Covid stijgt, feesten blijft

PARAMARIBO, 13 januari 2022 – Ondanks de dagelijkse toename van het aantal Covid-19 besmettingen worden er nog steeds dagelijkse meerdere illegale feesten georganiseerd door Surinamers.

(on)veilig Suriname?

Tijdens de Operatie Veilig Suriname heeft de politie meerdere bestuurlijke boetes opgelegd, zegt inspecteur Milton Kensmil die optreedt als woordvoerder bij deze operatie.

Volgens Kensmil worden zelfs de namen van hooggeplaatste functionarissen genoemd door organisatoren van feestjes dat er toestemming zou zijn verkregen.

Er is een presidentieel besluit, dat het feesten verbiedt.

Daarom worden de boetes opgelegd.

Milton Kensmil
inspecteur

Er is onlangs een feest te Koina Kondre in het district Brokopondo stopgezet. De wetsdienaren zijn twee dagen achtereen naar de locatie gereden om de activiteit stop te zetten.

Er is een bestuurlijke boete opgelegd aan de organisator van de activiteit. De politie moest ook optreden bij een bar aan de Nieuwweergevondenweg.

Boetes halen weinig uit

Een keer om 23.15 uur, dus tijdens de lockdown. Er is aan de organisator een bestuurlijke boete opgelegd. De volgende dag echter is de eigenaar weer beboet. Er moet iedere keer SRD 10.000 worden betaald.

Hooggeplaatste functionarissen kunnen geen toestemming geven voor het houden van feestjes.

Dit kan echter niet, zegt Kensmil, aangezien er een presidentieel besluit is.

Hij benadrukt dat niemand van hoger hand toestemming mag geven hiervoor.

Milton Kensmil
inspecteur

De politie moest ook aan de Oostwestverbinding een feest van de secretaresse van een hooggeplaatste functionaris (Brunswijk – men wil de naam niet noemen – redactie) stopzetten.

Die beweerde ook toestemming te hebben voor het feest dat werd stopgezet.

Explosie

Volgens de laatste update van het Covid-dashboard zijn twee personen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

De autoriteiten blijven een beroep doen op de samenleving om niet te feesten, aangezien de omicronvariant ook nu in het land is.

1 op de 200 inwoners van Paramaribo overleden aan Covid

De toename van het aantal besmettingen is ook daaraan te wijten. Gisteren zijn er al 1.047 nieuwe besmettingen erbij gekomen.

Suriname telt nu 1.201 doden vanaf het eerste coronageval in maart 2020 in het land werd geregistreerd.

Bijna ale doden zijn gevallen in en rondom Paramaribo wat betekent dat 250.000 (inwoners) / 1.200 (doden) = 1 op de 200 inwoners is overleden.

Verder wordt benadrukt om de MoHaNa-regels in acht te blijven nemen. Het parlement vergadert donderdag over de zorgelijke Covid-situatie in ons land.

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Waarom blijft men ondanks alles feesten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!