VES : onsamenhangend beleid regering

PARAMARIBO, 27 januari 2022 – De belangrijkste toespraak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Vereniging Economisten Suriname (VES) is dit jaar uitgesproken door president Santokhi.

Chandrika tevreden

In tegenstelling tot voorgaande edities wilde Chandrika liever zelf een verhaal houden, dan dat hij dit traditiegetrouw overliet aan de economische experts van de VES.

De reden hiervoor was volgens hem het feit dat hij de VES in het zonnetje wilde zetten, aangezien ze over een paar maanden hun jubileum vieren.

Alle aandacht vanuit de media ging daarom naar de nieuwjaarstoespraak van de president die vol lof was over het herstel van de economie, zichzelf en het plan van aanpak voor 2022.

De president is zeer tevreden, de VES luidt de noodbel

De VES heeft in de schaduw van deze toespraak ook zelf een verhaal gehouden, maar deze kreeg veel minder aandacht en was bovendien vrij negatief over de prestaties en visies van de huidige regering.

VES : pure chaos

Steven Debipersad – de voorzitter van de Vereniging Economisten Suriname – gaf in zijn speech op de nieuwjaarsreceptie juist aan dat de regering nog niet eens een kwart van de doelen heeft gehaald die in het urgentieplan zijn opgenomen.

Het plan is onsamenhangend, chaotisch en niet realistisch

De VES had al bij de presentatie van het herstelplan van 2020-2022 doorgegeven dat het plan onsamenhangend, chaotisch en niet realistisch was – wat hen toen niet in dank werd afgenomen door de zittende regering.

Het herstelplan van Santokhi behelst de belofte dat binnen twee jaar – gemeten vanaf juli 2020 – alles goed komt met Suriname.

Voordat het juli 2022 is, moet het plan dus volledig zijn uitgevoerd.

Naar nu blijkt is nog geen 20% hiervan gerealiseerd, waarvan slechts 3% gericht is op het laten toenemen van productie.

Herstelplan Suriname
regering Santokhi

80% niet gerealiseerd

Zoals gezegd blijkt nu dat er in het afgelopen anderhalf jaar nog geen 20 procent van het plan is gerealiseerd. Er zijn dus nog zes maanden te gaan om de overige 80 procent wel te behalen.

Debipersad zegt desgevraagd dat zelfs heel 2022 niet genoeg is 80 procent – of zelfs maar 50 procent – van de doelen te realiseren.

Binnen zes maanden gaat niets meer gebeuren

Het zou een drastische verandering vereisen om dit alles te kunnen waarmaken. Enkel 3 procent van de gerealiseerde projecten zouden kunnen worden aangemerkt als te zijn productie stimulerend.

Suriname produceert niets

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) kreeg in 2020 een harde klap. Het zakte met 15,8 procent en in het afgelopen jaar met ongeveer 2,8 procent wat grote invloed heeft op de samenleving.

De inflatie – met andere woorden de achteruitgang van de koopkracht – was in 2020 61 procent hoger.

In 2021 was er om en bij een inflatie van 65 procent. En ook voor dit jaar wordt een onacceptabel hoog inflatie niveau verwacht van 30 procent.

De monetaire reserves vertonen gelukkig wel een significante verbetering in het afgelopen jaar.

Ondanks de harde toezegging van de Governor aan de VES is de publicatie van de jaarverslagen aan de moederbank vanaf 2016 toch niet gerealiseerd.

Stijgende inflatie, geen jaarverslag, minder koopkracht

De publicatie van de jaarverslagen was één van de maatregelen van het IMF programma die in december gehaald moest worden – net als het akkoord voor de begroting van 2022.

Het jaarverslag is er echter niet en de begroting voor 2022 zal waarschijnlijk niet eerder dan medio mei 2022 worden behandeld.

Debipersad vroeg tijdens zijn toespraak dan ook retorisch: "hoe kan een moederbank transparantie verwachten als zij dit zelf niet waarmaakt?" Een vraag die door de aanwezige Santokhi overigens niet werd beantwoord.

Verarming

Debipersad merkte op dat de verarming – die door deze inflatiecijfers en het huidige gebrek aan beleid wordt veroorzaakt – onmiskenbaar is en zwaar rust op de schouders van gezinnen en bedrijven.

Hij eindige zijn toespraak tenslotte dat het monetair beleid vooral vertrouwen moet uitstralen en dat dit door gebrek aan communicatie, overzicht, beleid en transparantie nu zeker niet het geval is.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u vertrouwen dat binnen zes maanden alles nog goed komt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!