(ingezonden) Miljoenen-oplichting Santokhi koste nog geen USD 75,-

PARAMARIBO, 12 februari 2022 – Mijn meest recente digitale ontdekking is zo bizar dat het eigenlijk niet kan. De "miljardendeal" van onze waterstoffabriek blijkt namelijk gebaseerd op een online leugen van nog geen USD 75,-

Miljardendeal

Iedereen die een probleem moet oplossen kent het verschijnsel; de oplossing ligt zo voor de hand dat je er pas achter komt als het feitelijk niet meer nodig is.

Dat is ook het geval bij de beruchte HPSG-deal van onze regering.

Voor wie het nieuws gemist heeft; HPSG is een bedrijf uit Denemarken en heeft begin vorig jaar beloofd een miljardeninvestering in ons land te doen.

Men beloofde niet enkel een fabriek, maar een toekomst

Men zou binnen 12 maanden een ultramoderne waterstoffabriek te Commewijne bouwen, ambulances schenken, een ziekenhuis realiseren, helikopters doneren, wegen en bruggen aanleggen en werkgelegenheid creëren voor zeker 2.000 zeer hoog opgeleide Surinamers.

Jawel – en dat alles in minder dan 12 maanden tijd...

Kwakende eend

Iedereen met een beetje verstand van zaken weet dat dit helemaal niet kan.

"If it's too good to be true, it's too good to be true", of anders gezegd "if it walks like a duck, sounds like a duck and looks like a duck, it's probably a duck".

Wat ik met deze bekende Engelse gezegdes probeer te duiden, is dat sommige vormen van oplichting redelijk voorspelbaar zijn en deze deal was dat al voordat hij werd beklonken.

De regering Santokhi heeft echter tot begin deze week volgehouden dat er niets aan de hand was.

De mensen in Denemarken zouden hard werken aan de fabriek en nog voor het einde van dit jaar zou hij uit de grond gerezen zijn.

Internationaal onderzoek wees al snel anders uit;

het bedrijf in kwestie had nog nooit een fabriek gebouwd, men had geen kennis hiervan, aangesloten bedrijven bleken niet te bestaan en partners wilden niets met ze te maken hebben.

Alle seinen stonden op rood en toch meldde Santokhi onlangs nog dat het wel goed zat. En als het onverhoopt toch fout zat, was er niets aan de hand;

Men zou hier ter lande dan gewoon het contract verscheuren...

Verborgen clausule

Inmiddels bleek ook dat niet mogelijk. Er zit in het ondertekende contract namelijk een clausule die er voor zorgt dat de Surinaamse staat garant staat voor alle kosten die HPSG in aanloop van het project "heeft gemaakt".

Natuurlijk zou HPSG alles zelf betalen, maar als bleek dat zij hier niet toe in staat was, dan zou Suriname inspringen om de "aanloopkosten" richting de schuldeisers te voldoen.

Deens onderzoek heeft aangetoond dat deze "kosten" tot in de vele miljoenen kunnen lopen, ook al heeft HPSG zelf helemaal niets geleverd.

Ons land kan een enorme schadeclaim verwachten

Suriname kan dus een gepeperde eindafrekening verwachten van het Deense bedrijf, aangezien dit hun hele werkwijze is geweest bij andere landen.

Onder verschillende namen heeft HPSG namelijk exact dezelfde administratieve goocheltruc uitgehaald. Colombia, Peru, Ecuador en Ghana hebben door dezelfde oplichters met dezelfde werkwijze reeds vele tientallen miljoenen aan schade opgelopen.

USD 50.000.000,– schade

De kosten voor Suriname werden twee weken geleden door een internationaal onderzoeksteam geschat op USD 25 tot 75 miljoen die de komende tijd in tranches zal worden ingediend.

Het wrange feit is echter dat de regering Santokhi met letterlijk één klik op het internet genoeg informatie had kunnen hebben om dit enorme debacle te voorkomen.

Eén klik had ons miljoenen kunnen besparen

Ik zal u uitleggen hoe dit werkt en zoals gezegd; de oplossing hiervoor was zo simpel dat ik hem pas bedacht nu de gigantische schade reeds geleden is.

