(ingezonden) Suriname : grenzeloos achterhaald?

PARAMARIBO, 26 februari 2022 – De landsgrenzen van Suriname liggen weer eens onder vuur. Zoals gewoonlijk niet door vijandige mogendheden, maar door onszelf.

Iedereen is fout, maar wij nooit

Afgelopen week haalde minister van buitenlandse zaken Ramdin voor de derde keer op rij fel uit naar Nederland omdat "zij" niet in staat waren "onze" kaart te tonen.

Dat andere landen de "verkeerde" kaart van Suriname gebruiken is niet de schuld van Suriname en al helemaal niet van Ramdin.

Ook ditmaal beweerde onze minister dat het de schuld van Nederland is, van de Verenigde Naties en van heel de wereld. En ook deze keer ging hij er achteraan, want het kon zo niet langer.

O, en toen Staatsbedrijf de SLM een foute kaart gebruikte om haar vluchten te tonen, was dit ook niet onze fout. Die kaarten waren namelijk door een ander bedrijf gemaakt en daar kan Ramdin niets aan doen.


Wie het vergeten was; op 2 november 2020 en 3 maart 2021 heeft onze bewindsman exact hetzelfde gezegd.


Eerst omdat Guyana (vanwege het Tigri-gebied) een "foute en provocerende" kaart toonde en daarna omdat Nederland op de website van haar ambassade ook weer een "foute en zeer confronterende kaart plaatste die gezien kon worden als een absolute aanval op de integriteit van ons land".

We zijn nu ruim twee jaar verder, Ramdin heeft letterlijk niets gedaan en blijft als een oude grammofoon zijn ruizende riedeltje herhalen.

De hoofdschuldige is Suriname zelf

Saillant detail is echter dat geen enkele regering of instituut in de wereld de "juiste" kaart van Suriname toont, omdat de grenzen in ons nadeel internationaal zijn vastgesteld. Hiermee is de "foute" kaart in ieder geval topografisch en staatkundig wel correct en blijken wij het enige land ter wereld die daar anders over denkt.

Verder heeft Suriname zelf geen "goede" digitale kaart in haar bezit en bevatten daarom al onze (aangelinkte) websites ter wereld dezelfde "foute" kaart.

Ramdin valt de Verenigde Naties en Nederland nu dus alweer aan, terwijl we zelf geen haar beter zijn; we hebben simpelweg geen internationaal goedgekeurde digitale kaart van ons land.

Maanden terug heeft deze app al een uitgebreid onderzoek gedaan naar de status van "de kaart van Suriname wereldwijd" en het oordeel was telkens hetzelfde;

De Surinaamse regering maakt fout op fout door tot op de dag van vandaag op geen enkele manier een "goede" kaart samen te stellen en aan te melden bij de internationale (cartografische) organisaties.

Er is geen officiële, digitale grenskaart van Suriname

Wat veel Surinamers - en zeker de bewindsvoerders - volledig over het hoofd zien, is dat alle opeenvolgende regeringen van (onafhankelijk) Suriname het hebben verzuimd om de landsgrenzen officieel digitaal te laten registreren.

Het meest bekende voorbeeld hiervan stamt uit begin 2000 waarbij de regering Venetiaan grote kans maakte op delen van de zeegrens met Guyana.

Er werd toen echter een verkeerde kaart ingeleverd (te laat en tevens op papier, dus niet digitaal) waardoor het betwiste gebied daarna (deels) aan Guyana werd toegewezen.

De afwezigheid van een officeel geregistreerde digitale kaart van onze landsgrenzen wordt verder ook erg pijnlijk bij een kleine, digitale rondgang bij de meest bekende kaarten op internet.

Zelfs onze eigen Wikipedia toont de "foute" landkaart

Hieronder volgt een lijst met voorbeelden die de "verkeerde" kaart tonen vanwege het gebrek aan de eerder genoemde officieel geregistreerde, digitale grenskaart van Suriname.

  1. Wikipedia – zowel de Surinaamse als Nederlandse versie
  2. Google – de meest gebruikte kaart ter wereld
  3. Encyclopedia Britannica – de oudste en bekendste encyclopedie
  4. de Europese Unie – waaronder de cartograaf in Strasbourg (Frankrijk)
  5. alle Nederlandse Ministeries – aangestuurd door Buitenlandse Zaken (Den Haag)
  6. de Verenigde Naties – de VN in New York

Het mag duidelijk zijn; als Suriname wil dat de "betwiste gebieden" ons toekomen, zal er begin gemaakt moeten worden met de samenstelling van een eerste officiële en digitale landkaart.

Tot die tijd zal de rest van de wereld het moeten doen met de enige digitale kaart van ons land die beschikbaar is... en die is er niet.


Gelukkig heeft Ramdin zowel in 2020, 2021 als nu in 2022 beterschap belooft... dus in 2023 is alles geregeld, toch?

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zal Ramdin ooit de goede kaart weten op te sturen naar het buitenland?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!