Expert : "SLM bestaat niet en is illegaal bezig"

PARAMARIBO, 11 februari 2022 – Opmerkelijk nieuws van een hoge internatinale luchtvaartexpert. Volgens hem bestaat de SLM feitelijk niet meer en is hoogstwaarschijnlijk nog illegaal bezig ook.

Gebakken lucht SLM

Alhoewel de SLM begin deze week – na het aanstellen van een nieuwe communicatiedeskundige – met goed nieuws kwam, is de Canadeze expert Tomas Chlumecky totaal niet te spreken over de huidige ontwikkelingen.

De openstaande schuld van de SLM zou eerst 100 miljoen USD bedragen, daarna zelfs 150 miljoen USD en op een gegeven moment zou deze per maand oplopen met nog eens 2 miljoen USD vanwege de operationele kosten.

De schuld ging van 100 naar 150 naar 85 miljoen USD

Na wat onderzoek van de boeken bleek de schuld lager te liggen; slechts 85 miljoen USD en dus is de SLM (volgens de SLM) opeens levensvatbaar en bijna in weer in staat om winstgevend te worden.

Jubelend verhaal

Het perscommunicé werd door de Surinaamse media zonder controle direct overgenomen, maar een buitenlandse expert maakt nu korte metten met het verhaal;

Er klopt niets van, de SLM bestaat feitelijk niet eens meer en als ze toch nog blijven vliegen is dit naar alle waarschijnlijkheid illegaal en met grote juridische gevolgen.

Illegaal

De Canadese luchtvaartexpert Tomas Chlumecky volgt de gang van zaken rond de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij al jaren op de voet en publiceert er met regelmaat over.

Hij heeft naar aanleiding van de meest recente ontwikkelingen een zeer kritisch bericht gepubliceerd en stelt dat de SLM feitelijk in staat van faillissement verkeert en een paria is geworden binnen de internationale luchtvaartwereld.

Ook sabelt hij het beleid van de Nederlandse CEO neer en heeft geen goed woord over voor de leugens en het bedrog vanuit de regering (SLM is een staatsbedrijf – redactie).

"De CEO en regering zijn corrupt of leugenachtig bezig"

De SLM heeft een aanbesteding uitgeschreven voor General Cargo Service Agent, die op 2 maart 2022 zal plaatsvinden.

Het zou me verbazen als iemand erop springt.

Deze luchtvaartmaatschappij heeft gèèn enkel eigen vliegtuig en volgens de normale ICAO-regels is het niet eens een luchtvaartmaatschappij.

Dit komt doordat haar AOC (Operating Certificate) na 60 dagen zonder activiteit feitelijk had moeten worden opgeschort.

Tomas Chlumecky
luchtvaartexpert

ICAO

De ICAO – International Civil Aviation Organization – is in 1947 opgericht. Het is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die als doel heeft de principes en standaarden voor de internationale luchtvaart op te stellen ter verbetering van het luchtverkeer.

Het hoofdkwartier is gevestigd in Montreal, Canada.

SLM moet klaar zijn voor de totale ineenstorting in 2022

Volgens Chlumecky is het “een ongekende puinhoop” bij de SLM, maar hij is wel positief over de Cargo-tak.

Deze kreeg in het IATA-prestatierapport (International Air Transport Association) van 2019 zeldzame lof.

Een van de weinige dingen die bij SLM nog wel werken was de omzet $ 5,76 miljoen dollar aan vracht van passagiersvliegtuigen en 5,36 miljoen dollar aan inkomsten over alle vrachtvluchten in 2019 / 2020.

Als het de SLM lukt om met de vracht door te blijven gaan, zou ze dus over ongeveer 15 tot 20 jaar (rond 2035) schuldenvrij kunnen zijn.

International Air Transport Association
rapport 2019 / 2020

Suriname heeft aldus de luchtvaartexpert "weinig tot geen enkele buitenlandse investeerder".

Geen enkele buitenlandse investeerder staat in de rij om in het bedrijf of zelfs het land te investeren. De reputatie van beiden is simpelweg niet goed tot extreem slecht.