Website

Op 20 maart 2021 was het groot nieuws in Suriname; Santokhi had dankzij zijn dreamteam binnen enkele maanden al een miljardenorder binnengesleept.

Aankondiging van de overeenkomst
– uit het niets was daar een fabriek –

Vol trots verschenen er foto's van de officiële ondertekening van het contract in het eerste kwartaal van vorig jaar.

President Santokhi in eigen persoon zette zijn handtekening en verkondigde vol overtuiging dat het nu helemaal goed gaat komen met ons land.

HPSG is slechts het eerste buitenlandse bedrijf dat miljarden investeert in ons land.

Ze hebben beloofd dat het project ons helemaal niets gaat kosten.

Los daarvan hebben we grond genoeg, dus wij bieden ze alle ruimte.

Dit is een direct resultaat van ons transparante en eerlijke beleid.

Als kundig president weet ik dat mensen ongeduldig zijn, maar ik heb altijd vooruitgang beloofd.

Het project biedt ons enkel voordeel – zoals ik al eerder heb gezegd; noo las bribi in a government Santokhi nanga Brunswijk.

De investeerder was zoals bekend het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) en zij zouden kennis op wereldniveau hebben van waterstofenergie.

Volk van Suriname, verlies niet het geloof in uw regering

Eén van de eerste dingen die je normaal gesproken doet bij zo'n bericht, is de website van de betreffende investeerder bezoeken.

Santokhi tekent het contract
– iedereen in Denemarken is blij –

Gewoon even kijken wat voor bedrijf het is, waar ze gevestigd zijn en of het er een beetje betrouwbaar uit ziet. Het gaat hier immers om USD 1.200.000.000,– en niet om een broodje kip-kerrie.

Dit voor de hand liggende bezoek is blijkbaar door niemand – ook niet door mij – gedaan, want het had ons land achteraf miljoenen kunnen besparen.

HPSG Suriname

HPSG heeft namelijk inderdaad een speciale website laten maken voor het project in Suriname en deze site laat direct alle alarmbellen afgaan.

Wie een bezoek brengt aan hpsgsuriname.com ziet direct wat ik bedoel.

Lege huls

De site ziet er namelijk nogal... leeg en onbetrouwbaar uit.

Groot logo, weinig inhoud
– hpsgsuriname.com –

Als eerste zie je een enorm logo dat eigenlijk weinig vertrouwen of identiteit uitstraalt en daaronder staat een soort slogan met wat grammaticale fouten.

Geen goed begin voor een miljardeninvestering.

Als je de moeite neemt om verder te scrollen, wordt het er niet beter op.

When is the future?
– THE FUTURE IS NOW! –

Men toont een quote van een sprookjesschrijver en plaatst daaronder in schreeuwende letters "THE FUTURE IS NOW!".

"Geen risico"

Wie na deze eerste kennismaking toch twijfelt over de betrouwbaarheid, wordt direct gerustgesteld.

Er is namelijk een kopje "wat zijn eigenlijk de risico's voor Suriname?" en daarop antwoord men kort dat "(...) er geen enkel risico is. Alles wordt kant en klaar opgeleverd en daarna zal Suriname het eeuwige paradijs binnenwandelen".

Give me all your money
– you can trust me! –

Als u nu niet direct een handtekening onder het contract zet, dan is het uw eigen schuld. Wil je nou een paar miljard verdienen of niet?

Helaas... de waarheid is anders.

De "missie en visie" kan niet worden gevonden

De site heeft immers ook een mooie pagina voor hun missie en de visie. Wie er op klikt, krijgt echter een foutmelding : 404 – deze pagina bestaat niet.

Onze missie en visie
– pagina kan niet gevonden worden –

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik direct na deze schokkende bevindingen even gecontroleerd wanneer deze site met al haar mooie beloftes is gemaakt.

WHOIS?

Dat valt erg eenvoudig te controleren via een gratis online dienst met de naam "WHOIS".

WHOIS geeft exact aan wat het doet; het geeft antwoord op de vraag "Who Is (this)".

