Rijstboeren Nickerie zonder water

PARAMARIBO, 24 januari 2022 – De rijstboeren in Nickerie zitten al een maand zonder zoetwater. Hun rijstvelden kunnen niet worden voorzien van voldoende water, terwijl ze pas zijn bemest.

Lage waterstand

Het waterpeil van het Corantijn-kanaal en de Nani-zwamp is heel erg laag. Daarnaast kunnen de Wakay-pompen niet worden ingezet, omdat de arbeiders in actie zijn en weigeren te werken hieraan.

Lage lonen, achterstallige betalingen en looncorrecties zijn onder andere de redenen voor de actie. Daarbij is er ook geen brandstof.

Er is geen brandstof, geld, water of salaris

De rijstboeren in Nickerie voelen zich in de steek gelaten door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Ministerie doet niets

Het ministerie is nog steeds niet in staat geweest om de problemen bij Wakay op te lossen. Het pompgemaal heeft een goed management team nodig.

Onder de vorige regering is er ook veel gerommeld met staatsmiddelen.

Daarnaast zijn politieke toppers bevoordeeld en zijn de kleine boeren aan hun lot overgelaten.

anonieme rijstboer
Nickerie

Dezelfde rijstboer vraagt zich af waarom de huidige regering niet in staat is om eenvoudig zakelijk beleid uit te voeren.

De Wakay-pompen voorzien bijna alle rijstarealen in Nickerie van zoetwater. Alleen Wageningen heeft een eigen pompgemaal en is zelfvoorzienend.

Watermanagement

Ooit waren de Surinaamse gebieden als Commewijne, Nickerie en Coronie het toonbeeld van geavanceerd watermanagement.

Onder leiding van Nederland zijn soms wel honderden jaren terug gemalen, pompen en sluizen aangebracht die tot op de dag van vandaag goed zouden moeten werken.

De Hollandse sluizen en gemalen werken al 250 jaar

Achterstallig of gebrekkig onderhoud, het verlies van kennis en argeloosheid hebben er voor gezorgd dat veel van deze systemen inmiddels gebreken vertonen.

Bron : culturu.com / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Suriname meer aandacht aan watermanagement besteden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!