Ik vermoed dat er zich ter plaatse wel iemand zal laten inschrijven voor het General Cargo Sales Agency, om zo de schijn van succes tijdelijk op te houden.

Maar zowel de SLM als Suriname moeten klaar zijn voor de totale ineenstorting van Surinam Airways in 2022.

SLM extreem slecht

De Canadees stelt dat na het aantreden van de nieuwe Nederlandse CEO het jaar 2021 symbool staat voor de instorting van de SLM.

Het is volgens hem zelfs de "slechtste luchtvaartmaatschappij" ter wereld voor heel 2021.

Dat is niet vanwege COVID, het is er simpelweg al jarenlang een financiële ramp.

Vandaar de schuld van 80 tot 105 miljoen USD.

COVID was de druppel die de emmer deed overlopen en zijn toekomst is zeer twijfelachtig.

Faillissement en liquidatie is een reëel scenario van de eens zo trotse luchtvaartmaatschappij.

Ze zijn zelden boven de 3 vliegtuigen gekomen en worden elk jaar weer getekend door extreem slecht leiderschap, visie en het onvermogen om actief mee te gaan in wereldwijde veranderingen.

Tomas Chlumecky
luchtvaartexpert

Hij stelt ook dat de SLM – gelet op de gang van zaken rond geleasde toestellen – geen kredietwaardige of betrouwbare luchtvaartmaatschappij is.

Niemand in de wereld zal in de rij staan om een vliegtuig aan de SLM te leasen. Het is een hoog risico.

Geen luchtvaart

Elke AOC-aanvrager moet een vliegtuig hebben om een AOC te krijgen, dus als je je enige vliegtuig verliest – de SLM verloor er door wangedrag drie in 2021– dan ben je technisch gezien geen luchtvaartmaatschappij.

Technisch gezien is de SLM geen luchtvaartmaatschappij

Het is weer tijd voor de ICAO en FAA (Federal Aviation Administration) om te controleren wat er in godsnaam aan de hand is in Suriname.

Ik heb belachelijke verhalen gehoord dat ze tot voor kort de B777-200ER op PZ-registratie hadden.

Registratie is echter niet het criterium, de werking ervan is belangrijk en zij heeft dat vliegtuig 12 maanden geleden voortijdig en met een kapotte motor aan Boeing geretourneerd.

Leugens

Het vliegtuig was niet eens in de overeengekomen staat voor teruggave. De SLM beweert ten onrechte dat het werkt, maar dat is een leugen.

Ze opereren helemaal niet een zelf meer. De ACMI-contracten (Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance) zijn met buitenlandse luchtvaartmaatschappijen met hun eigen piloten, cabinepersoneel en onderhoudspersoneel.

Er zit geen enkel persoon van de SLM aan boord, alles is buitenlands.

Maar het eigen personeel krijgt wel doorbetaald omdat ze op de loonlijst staan.

De Canadese luchtvaartexpert stelt dat wanneer de SLM geen eigen vliegtuig exploiteert de maatschappij niet langer als een luchtvaartmaatschappij wordt beschouwd.

Een AOC is alleen actief wanneer een luchtvaartmaatschappij ten minste 1 vliegtuig exploiteert en dat is bij de SLM niet het geval.

Ik denk dat ICAO en FAA de huidige operatie moeten onderzoeken, die naar mijn mening niet juist is.

De ACMI-operators moeten niet opereren voor een luchtvaartmaatschappij die geen eigen vliegtuig heeft.

Tomas Chlumecky
luchtvaartexpert

Rechtszaken

Indien – de hemel verhoede het – er een ongeluk zou gebeuren dan zouden de SLM en de regering van Suriname zeker geconfronteerd worden met massale rechtszaken.

Dit omdat de operatie niet correct is en hoogstwaarschijnlijk niet legaal volgens internationaal recht.

Dit aangezien de SLM geen toezicht heeft, haar piloten, cabinepersoneel en ingenieurs thuis bezig zijn niets te doen (omdat ze geen vliegtuigen hebben – redactie) en SLM betaalt buitenlandse piloten en cabinepersoneel om SLM-routes te onderhouden.

Bron : Dagblad Suriname


— UW MENING —

Heeft u nog hoop voor de SLM?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!