(ingezonden) Divali en Kerst nu al vergeten?

PARAMARIBO, 14 januari 2022 – Zoals de goede voornemens spoedig in het nieuwe jaar verdampen, is de verlichtende boodschap van Dipavli en Kerst al lang uit het denken verdwenen.

Verlichting

Het is geen kunst om tijdens de hoogtijdagen bij al het positieve ervan stil te staan… wat wel deugd is, is deze het hele jaar te dragen en in de praktijk te brengen.

Daarom dit artikel als een reminder. En ook een andere insteek.

Standaard richt men zich op het positieve: goed leven met mensen, niet liegen, etc...

Focust u eens op wat we moeten laten, de duistere zijde in ons welke we moeten beteugelen.

Dus: wat NIET doen? Als het verkeerde wordt gelaten blijft het goede over.

Afgunst

Zoals met de geboorte van Jezus Christus direct ook zijn kruisiging in gedachten doen opkomen.

Wat was de innerlijke oorzaak?

Antwoord is de afgunst, de jaloezie, vrees voor verlies van eigen positie, etc... van de Joodse hoge priesters.

Dus gedenk vooral waarom de kruisiging van Jezus uiteindelijk geschiedde.

Deze duistere zijde in ons allen uit zich in o.a. de drang om anderen te bekladden, valselijk te beschuldigen door afgunst, jaloezie en na-ijver.

Getracht moet worden om niet aflatend zich bewust te zijn hiervan. Het is echter menselijk dat men afglijdt en niet continue gefocust kan blijven.

Hinduïsme

In het hinduïsme worden daarom al de negatieve eigenschappen in ons en om ons heen gesymboliseerd o.a. door de donkerste nacht van de maand, de Nieuwe Maan.

Hierdoor wordt men minimaal een keer per maand wakker geschud en weer geattendeerd op deze duistere zijde in ons allen, dat we deze moeten overwinnen en moeten groeien naar de Volle Maan toe, symbolisch een rechtvaardig en wijs leven.

Divali – het lichtjesfeest van voorspoed bij uitstek – wordt hierom altijd op de avond van de Nieuwe Maan gevierd: symbolisch het verdrijven van onze innerlijke duisternis met het licht van de wijsheid.

De facetten van deze duisternis hebben als oorzaak de onwetendheid. Deze leidt ertoe, dat men vreugde schept in het bijvoorbeeld belasteren van personen.

De ambassadeur van Suriname in Nederland, Z.E. hr.R.Khargie benoemde dit heel treffend enkele maanden terug tijdens een besloten jaardagfeest, toen hij zei dat men van de mentaliteit van afbreken moest wegdoen.

Surinamers moeten stoppen met hun krabbenmentaliteit

De krabbenmentaliteit moet worden achterwege gelaten. Is maar één aspect van het gevolg van onwetendheid. Het enkel willen geloven wat in eigen straatje te pas komt.

De hinduïstische psychologie verklaart dit gedrag, als het gevolg van de gunahs, de geaardheden, Tamas (onwetendheid/inertie) en Rajas (hartstocht/verlangen/activiteit).

Lord Shiva en Nandi
– district Namchi in India –

Moge helder zijn dat de hinduistische psychologie geen discipline in westerse zin is, maar eerder een mengsel van psychologische principes en praktijken die zijn gebaseerd op hinduïstische tradities.

Het streven is om deze twee geaardheden te controleren, door de geest/het bewustzijn te kalmeren.

Dit zal leiden tot besef van het werkelijke Ik, de werkelijke identiteit van de mens, de zelfbewustwording, de zelfrealisatie.

Hierdoor wordt de gehechtheid aan het aardse gestadig verminderd, verdwijnt de drang naar overtroeven van anderen en van ongecontroleerd verlangen, totdat u zich zelf volkomen heeft verlost van alle bindingen.

In Paradise Lost schreef John Milton dat de geest, zelf van een hemel de hel kan maken en van een hel de hemel. Het gaat dus om het beheersen van de geest, uw bewustzijn.

Een beheerset geest is een teken van geluk

Een beheerste geest staat garant voor geluk zei Krishnamurti.

U bent dan niet meer gevoelig voor bijvoorbeeld beledigingen en complimenten en verkeert u dan in staat van Sthita Pragyan, de toestand van geestelijke ongevoeligheid.

Dat is zoals een vlam die ook bij een zucht wind onbewogen blijft, zegt de Bhagvat Gita, de psychologische– en filosofische leidraad voor het dagelijks leven bij uitstek in het hinduïsme.

Lastig

Maar het is moeilijk de geest te beheersen.

Zeer pijnlijk treffend verwoordde de Japanse confucianist Ogyū Suray dit in zijn uitspraak.

Aan de mens vragen om met zelfbeheersing zijn kwaadaardige intenties te overwinnen, is hetzelfde als aan een gek vragen om zijn eigen waanzin te genezen.

Daarom heeft u een daadwerkelijke Guru, een spirituele leermeester, nodig schrijft het hinduisme voor als oplossing hiertoe.

Een praktische starttherapie wordt in de westerse psychologie beschreven: de afgunst vermomd zich… tracht deze te herkennen.

Zoals herkennen dat u ontkent dat u jaloers bent op de knappe collega, terwijl zijn populariteit u juist bezig houdt.

Dat u zijn promotie afdoet als van weinig belang terwijl u zegt hem het te gunnen, etc...

Altijd positief

Het gaat erom dat u zich gedurende het hele jaar blijvend focust op het negatieve in u, in ons allen.

Dat continu het licht van Divali en Kerst als symbolen van wijsheid en vastberadenheid indachtig blijft, vooral wanneer de duistere zijde van onwetendheid in ons opspeelt.

Het licht van Kerst en Divali moet altijd schijnen

Beseft u goed de aanzichten van onwetendheid: hartstocht, haat, luiheid, rusteloosheid en twijfel.

Mijn citaat: "focus op inperking van het negatieve en het goede zal overwinnen!"

Bron : Pt. drs. Purushottam Rob Sitaldin / Dagblad Suriname


— UW MENING —

Bent u gelovig?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!