Doksenclub weer voor de rechter

PARAMARIBO, 10 februari 2022 – De bekende Nederlandse "Doksenclub" is weer vollop in het nieuws, maar niet op de manier waarop Santokhi gehoopt had.

Oproep

Enkele maanden terug riep de president "alle Nederlandse boeren en veehouders" op om toch vooral naar Suriname te komen.

Hier zouden geen regels gelden zoals in Nederland, is er genoeg ruimte en staat iedereen te springen op de kennis en kunde van deze agrariërs.

Tot nu toe heeft nog geen enkele Nederlandse ondernemer interesse getoond en zij die dit wel hebben, kunnen wellicht beter kijken hoe het de Nederlandse Doksenclub is vergaan.

Vanaf dag één wordt deze veelbelovende onderneming namelijk tegengewerkt op alle manieren en door alle zittende regeringen.

Zelfs fysiek geweld, valsheid in geschrifte en corruptie op hoog niveau worden niet geschuwd om dit bedrijf vakkundig om zeep te helpen.

Waar een gemiddelde ondernemer ons land allang had verlaten, blijft de Nederlandse eigenaar proberen zijn bedrijf overeind te houden.

Corruptie, geweld en tegenwerking voor Doksenclub

Deze week kan daar weer een nieuw juridisch hoofdstuk aan toe worden gevoegd, aangezien een ministerie al weken probeert het bedrijf definitief failliet te laten gaan.

Eieren

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Doksenclub staan vandaag weer voor de rechter tegenover elkaar. Het gaat nu om de interpretatie van de rechterlijke uitspraak op 26 januari.

Het bedrijf vindt dat op basis van die uitspraak een lading die zeilende was ook mag worden ingeklaard, en dat er zelfs een dwangsom eraan te pas moet komen. De LVV ziet dit anders.

De eieren zijn Europees goedgekeurd en absoluut veilig

De conclusie van het vonnis: "(…) Veroordeelt gedaagde (LVV, … red.) om de vergunningen betreffende de lading die op 19 januari 2022 zou arriveren af te geven aan eiseres met de daartoe benodigde documenten en zoals gevorderd onder het primaire van het petitum op basis van de reeds betaalde facturen."

Op grond hiervan moest de lading, die al op de haven stond afgestaan worden. Twee, die nog zeilende waren, maar waarvoor er reeds was betaald worden nu op de haven vastgehouden.

De advocaat van de Doksenclub Chas Mijnals vindt dat de zinsnede "en zoals gevorderd onder het primaire van het petitum op basis van de reeds betaalde facturen" duidelijk slaat op wat eerder ook was gevraagd, en op grond daarvan de al zeilende ladingen ook moeten worden toegelaten.

Suriname weigert de eieren vanwege "de veiligheid"

Mijnals zegt dat er ook sprake is van kwaliteitsverderf, doordat de lading langer op de haven is gebleven.

Dwangsom

LVV zal volgens hem ook de dwangsom van twintigduizend euro per dag moeten betalen. "Dus die nota zal dan ook worden opgemaakt", aldus Mijnals aan de pers.

Het bedrijf wil zelfs de rechter vragen om het ministerie zodanig te veroordelen dat in de toekomst alle ladingen die volgens de juiste procedure zijn ingevoerd en voorzien zijn van een gezondheidsverklaring van de Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit (NVWA) toe te laten.

Ondeskundigheid gaat LVV tonnen aan euro kosten

De advocaat vindt dat het argument van LVV dat er gevaar van insleep van vogelgriep is, niet serieus genomen moet worden.

De Doksenclub en haar advocaat erkennen dat er vogelgriep is in Europa, maar dat het bedrijf zodanig weet te handelen, dat de volksgezondheid in Suriname niet in gevaar komt.

LVV wil volgens hem het bedrijf hiermee in een kwaad daglicht brengen.

"Er is niet één besmet ei Nederland uitgegaan. Laat LVV dan in de rechtszaal het oordeel geven dat zij geen waarde hecht aan een certificaat van de NVWA. Dat doet men niet, maar men wil wel De Doksenclub zwart maken", zegt Mijnals.

Verder gaat het bedrijf ervan uit, dat Nederland (NVWA) voldoende uitgerust is om de zaak onder controle te houden en nog steeds naar de meeste landen exporteert.

LVV ontbeert kennis en heeft geen enkele expertise

Bekend is niet als Suriname (LVV) voldoende uitgerust is om de volksgezondheid te garanderen, indien er iets misgaat ten aanzien van deze ladingen.

Wel duidelijk is dat de LVV geen eigen laboratorium en kennis heeft om de aanwezigheid van vogelgriep (of welke andere infectiebron dan ook) zelfstandig te achterhalen.

Bron : culturu.com / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Adviseert u Nederlandse ondernemers om naar ons land te komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!