(ingezonden) Economie en dromen storten in

PARAMARIBO, 5 maart 2022 – Anno 2022 gaat er geen dag voorbij waarop de steeds verslechterende sociaal-economische situatie van ons land als ernstig heikel punt door de samenleving wordt ervaren.

Loze beloften

Hoe meer wij de huidige sociaal-economische situatie van nabij meemaken of nader bekijken, des te meer beseffen we dat de regering tot dusver in een cirkel van loze beloftes en het verzoek tot het betrachten van geduld blijft steken.

Sterker nog, de leiding van het land blijkt informatie over essentiële zaken te vermijden en te verbloemen;

er wordt een soort struisvogel politiek bedreven met het volk.

Dit gedrag getuigt uiteraard niet van openheid en transparantie van bestuur.

Weliswaar terecht wordt nog steeds erop gewezen dat het wanbeleid van de regering Bouterse 1 en 2 het land naar de verdoemenis heeft geholpen; dit afgezaagd liedje wordt vooral door de meeste Chanisten gezongen.

De regering zwijgt of draait om de zaken heen

Zeker mag niet onvermeld blijven dat de regering Bouterse, behalve dat men massaal staatsmiddelen zich heeft toegeëigend en vele leningen met torenhoge rentes heeft afgesloten, ook ontwikkelingen heeft gebracht.

Stopzetting afbetalingen

Voor de huidige regering pleit dat zij – door lobbywerk en interventie van Lazard – het zover heeft kunnen krijgen, dat de lening on hold is gezet tot 2025 en de rentepercentages lager zullen uitvallen.

Alleen is de gemeenschap in onwisse gebleven over hoeveel is betaald voor de bemiddeling; een kwestie van transparante communicatie!

Er is iets bereikt, maar niemand weet wat het heeft gekost

Men zwijgt ook in alle talen over hoeveel is betaald aan de Deense maatschappij – HPSG. Zelfs op aandringen van de oppositie, is de regering het antwoord schuldig gebleven.

Slogans

Gebruik van diverse slogans tijdens verkiezingscampagnes is historisch gegroeid; de meeste politieke leiders hebben slogans gebruikt in de hoop daarmee verkiezingswinst te behalen.

Vaak heeft dit echter een averechtse werking gehad; een duidelijk voorbeeld hiervan is de exodus in 1975 naar het voormalig moederland.

Wo set eng

In 2020 heeft de historie zich herhaald, door het geloof van kiezers in de alom bestreden slogan: "wo set eng".

De voorzitter van de VHP vroeg de gemeenschap om 28 zetels, teneinde het land uit de economische crisis te halen en tot hogere hoogtes te brengen; dit beoogd resultaat is helaas een droom gebleven.

Voordat Chandrika begon, waren zijn ideëen al onhaalbaar

In februari 2020 adviseerde ik de voorzitter nog informeel om deze leuze anders over te brengen naar de gemeenschap; gezien de politieke historie was ik namelijk ervan overtuigd dat dit resultaat nooit haalbaar zou zijn.

Vervlogen tijden

Zoals bekend, behaalde de Oranjepartij in de glorietijd en wel in 1973 slechts 17 van de 39 zetels ( Staten van Suriname).

Dit resultaat werd toen bereikt, mede dankzij politici met klinkende namen, zoals;

In 1977 heeft de VHP zelfs in een grotere combinatie – de VDP (Verenigde Democratische Partij) – het onderspit gedolven tegen de NPK 2 (Nationale Partij Kombinatie).

Ook in 2015 is de VHP bekaaid vanaf gekomen, toe zij deel uitmaakte van een samenraapsel van partijen, gebundeld in de V 7 combinatie.

De NPS

De NPS is in 1946 opgericht en daardoor de oudste partij, die nog steeds actief is in de politieke arena.

De eens grootste toonaangevende partij, heeft meer dan 40 jaar deel uitgemaakt van diverse kabinetten; thans wordt gevreesd dat zij hetzelfde lot zal ondergaan als de PSV.

De NPS ging van de grootste naar bijna niets

De glorietijd van de moederpartij lijkt teneinde te zijn gekomen; zij heeft geen noemenswaardige groei meer doorgemaakt en behaalde slechts 3 zetels in 2020.

Ook de KTPI lijkt hetzelfde lot beschoren te zijn als enkele van haar lotgenoten, zoals;

Hopelijk zullen deze en andere partijen geen stille dood ondergaan.

Pertjajah Lahur

De PL koerste in 2020 ook die richting op, vandaar een drastische wijziging van haar strategie voor 2025;

Zie de verhuizing van Paul Somohardjo naar Nickerie en de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting – Uraiqit Ramsaran – van Commewijne naar Saramacca.

Een nieuwe kieswet zal de ABOP laten groeien

Er is geen ontkomen aan dat als de omstreden Kieswet / het Kiesstelsel niet wordt gewijzigd, vele partijen een stille dood zullen ondergaan.

Wel zal de ABOP profijt ervan hebben en misschien ook de BEP.

Crisisplan

Wellicht ten overvloede merk ik nog op dat indien het land in een financieel economische en vertrouwens crisissituatie verkeert, de regering er wijs aan doet om een crisisplan op te stellen.

Ook zal men een crisisteam moeten instellen teneinde het hoofd boven water te kunnen houden.

Het voorstel van Bouterse is minder gek dan het lijkt

Hoewel er veel bedenkingen zijn, lijkt het devies van de ex-president – D. Bouterse – om een nationaal dialoog met relevante groepen te organiseren heus niet zo gek.

Ombuiging van het huidige beleid is een must, het is hoog tijd dat het tij wordt gekeerd!

Turbulente periode

In deze turbulente sociaal economische en financiële situatie maakt de gemeenschap degelijk aanspraak op duurzame ontwikkeling en vooral ook op een richtige en eerlijke communicatie, openheid en transparantie van zaken.

Suriname, voorwaarts!

Bron : Roy Harpal / Dagblad Suriname


— UW MENING —

Bent u het eens met wat de schrijver zegt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!