Deense deal desastreus voor Suriname?

PARAMARIBO, 12 januari 2022 – Over de geruchtmakende zaak rondom de futuristische "Deense waterstoffabriek" komen steeds meer zorgwekkende details naar boven.

Dure Deense deal

Naar nu blijkt zit de regering met handen en voeten gebonden aan een groot aantal "geheime" contracten die het land vele miljoenen aan US Dollars kunnen gaan kosten.

HPSG – het bedrijf uit Denemarken – zou niet alleen een waterstoffabriek binnen 12 maanden tijd neerzetten ter waarde van 1.5 miljard US Dollars, maar nog veel meer hebben beloofd.

Internationaal onderzoek

Het Deense bedrijf HPSG – dat beweerde een groene waterstofcentrale te willen bouwen voor 1.5 miljard US Dollars – lag de afgelopen weken internationaal onder een vergrootglas.

Het kantoor Danwatch heeft in samenwerking met Ekstra Bladet (twee grote onderzoeksbureau's in Denemarken – redactie) een onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat een groot aantal zaken helemaal niet blijken te kloppen.

Er is ontdekt dat achter deze groene zwendel veel malafide bedrijfsconstructies zitten waaronder niet bestaande of reeds failliete vastgoedbedrijven.

Gratis cadeaus voor Suriname

Geheime afspraken tussen Suriname en het Deense bedrijf HPSG lieten zien dat het bedrijf niet alleen een hypermoderne groene energiecentrale zou bouwen, maar Suriname gratis veel cadeaus zou schenken;

Experts spreken hun bezorgdheid uit over deze "Zuid-Amerikaanse cadeau-deal".

Danwatch en Ekstra Bladet hebben de uitgelekte overeenkomsten in handen en daaruit blijkt dat HPSG succesvol over een aantal clausules met onze regering heeft onderhandeld.

Het bedrijf kan hierdoor miljoenen aan dollars van externe investeerders veilig stellen en vervolgens hun bedrijf simpelweg sluiten.

Wurgcontract

De Surinaamse regering is gebonden aan deze contracten, kan daar eenzijdig niets aan doen en staat zelfs garant voor de bedragen als er geen investeerders worden aangetrokken of wanneer schuldeisers van HPSG hun gelijk komen halen.

Dit blijkt uit een van de drie overeenkomsten die met behulp van een advocaat en partner van het advocatenkantoor DLA Piper is opgesteld voor HPSG en de Surinaamse regering.

Suriname betaalt als er geen investeerders komen

In Denemarken is het inmiddels groot nieuws, maar de Surinaamse regering weigert antwoord te geven op de gevolgen van de deal.

De Communicatiedienst Suriname is om antwoord gevraagd per e-mail en telefoon, maar ook na ongeveer vijf dagen wachten is hier geen reactie op gekomen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is de regering naïef geweest met deze investeerder?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!