(ingezonden) Regering, stop hiermee!

PARAMARIBO, 22 januari 2022 – De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft met verbazing en zeer grote teleurstelling kennisgenomen van een recentelijk besluit van de regering.

Gemuilkorfd

Tijdens het afgelopen bezoek van de Braziliaanse president is op diens verzoek door de regering Santokhi volmondig ingestemd om de media en journalisten te beperken in de uitoefening van hun taak.

Met instemming van de regering is er geen persconferentie gehouden of de mogelijkheid voor journalisten geschapen om vragen te stellen in het kader van het bezoek van president Bolsonaro.

Het is ons verboden om vragen te stellen of kritiek te leveren

De media en journalisten niet in staat stellen om onbelemmerd – ongeacht de persoon en het evenement – hun democratische rechten en taken te kunnen uitoefenen, wordt derhalve ervaren als een ernstige schending van het recht op persvrijheid en informatieverschaffing aan de samenleving en met klem afgekeurd.

Santokhi schaadt de basisrechten van alle persvrijheid

Het instemmend besluit van de regering staat in schril contrast met de onlangs nog gegeven verzekering door president Chandrikapersad Santokhi in het parlement dat de regering de persvrijheid hoog in het vaandel draagt en zal waken over het grondwettelijke recht van vrije meningsuiting en persvrijheid.

Verbod op verbod

Hetzelfde geluid is tijdens een ontmoeting met onze vereniging ook uiteengezet door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin,

Chandrika belooft en doet vervolgens iets totaal anders

De vereniging wil er nadrukkelijk op wijzen dat, ook dit voorval niet onopgemerkt is gebleven voor de internationale gemeenschap en het kan bijdragen aan weer eens een negatief imago voor ons land als het gaat om de waarborging van grondrechten, zoals persvrijheid en informatieverschaffing aan de samenleving.

Oproep

De vereniging doet een beroep op de regering om in voorkomende gevallen de daad bij het woord te voegen en zelfs het voortouw te nemen en te demonstreren dat Suriname daadwerkelijk de grondrechten van haar burgers respecteert en die door niemand met de voeten zal laten betreden.

De wereld is vol argwaan over het optreden van Santokhi

Namens bestuur/leden/bijzondere– en aspirant-leden van de Surinaamse Vereniging van Journalisten,

Carla Boetius, voorzitter

Bron : (ingezonden brief) SR Herald


— UW MENING —

Moet Santokhi de pers beter beschermen en haar werk laten doen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!