Uw mobiele telefoon is levensgevaarlijk!

PARAMARIBO, 22 januari 2022 – Een mobiele telefoon of tablet, wie heeft hem niet? U heeft er sowieso één anders had u de app niet kunnen installeren waarmee u dit artikel leest.

Smartphone

Wat velen onder ons niet weten, is dat we meestal te dom zijn voor het grote gevaar dat deze smartphone kan betekenen.

Een ieder dit deze app wel eens gebruikt weet dat er onder alle Facebook-video's een opmerking staat;

Video's van Facebook worden hier niet getoond, omdat deze uw identiteit kunnen verraden.

Steevast klaagt men dan dat de app niet goed is en gewoon alle filmpjes moet laten zien.

Maar wat sommigen wellicht niet weten, is dat het voor bedrijven als Facebook inderdaad zeer eenvoudig is om uw anonieme identiteit in deze app direct te koppelen aan uw echte identiteit bij Facebook.

We zijn te dom voor een slimme telefoon

Hoe dit in zijn werkt gaat, is een ander technisch verhaal – maar neemt u van mij aan dat de privacy en bescherming die deze app biedt wel degelijk ergens op gebaseerd is.

Indirect is het "Facebook verhaal" wel van belang voor een ander onderwerp dat ik ditmaal met u wil delen. Namelijk het gevaar dat uw telefoon meer van u weet dan lief is.

Foto's

De afgelopen week verscheen op de website van De Ware Tijd een artikel over een inbraak te Botopasi waar een heel huis was leeggeroofd.

Het toeval wil dat het slachtoffer van deze brutale actie als journalist werkzaam is bij diezelfde krant en daar als journalist zijn verhaal heeft kunnen doen.

De foto bij het bericht
– (c) De Ware Tijd –

Bij het artikel op de website van De Ware Tijd heeft deze redacteur ook een foto geplaatst van een andere woning in het dorp waar eerder al was ingebroken.

Een kleine foto leidt automatisch naar een grotere

Als liefhebber van ons binnenland heb ik de foto eens goed bekeken en zag dat de naam hiervan "Inbraak woning Botopasi – detail" luidde.

Nieuwsgierig als ik ben, was ik benieuwd waarvan deze foto dan een detail was. Als er een detail is, moet er immers ook een overzicht zijn waarvan dit detail onderdeel is.

De naam van de bewuste foto
– botopasi-detailfoto –

De oplossing is – zoals vaker op internet – heel erg simpel; haal het woord "detail" uit de naam weg en kijk of dan de hele foto wordt getoond...

...warempel, ik had beeld en zag de volledige foto waarvan de geplaatste foto slechts een detail was!

Nu ik de volledige foto zag, was mijn interesse natuurlijk helemaal gewekt. Zo viel goed te zien dat de foto vanaf de Surinamerivier is gemaakt en dat er vlak bij het huis een korjaal of kleine kano lag aangemeerd.

Geïsoleerde woning

Ook viel op dat de getroffen woning redelijk geïsoleerd aan de oevers lag en er een tweede – kleinere – woning naast stond.

De originele foto
– (c) De Ware Tijd –

Ik ken Botopasi redelijk goed, maar kon deze locatie niet zo snel op de plattegrond in mijn hoofd een plek geven. Feitelijk zou de foto overal gemaakt kunnen zijn.

Omdat ik graag wilde weten waar er dan precies ingebroken was, heb ik de foto op mijn PC bewaard en met de rechtermuisknop op "toon meer eigenschappen" geklikt.

Een foto toont informatie over de telefoon, eigenaar, etc...

Als je dat doet zie je van elk bestand op de computer hoe groot het is, wanneer het is bewaard, wat voor type (foto, document, etc...) het is en nog veel meer.

Het eerste dat het informatiescherm over deze foto mij toonde, was de naam van de auteur en de titel; "Samuel Wens – In dit huis langs de Boven-Surinamerivier is er door onverlaten ingebroken."

Okay, dus de fotograaf is Samuel Wens en het betreft een huis waar ooit is ingebroken. Dat wisten we al uit het artikel, maar dat is via het bestand zelf bij deze dus bevestigd.

Locatie-gegevens

Als je wat verder in de informatie over deze foto kijkt, zie je ook andere interessante zaken, zoals het tijdstip waarop de foto is gemaakt, met welk type camera (in dit geval een Samsung SM-J250F telefoon) en of de flits is gebruikt.

Wat een gemiddelde foto van een smartphone nog veel interessanter maakt dan al deze technische gegevens, is het feit dat het ook de coördinaten bevat van de exacte locatie waar de foto is gemaakt.

