Drugscrimineel Piet Wortel vrij in Suriname

PARAMARIBO, 3 maart 2022 – De beruchte drugscrimineel van Surinaamse komaf – Piet Wortel – blijkt nog gedurende zijn veroordeling in Nederland jarenlang vrij te hebben geleefd in Paramaribo.

Vrij leven

Na diepgravend onderzoek vanuit Nederland is hij eerder deze week aangehouden nadat hij in Suriname in alle vrijheid op het vliegtuig was gestapt.

De leider van een internationale drugsbende is woensdag door Nederland aangehouden op Aruba.

Het gaat om Piet Wortel – een 53-jarige man uit Suriname die woensdagochtend met een vlucht vanuit Paramaribo arriveerde op de internationale luchthaven Koningin Beatrix. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) van Nederland.

Piet Wortel

Piet Wortel wordt door het OM gezien als "de onbetwiste leider" van een drugsorganisatie die zich jarenlang bezighield met cocaïnehandel. Deze organisatie werd beschouwd als een multinational die wereldwijd opereerde.

Wortel werd na een megaproces van dertien dagen bij de rechtbank Rotterdam op 28 maart 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, nadat hij in 2012 was gearresteerd.

Hij wist echter te vluchten en verbleef de laatste jaren als een vrij man in Suriname.

Het hernieuwde strafrechtelijk onderzoek begon nadat in de haven van Rotterdam ruim 1.100 kilo cocaïne was onderschept. De drugs waren verstopt in een lading whisky.

Surinaamse handelaren, Hongkong, Kaapverdië, Nederland

Vervolgens werd een reeks cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hongkong, Kaapverdië en Nederland in kaart gebracht.

Nederlandse agenten

Het Nederlandse politieteam FASTNL van de Landelijke Eenheid, dat voortvluchtigen opspoort, ontving onlangs informatie waaruit bleek dat de man zich al die tijd in Suriname bevond en naar Aruba zou afreizen.

Vervolgens diende het OM een rechtshulpverzoek in voor zijn aanhouding.

Na vertrek van Zanderij en aankomst op Aruba werd Wortel direct door Nederlandse agenten aangehouden bij de paspoortcontrole.

Hij wordt naar verwachting binnenkort overgebracht naar Nederland om de rest van zijn gevangenisstraf – nog bijna drie jaar – uit te zitten.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Hoe kan het dat een drugscrimineel vrij kan leven in Suriname?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!