Verkiezingen 2025 nu al in voorbereiding

PARAMARIBO, 2 maart 2022 – Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) installeerde gisteren 28 februari in het Lalla Rookhgebouw de Beleidscommissie Verkiezingen 2025.

Nieuwe commissie

Deze heeft als taak heeft om de Onderraad Verkiezingen te ondersteunen en te adviseren bij het nemen van besluiten in verband met de voorbereidingen van de volgende verkiezingen.

Directeur Nasier Eskak van BiZa, tevens voorzitter van het Managementteam Verkiezingen, gaf aan dat de commissie twee belangrijke uitdagingen heeft;

Namelijk het organiseren van succesvolle verkiezingen en het consolideren van de goede reputatie van Suriname bij het organiseren van transparante verkiezingen met de democratische principes hoog in het vaandel.

Het organiseren van de algemene, vrije en geheime verkiezingen, is volgens Eskak, niet alleen een taak van Biza, maar een gezamenlijke verantwoording van de totale overheid.

Complexe planning

Een goede en strakke tijdsplanning zijn de ingrediënten zijn voor een succesvolle verkiezingsorganisatie, met daarin meegenomen de noodzakelijke institutionele structuren.

Het stroomlijnen en voortdurend monitoren van dit proces is daarom heel belangrijk middels open en eerlijke communicatie en verplichte overlegmomenten van alle verantwoordelijken.

De processen worden vanaf nu 24/7 gemonitord

"Vandaar dat er voor de organisatie van de verkiezingen een gangbare structuur gecreëerd is", zei minister Somohardjo.

Jarenlange voorbereiding

De Beleidscommissie Verkiezingen 2025 en de Onderraad Verkiezingen zijn een onderdeel van die structuur.

De voorbereidingen naar de verkiezingen van 2025, zijn naar zeggen van de Biza minister vroegtijdig gestart, om zaken anders en beter aan te pakken.

Hierbij zijn de verschillende aanbevelingen van de stakeholders van harte genomen.

"Er is geen enkel ander reden om vroeg te beginnen met de voorbereidingen," verzekerde minister Somohardjo.

De Covid –19 pandemie heeft toch een zekere invloed gehad op de verkiezingen van 2020. De les die hieruit wordt geleerd is, dat het ministerie aan riskmanagement moet doen om tijdig op calamiteiten in te kunnen spelen, aldus de minister.

Beleidscommissie

De Beleidscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van;

Het gaat in deze om de ministeries van;

Daarnaast hebben ook onafhankelijke vak deskundigen zitting in deze Beleidscommissie.

Commissieleden

In de Beleidscommissie Verkiezingen 2025 zitten:

Kritiek

Er is in de wandelgangen veel kritiek op de jarenlange voorbereiding voor nog geen 450.000 stemmers waarbij het protocol elke 5 jaar exact hetzelfde is zonder enige vorm van wijziging.

Elke verkiezing is hetzelfde en toch kost het jaren aan planning

In Nederland zijn over enkele weken bijvoorbeeld ook verkiezingen en daarbij gaan ongeveer 15 miljoen mensen naar het stembureau.

De voorbereiding voor die stembusgang neemt nog geen twee weken in beslag.

Bron : culturu.com


— UW MENING —

Is het nodig om ruim drie jaar lang een verkiezing voor te bereiden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!