Verborgen gegevens
– zichtbaar 'in' de foto zelf –

En met exacte locatie bedoel ik exacte locatie tot op ongeveer 10 meter nauwkeurig. In hetzelfde informatie scherm bewaart de telefoon namelijk de geografische lengte– en breedtegraad.

Dat is natuurlijk ontzettend leuk en handig als je een vakantiefoto hebt uit Parijs of New York en later niet meer precies weet waar de foto is gemaakt.

Een smartphone-foto toont de exacte locatie op aarde

Je kan dan aan de hand van de coördinaten eenvoudig opzoeken bij welk gebouw of welke brug de foto is geschoten en alle fijne herinneringen komen direct terug.

Maar er schuilt ook een groot gevaar in deze exacte locatiebepaling van elke foto die u met een smartphone maakt; er kan namelijk eenvoudig misbruik van gemaakt worden door... bijvoorbeeld inbrekers.

Inbrekers

Wanneer een inbreker op een foto ziet dat een huis er redelijk verlaten bijligt, hoeft hij enkel te achterhalen waar deze woning zich bevindt en vervolgens een bezoekje af te leggen.

Het achterhalen van de coördinaten van elke foto op uw smartphone is een erg eenvoudig proces;

  1. Maak een foto
  2. Upload hem naar een website
  3. U ziet tot op de meter nauwkeurig waar de foto gemaakt is

Voor deze test heb ik de foto geupload naar de gratis website pic2map.com

Analyse van de foto
– via pic2map.com –

Behalve zeer veel aanvullende – verborgen – gegevens over de foto toont de site ook een ruwe satelliet-opname van de exacte locatie.

Veel valt daar niet op te zien, behalve dat het inderdaad in het oerwoud is en ergens bij een rivier. we lijken dus een match te hebben met het artikel.

De foto geeft direct aan dat het om Botopasi / Debiké gaat

Ook weet de website dat het hier om "Botopasi / Debiké gaat in het Boven-Surinamegebied, direct langs de Surinamerivier".

Exacte details van de locatie
– afkomstig 'uit' de foto –

Wanneer de coördinaten bij Google Maps worden ingevoerd, krijgen we een opname uit de ruimte te zien van zeer hoge kwaliteit.

Je kan daar zelfs inzoomen tot op "straatniveau", het dorp Botopasi in 3D bekijken en nog veel meer.

Het huis in kwestie
– rood omkaderd op de foto –

Wanneer je ver genoeg inzoomt, zie je direct waar de foto in kwestie is gemaakt – tot op de meter nauwkeurig wordt het huis in beeld gebracht.

Je ziet zelfs het tweede, kleinere, huis er naast staan en ook de kleuren van de daken komen precies overeen met de originele foto van het slachtoffer zelf.

Inbraakgevoelig

Wat direct opvalt, is dat het inderdaad een afgelegen woning is. Er zitten tientallen meters bos omheen dus voor kwaadwillenden is het hier makkelijk scoren.

Ingezoomd op de woning
– geïsoleerd in Botopasi –

Rechtsonder ligt op de kaart nog een tweede woning die ook zo geïsoleerd is, voor criminelen is het bijna een snoepwinkel om op deze manier je slachtoffers in kaart te kunnen brengen.

Ik wil hier op geen enkele manier de mensen van Botopasi in een kwaad daglicht stellen.

Ook bied ik geen "tools" aan om misbruik te maken van moderne technologie.

Elke foto op uw telefoon bevat namelijk deze zeer privacy gevoelige informatie.

Elk beeld dat u schiet kan verraden waar u woont, waar u zich bevindt en hoe u zich binnen Suriname beweegt.

Dit is niet illegaal, dit is niet verborgen, dit is hoe moderne technologie werkt.

Als u liever niet heeft dat u via uw eigen foto's uw exacte locatie vrijgeeft, zet de locatie-sensor van uw telefoon dan uit of stel in dat foto's deze coördinaten niet mogen opslaan

Een smartphone blindelings vertrouwen is simpelweg dom

Dat laatste doet u bij de instellingen van uw camera en kunt u vaak terugvinden onder het kopje "locatie-gegevens" of "GPS informatie".

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar als we onze smartphones blindelings vertrouwen zijn we wel heel dom bezig.

Voor de geïnteresseerden – de lengtegraad van de foto is 4.219652 en de breedtegraad -55.440654.

Als extra weet de foto nog te melden dat dit op een zeehoogte van 28 meter is en dat de foto is gemaakt toen de fotograaf richting het noorden van de evenaar keek...

Bron : Kees C. Donk / 2e jaars student computerwetenschappen en IT-security


— UW MENING —

Wist u dat elke foto uw exacte locatie prijsgeeft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!