Deze gratis service werkt erg eenvoudig. Je voert een website in en de site toont wie er achter zit en wanneer de site is aangemaakt.

Zes weken voor de deal heeft men pas de website gemaakt

In ons geval blijkt dat de webserver afkomstig is van een Amerikaanse partij met de naam "GoDaddy!".

Registratiedatum van het Suriname project
– enkele weken voor het contract –

En de site zelf is geregistreerd op 14 januari 2021... inderdaad, slechts enkele weken voordat het miljardencontract met Santokhi op 20 maart 2021 werd getekend.

Maar deze datum is niet het enige dat de wenkbrauwen bij menigeen zal doen laten fronsen.

Go Daddy!

GoDaddy! is namelijk een bekende partij in de internetwereld.

Ze zijn groot, snel, klantvriendelijk en hun belangrijkste doelgroep zijn... hele goedkope en welhaast amateuristische websites.

Bij GoDaddy! kan je voor USD 10,– een website plaatsen

Er is niets mis met GoDaddy! als partij om je website onder te brengen, maar dat doe je niet als je een miljardenbedrijf vertegenwoordigd.

Een blog van een student, de bakkerij op de hoek of desnoods een middelgrote autohandelaar : die kunnen gewoon gebruik maken van deze zogenaamde "discounter" (aanbieder tegen zeer lage prijzen).

Maar als je een toonaangevend bedrijf zegt te zijn, dan ga je natuurlijk liever naar een iets gerenomeerdere partij dan GoDaddy!

Discounter GoDaddy!
– het eerste jaar kost één cent –

Deze keuze is toch een beetje alsof je de Formule1 probeert te winnen in een derde hands roestige Toyota. Met die auto kan je goed boodschappen doen, maar wereldkampioen word je er niet mee.

WordPress

Helaas voor het "dreamteam" van Santokhi zijn de opvallende registratiedatum, inhoudsloze beloften en goedkope webserver niet de enige rode seinen.

Ik gaf al aan dat de site er leeg, gevoelloos en nogal voorspelbaar uitzag. Het heeft geen identiteit, het straalt geen vertrouwen uit.

Wat blijkt? De site is gebouwd met een gratis techniek onder de naam WordPress.

WordPress is leuk... voor de bakker op de hoek

Dit is een heel mooi systeem om snel, goedkoop en zonder kennis toch een redelijk werkende website te bouwen.

Net als bij GoDaddy! is daar niets mis mee... maar voor een miljardenbedrijf is het een beetje vreemd om je site te laten registreren bij de goedkoopste aanbieder ter wereld en vervolgens te bouwen met gratis software die vooral onder consumenten populair is.

Nog erger is dat het systeem om op de site in te loggen niet eens goed is beveiligd.

WordPress is het meest gebruikte, goedkope en eenvoudige systeem om sites te bouwen en heeft een vooraf ingesteld adres waarmee je de website "binnen kan komen en aanpassen".

Eenvoudig inloggen op de site
– Santokhi bleek niet welkom –

Het eerste dat je als miljardenbedrijf doet is natuurlijk de beveiliging van je website op orde maken.

De website bleek enkel oppervlakkig beveiligd te zijn

Maar HPSG dacht er anders over : wanneer je naar het standaard adres gaat, zie je het inlogformulier en kan je vervolgens net zo vaak proberen in te loggen als je maar wil.

Dit laatste heb ik natuurlijk niet gedaan, het feit dat de site haar voordeur met pijlen en wegwijzers accentueert is al erg genoeg.

USD 75,-

Inmiddels zijn dus een aantal zaken duidelijk dankzij de website van HPSG;

  1. Hij is slechts enkele weken voor de deal met Suriname pas geregistreerd
  2. Hij is ondergebracht bij een discounter partij die de goedkoopste ter wereld is
  3. Hij is samengesteld met gratis software
  4. Hij is niet goed beveiligd

En dan is er nog een punt 5... de hele site heeft minder dan USD 75,- gekost.

