Human Rights Watch : Bolsonaro groot gevaar

PARAMARIBO, 19 januari 2022 – De verkiezingen van dit jaar zullen een test zijn voor de democratie van Brazilië, waarschuwt Human Rights Watch in een nieuw rapport.

"dictator" Bolsonaro

De verkiezingen komen na nieuwe bedreigingen van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, die de geldigheid van het electorale systeem in twijfel heeft getrokken.

Bolsonaro wil de vrije verkiezingen persoonlijk ondermijnen

In haar jaarverslag over mensenrechtenschendingen wereldwijd dringt de mensenrechtenorganisatie er bij het Braziliaanse Hooggerechtshof op aan waakzaam te blijven en weerstand te bieden tegen elke poging van Bolsonaro om de verkiezingen van oktober te ondermijnen.

President Bolsonaro probeert de pijlers van de democratie te verzwakken door de rechterlijke macht aan te vallen en herhaaldelijk ongegronde beschuldigingen van verkiezingsfraude de wereld in te slingeren.

De president heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar op ons mensenrechtenrapport.

Maria Laura Canineu
Human Rights Watch

Bolsonaro is van plan om in oktober herkozen te worden, hoewel hij zijn kandidatuur nog niet formeel heeft bekendgemaakt.

Dodelijke politie

Zijn regering heeft beleid gepromoot dat op verschillende vlakken in strijd is met de mensenrechten, waaronder de rechten van inheemse volkeren, vrouwen, mensen met een handicap en het recht op de vrijheid van meningsuiting, aldus het rapport.

"Bolsonaro valt vrouwen, zwarten en inheemsen aan"

Zo werd door politie-optreden in 2020 in Brazilië een record bereikt met het hoogste aantal doden sinds dit wordt gemonitord.

Ongeveer 80 procent van de slachtoffers was zwart, aldus Human Rights Watch.

Aanmoediging van geweld

Bolsonaro heeft politiegeweld steeds aangemoedigd en een wetsvoorstel verdedigd dat het moeilijker maakt om politieagenten verantwoordelijk te houden voor misstanden.

Zijn regering stelde daarnaast strafrechtelijk onderzoek tegen critici in, onder meer door gebruik te maken van de nationale veiligheidswet van de militaire dictatuur (1964-1985), die Bolsonaro aanhoudend verdedigt.

Inheemsen beperken

Ook heeft Bolsonaro tal van wetsvoorstellen gepromoot om het recht van inheemse inwoners van het land op hun traditionele gronden te ontzeggen en om in de praktijk illegale mijnbouw in die gebieden te legaliseren.

Tijdens zijn regering is de ontbossing in de Amazone omhooggeschoten naar het hoogste niveau sinds 2006, zoals blijkt uit eigen gegevens van de regering, aldus Human Rights Watch.

Bron : SR Herald


— UW MENING —

Moet Suriname zaken doen met extreem-rechtse mensen als Bolsonaro?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!