op twee na veiligste ter wereld en zelfs meest veilige van heel Europa.

Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut JACDEC.

Flinke stijging KLM

SLM – de nationale trots van Suriname – kwam in de jaarlijkse cijfers van "meest veilige luchtvaartmaatschappij" helaas niet in de top 100 voor.

Rank Airline Country
1 Emirates United Arab Emirates
2 Etihad Airway United Arab Emirates
3 Air Europa Spain
4 Finnair Finland
5 Scoot Tigerair Singapore
6 Norwegian Air Shuttle Norway
7 Transavia Netherlands
8 Jetstar Airways Australia
9 EVA Air Taiwan
10 Vueling Airlines Spain
11 jetBlue Airways USA
12 Virgin Atlantic Airways United Kingdom
13 KLM Netherlands
14 EasyJet United Kingdom
15 Cathay Pacific Airways Hong Kong

Bovenstaande lijst is van vorig jaar.

De huidige lijst – waar KLM op 2 staat – is nog onder embargo en mag alleen tegen betaling volledig beschikbaar worden gemaakt.

Op het beroemde Emirates na was de KLM dus de veiligste vliegmaatschappij ter wereld. Dat stellen experts van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC).

Het JACDEC is een wereldwijd toonaangevend instituut dat zich al decennia bezig houdt met lijsten over de internationale vliegveiligheid.

De jaarlijkse bekendmaking van de top-3 is altijd belangrijk, omdat hier natuurlijk ook commerciele belangen mee gemoeid zijn.

Als er gekozen moet worden tussen twee gelijkwaardige carriers, kiest men al snel voor de meest veilige.

JACDEC
Duitsland

De KLM is ten opzichte van vorig jaar (2020) maar liefst 12 plaatsen gestegen in de internationale lijsten en prijkt nu fier op plek twee, net na Emirates.

Emirates kreeg een score van 95,05 procent van de onderzoekers, die hun jaarlijkse onderzoek uitvoeren in opdracht van het luchtvaarttijdschrift Aero International.

KLM kreeg een score van 93,31 procent.

JACDEC
Duitsland

Omdat door de coronapandemie aanzienlijk minder gevlogen werd, telden crashes en incidenten uit het verleden zwaarder mee dan normaal.

KLM Europees nummer 1

Voor het eerst maakte het JACDEC ook continentale lijstjes, omdat maatschappijen met een sterke thuismarkt als China of de Verenigde Staten anders qua gevlogen kilometers een groot voordeel hadden.

In Europa is het Nederlandse bedrijf daar zelfs nummer één, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Duitse bureau. KLM-dochter Transavia kwam hier op de vierde plaats.

SLM afwezig

In de top-100 van onder andere 2018, 2019, 2020 en 2021 komt de SLM zoals gezegd niet voor.

Dit hoeft niet perse te wijzen op "onveiligheid". Het kan ook zijn dat de carrier simpelweg niet interessant genoeg is om te meten, er geen cijfers worden bijgehouden of dat onze trots te weinig kilometers "heeft gemaakt".

De SLM is vorige week gevraagd te reageren op hun beleid inzake veiligheid en afwezigheid in de internationale lijst, maar daar is zowel telefonisch als per e-mail geen reactie op gekomen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Voelt u zich in het algemeen veilig bij de SLM?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!