Het eerste dat mij opviel was immers dat alles er nogal voorspelbaar uitzag. De site heeft geen hart, geen ziel en geen uitstraling.

Dit blijkt een logische reden te hebben; de site is namelijk door niemand echt ontworpen, bedacht of samengesteld.

De site kwam "out of the box" en is nooit aangepast

WordPress (de gratis techniek achter de site) biedt namelijk kant en klare oplossingen aan om heel snel – tegen lage of zelfs geen kosten – een website "in elkaar te klikken".

Deze gratis service noemen ze "templates" of "thema's" en met zo'n standaardoplossing kan je een bestaande site gewoon vullen met je eigen plaatjes en praatjes.

Onder de grotere websites wordt met een bepaald dedain gesproken over dit soort oplossingen. Men pakt dan een "gratis themaatje" om een "online paginaatje" te maken.

Wederom : daar is niets mis mee voor een amateur of beginner, maar een miljardenbedrijf doet dit niet.

Dan heb ik nieuws voor u, want HPSG doet dit wel.

"Themaatje"

De website van het bedrijf is namelijk nooit aangepast, gecorrigeerd of zelfs maar inhoudelijk voorzien van echte teksten en afbeeldingen.

Een kant en klare website
– speciaal voor energie –

Het blijkt gebruik te maken van het "WordPress thema" iRECCO en dat is een "out of the box" oplossing voor websites die iets met wind– of zonne-energie doen.

Waterstof kan daar natuurlijk ook wel bij, HPSG is immers een innovator van wereldniveau.

In de broncode staat een verwijzing naar de verkoper

Overigens is het niet heel spannend om te achterhalen welk gratis template men gebruikt heeft voor de website; dat staat namelijk gewoon in de openbare broncode vermeld.

De naamsvermelding van het template
– gratis in de broncode –

Een simpele zoekopdracht naar deze "kant en klare iRECCO website" levert al snel resultaat op.

Voor slechts 69,– USD heeft men deze site gekocht en hij is nog in de aanbieding ook!

Op de online handelsplaats "Themeforest" wordt de website aangeboden en als je hem nu koopt, krijgt je 12,– USD korting.

Wat een aanbieding, wat een offer, wat een wereldbedrijf!

Amateurs

Themeforest is een bekende naam om goedkope, eenvoudige en niet al te ingewikkelde website te verhandelen. Hij is populair bij amateur sites, persoonlijke blogs en de vereniging op de hoek.

USD 69,– voor een website
– nu met extra gratis korting! –

Een miljardenbedrijf als HPSG zou je hier niet verwachten, maar blijkbaar waren zij één van de maar liefst 775 partijen die exact dezelfde site hebben gekocht en gebruikt.

Conclusie

Mijn conclusie is eenvoudig en pijnlijk.

Indien het dreamteam van Santokhi vooraf heel even wat onderzoek had gedaan via de website van HPSG, dan had men al deze kennis gratis en in nog geen tien minuten kunnen achterhalen.

Natuurlijk zijn dit geen keiharde feiten om het bedrijf te wantrouwen en van het droomcontract af te zien. Maar het zijn wel indicatoren die kunnen leiden tot nader onderzoek.

Rode seinen

Een grote partij als HPSG zegt te zijn, gaat niet een paar weken voor het contract beginnen met haar bedrijf.

Ze doen geen zaken met een discounter om de de website onder te brengen.

Op deze schaal werk je niet met het gratis WordPress, zorg je wel voor goede beveiliging en koop je geen standaard oplossing voor USD 69,– om je verhaal te promoten.

Ik wilde Santokhi gratis helpen, hij weigerde antwoord

Het is jammer dat de meest voor de hand liggende oplossing van het probleem mij achteraf pas te binnen schoot. Want ik had Santokhi graag gratis geholpen met mijn kennis.

Overigens heb ik dat laatste al meerdere malen aangeboden, maar tot op heden heb ik er nog niets van gehoord.

Bron : Kees Christoffel Donk, 2e jaars student IT-security en computerwetenschappen


— UW MENING —

Had de regering vooraf onderzoek moeten doen voor ze gingen tekenen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!