Koning : Gouden Koets is racisme en slavernij

PARAMARIBO, 13 januari 2022 – Koning Willem-Alexander van Nederland gaat de komende jaren geen gebruik meer maken van de Gouden Koets.

Restauratie

Het rijtuig is momenteel nog te zien in een tentoonstelling van het Amsterdams Museum, maar na februari kan de koets weer in gebruik genomen worden na een jarenlange restauratie van het klassieke voertuig.

De koning heeft vandaag bekendgemaakt niet van plan te zijn ermee rond te rijden.

De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is.

En dat is nu niet het geval.

Willem-Alexander
koning

Koning Willem-Alexander en zijn voorgangers werden op Prinsjesdag met de Gouden Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof gereden.

Geschenk burgerij

De koets was een inhuldiginggeschenk van Amsterdamse burgers aan koningin Wilhelmina in 1898.

De laatste jaren is de koets onderdeel van een grote maatschappelijke discussie. Afbeeldingen op panelen van de koets zouden volgens sommigen kunnen verwijzen naar het slavernijverleden van Nederland.

"De abstracte schilderingen zijn figuratief racistisch"

De afgelopen jaren werd onder een kleine groep Nederlanders een maatschappelijke discussie gevoerd vanwege een schildering op één van de panelen met de naam "de Hulde aan de de Koloniën".

De bekritiseerde schilderingen
– panelen Gouden Koets –

Daarop zijn bewoners van de voormalige Nederlandse koloniën uit Indonesië en Suriname te zien die geschenken aanbieden aan de abstractie van "de Nederlandsche Maagd" – een niet bestaand en dus fictieve persoonlijkheid.

Niet gelijkwaardig

Volgens koning Willem-Alexander moeten alle burgers van Nederland het gevoel hebben dat ze gelijkwaardig zijn en eerlijke kansen krijgen – dus ook mensen met een migratieachtergrond zoals Surinamers.

Pas als dat gelukt is, zal de koets weer kunnen rijden op Prinsjesdag.

Als het racisme in Nederland voorbij is en alle mensen met een migratie-achtergrond zich veilig voelen, kan de koets misschien gaan rijden.

Dat is de dag waarop we onze democratie en onze verbondenheid als Nederlanders vieren.

Willem-Alexander
koning

De koning sluit af met de opmerking "dat zolang er mensen in Nederland leven die dagelijks de pijn van slavernij en discriminatie voelen, het verleden zijn schaduw over onze tijd werpt en de koets niet gebruikt wordt".

Groeiende kritiek

Onder brede lagen van de Nederlandse bevolking klinkt er steeds meer kritiek op dit soort besluiten die volgens hun de geschiedenis uitwissen en een knieval zijn naar een zeer kleine groep die vooral uit is op onderlinge verdeelheid en persoonlijke aandacht.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Ervaart u de Gouden Koets als racistisch en pijnlijk?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!